Közösségi gyermekvédelem

Regionális kutatás a bántalmazásról, hogy a felnőtt társadalom, a gyerekek és egy kiválasztott helyi közösség véleményének megismerésével megerősítsük a közösségek védelmet nyújtó erejét.

Hintalovon

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány közel kétéves projektjében ezekre a kérdésekre kereste a választ gyerekek, szülők, szakemberek és egy helyi közösség bevonásával.

A gyerekek erőszakkal szembeni védelme újra és újra visszatérő téma a közbeszédben, viszont a legtöbbször csak egy tragédiába fulladó esetet követően foglalkozunk vele többet. Ilyenkor gyakran a felelősségre, a hibákra és a mulasztásokra helyeződik a hangsúly, pedig fel kell ismernünk, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége is. Erre épül a közösségi gyermekvédelem koncepciója, melynek lehetőségeit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2020 végén indult és 2022 nyarán zárult projektje járta körül. A projektben a NEMECSEK és a Gyermekrészvétel programunk szakemberei és a gyermekjogi követek is részt vettek.

ÖSSZEFOGLALÓ PREZENTÁCIÓ

Mit jelent a közösségi gyermekvédelem?

A bántalmazással szembeni védelem minden gyerek alapvető joga, aminek biztosítása az egész társadalom felelőssége. A család, a baráti kör, az iskolai és egyéb szabadidős közösségek, a lakókörnyezet, a gyereket körülvevő felnőttek a játszótéren, a buszon, a lépcsőházban, a  gazdasági és politikai döntéshozók, egyszóval mindenki a gyerekek környezetében felelős azért, hogy a gyerekek méltó módon, a jogaikat tiszteletben tartva nőhessenek fel. 

A gyerekek biztonsága ezért attól is függ, hogy mennyire védelmezők azok a közösségek, amelyekhez tartoznak. Ez azon is múlik, hogy a körülöttük lévők milyen információkkal rendelkeznek a bántalmazásról, mit tartanak erőszaknak, honnan jutnak ezzel kapcsolatos információhoz, tudják-e, hogy kihez fordulhatnak, ha bántalmazást tapasztalnak, kit tartanak felelősnek abban, hogy ezeket kezelje. Ezért nagyon fontos, hogy minden felnőtt felelősséget vállaljon a gyerekek jólétének biztosítása érdekében.

A közösségi gyermekvédelem koncepciója arra a premisszára épül, mely szerint a gyerekek biztonsága akkor a legmagasabb szintű, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jelenségét és tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként, vagy magánszemélyként – mit tudnak tenni akkor, ha ilyen esetről tudomást szereznek.

Mit csináltunk?

1. Kutatás

2021-ben a Hintalovon Alapítvány átfogó kutatást készített azért, hogy megvizsgálja, milyen lehetőségek rejlenek egy közösségi gyermekvédelmi program megvalósításában. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a gyerekek és a felnőttek erőszakhoz kapcsolódó ismereteit és véleményét. 

A kutatás során arra voltunk kíváncsiak, hogy

 • Milyen információi vannak a gyerekeknek és a felnőtteknek a bántalmazásról?
 • Véleményük szerint mi számít erőszaknak? 
 • Honnan jutnak ezzel kapcsolatos információhoz?
 • Tudják-e, kihez fordulhatnak? 
 • Tudják-e, hová kell jelezni, ha bántalmazást tapasztalnak?
 • Kit tartanak felelősnek abban, hogy ezeket kezelje? 
 • Hol érzik erősebbnek a felelősségüket?
 • Milyen közösségek tagjaként lépnének fel erőteljesebben az erőszakkal szemben?

A kutatás három részből állt: 

 • Egy felnőtteknek szóló online kérdőívből,  amelyre több mint 10 000 kitöltés érkezett. A kérdőív arra irányult, mit gondolnak a felnőttek a gyermekbántalmazásról, tudják-e hova kell fordulni, ha bántalmazást tapasztalnak, kit tartanak felelősnek a gyerekek ellen elkövetett bántalmazások kezeléséért és megelőzéséért.
 • Egy helyi közösség fókuszcsoportos vizsgálatából, melyben szülőkkel és a gyerekek védelméért felelős szakemberekkel (pl. védőnő, iskolapszichológus, rendőr) beszélgettünk arról, hogy milyen gyerekeket érintő problémákat tapasztalnak a városban, és milyen megoldásokat gondolnak jónak. 
 • Egy gyerekeknek szóló háromrészes online kérdőívből, több mint 1400 kitöltéssel. Ebben arról kérdeztük a gyerekeket, hogy mit tesznek, ha valaki bántja őket, esetleg ha szemtanúi lesznek annak, hogy egy társukat bántják. Beleállnak a szituációba vagy inkább elengedik azokat? Mesélnek-e ezekről később valakinek? És mit gondolnak, kikre számíthatnak a környezetükben?

A teljes kutatási anyag és annak rövid összefoglalói itt érhetők el. 


A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kezdeményezésére a kutatásban további négy ország – Albánia, Moldova, Románia és Szlovákia – nonprofit szervezetei is részt vettek annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk a gyermekbántalmazás régiós megítéléséről. A kutatásban résztvevő partner szervezetek: Child Rights Center Albania, Albánia, Concordia, Moldova, Caritas Alba Iulia, Románia, OBČIANSKE ZDRUŽENIE FutuReg, Szlovákia.

2. Cselekvési terv: a közösségi gyermekvédelem megerősítése Budaörsön

A projekt második szakaszában egy helyi közösséggel együttműködve dolgoztunk azon, hogy tagjainak részvétele erősödjön a gyerekek biztonságával kapcsolatban. A kutatási és egyéb tapasztalataink alapján, helyi szakemberekkel és gyerekekkel együttműködve egy részletes javaslatcsomagot állítottunk össze Budaörs városa számára azzal kapcsolatban, hogy milyen pontokon és hogyan lehetne tovább erősíteni a közösség erejét a gyerekek védelme terén. Ez a javaslat képezte az alapját a projekt záró eseményének, amelyen szülőkkel, gyerekekkel és szakemberekkel közösen tekintettük át a gyerekek biztonságának növelésének, a közösségi gyermekvédelem erősítésének lehetőségeit. Az eseményen a városi önkormányzat munkatársai mellett a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, a szülői munkaközösségek vezetői, diákönkormányzati képviselők és az Alapítvány önkéntes gyerek munkatársai (Gyermekjogi Követei) vettek részt. A közös gondolkodás során négy fő területre fókuszáltunk:

 • A gyerekek védelmével kapcsolatos tudás növelése Budaörs lakosainak a körében
 • Helyi közösségek erősítése, a budaörsi emberek közötti kapcsolatok szorosabbá tétele
 • A gyerekek tájékoztatása és a véleményük becsatornázása Budaörs mindennapi életébe
 • A hasznos időtöltés lehetőségeinek bővítése a budaörsi gyerekek és családok számára

Az erről szóló beszámoló itt érhető el.

3. Gyermekrészvétel

A közösségi gyermekvédelem projektben mindvégig együttműködtünk gyerek önkénteseinkkel, az alapítvány gyermekjogi követeivel. A 15-17 évesekből álló, 3-6 fős csapat tanácsokkal szolgált a projekt felnőtt munkatársai számára, részt vett a bántalmazásról szóló, gyerekek körében végzett online kutatás minden fázisában, a budaörsi lakossági fórumon és véleményezte a projekt során készített dokumentumokat, beleértve egy helyi közösség számára készült cselekvési tervet is. Részvételük fontos szempontokat adott a közösségek (köztük a gyerekek) megszólításához és megerősítéséhez, és jól példázta annak erejét, amikor a gyerekeket bevonásával, velük közösen gondolkozunk a gyerekek védelméről.  
Hogyan dolgoztunk a gyermekjogi követekkel a közösségi gyermekvédelem projektben? Olvasd el a beszámolót, vagy tudj meg többet a gyerekrészvétel jelentőségéről az erőszak elleni védelemben.

4. Figyelemfelhívás és tájékoztatás

A projekt során számos figyelemfelhívó és tájékoztató anyag készült az erőszakkal kapcsolatos alapfogalmakról, a jelzési kötelezettségről, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyermekjogi követeink egy podcast adást is készítettek Kamasz Kapu címmel, melyben az alapítvány szakértőjével beszélgetnek a gyerekek védelmének kérdéséről. 2022. június 28-án interaktív online webináriumot szerveztünk a projekt tapaszatalatiról, és a közösségi gyermekvédelem hazai lehetőségeiről.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Cikkajánló

×
×

Cart