A Gyermekjogi Követek és az EMMI találkozása

Amit a Gyerekjogi Követek elmondtak a találkozón, azt több ezer gyerek állítja - a tényekre az EMMI képviselői is összefoglalták a Követeknek eddigi, a gyerekjogok érvényesítése érdekében tett lépéseiket.

Hintalovon

2019.09.17.

Szeptember 10-én a találkoztak a Gyermekjogi Követek az EMMI képviselőivel, ahol bemutatták a Te hogy látod? felmérés legfontosabb, gyermekeket érintő eredményeit. A találkozóról Velev Dóra Gyermekjogi Követ készített egy rövid összefoglalót.

Először tavasszal találkoztunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) képviselőivel, akkor három társammal vázoltuk a ,,Te hogy látod?” projektünket. Bemutattuk a hét témát, amelyről közel 5300 gyerek mondta el a véleményét egy online kérdőívben, ehhez pedig egy prezentációt is vittünk magunkkal. A kérdőív kérdéseit, fajtáit is megmutattuk, ám akkor még eredményekkel nem szolgáltunk, hiszen még nem volt kész a jelentés. Szerettük volna bemutatni a céljainkat a jelentés elkészítésével. Nekünk is volt pár kérésünk az EMMI felé, többek közt az, hogy egy következő találkozó alkalmával mutassák be az ő jelentésüket, amit az állam nevében adtak át az ENSZ számára. 

“Te hogy látod” jelentés

A második találkozó szeptember 10-ére esett, ezen szintén három társam és én képviseltük a Gyerekjogi Követeket. Ezúttal is egy prezentáció segítette a munkánkat, azonban most kész eredményekkel készültünk az EMMI képviselőinek. Nem érintettük az összes kérdést, csak a számunkra legérdekesebbnek bizonyult adatokat. Amint nekikezdtünk az eredmények bemutatásának, szinte minden jelenlévő személy arcán más-más kifejezés látszott, ám mindannyiukén érződött meglepődés. Nem csoda, hisz amit mi elmondtunk a találkozón, azt igazából több ezer gyerek állítja, és a tények bizony valóban megdöbbentőek.

Kormányjelentés

Természetesen ők sem feledkeztek el a kérésünkről, hogy betekintést nyerhessünk abba az anyagba, amelyben a kormány foglalta össze az ENSZ-nek, mit tett a gyerekjogok érvényesítéséért. Több témát is érintettek (pl: hány 18 éven aluli gyermek terhes/ van börtönben),  konkrétumokért az angol nyelvű kormányjelentést ajánlották figyelmünkbe, amely elérhető az ENSZ oldalán

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a ,,Te hogy látod?” kampány keretében ennyi gyerek véleményének adhattunk hangot, és ezeket az eredményeket az EMMI előtt is képviselhettük. Magyarországon nekünk volt először lehetőségünk arra, hogy az ENSZ számára készülő gyerekjelentést a minisztériumban is képviseljük. 

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet, segített annak terjesztésében, illetve támogatta az adatok feldolgozását. A héten pedig jelentkezünk a teljes jelentéssel, illetve a legfontosabb eredményekkel és összefüggésekkel!

Velev Dóra, gyermekjogi követ

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Cikkajánló

×
×

Cart