Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított gyerekek és felnőttek körében, hogy megismerje a véleményét az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos közös kötelezettségvállalásáról. 2022. július 15. péntekig bárki elküldheti észrevételeit a nemzetközi szervezetnek, akár az online kérdőív kitöltésével, akár gyerekrajzok vagy történetek megosztásával. 

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) az ENSZ része, védi a gyermekek egészséges környezethez való jogát, és előmozdítja az emberek és a bolygó közötti fenntartható kapcsolatot. Az UNEP szeretné megismerni a gyerekek és felnőttek környezetvédelmi aggodalmait, és azt hogy, hogyan tudná jobban támogatni a környezet védelmére irányuló tevékenységeiket.

A gyerekek világszerte fontos szerepet játszanak a környezet védelmében és a környezeti problémák új megoldásainak kidolgozásában. Ez magában foglalja a kampányokat, a globális klímasztrájkokat, sőt, még a kormányaikat is bíróság elé viszik. A gyermekek véleményét meg kell hallgatni, tiszteletben kell tartani, és aszerint kell cselekedni.

Ez az anonim felmérés lehetőséget nyújt a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy 2022. július 15-ig elmondják véleményüket, észrevételeiket, tapasztalataikat és javaslataikat a környezetvédelemmel és az UNEP munkájával kapcsolatban. Válaszaik segíteni fogják az UNEP-et abban, hogy cselekvési tervet készítsenek. 

2021 júniusában az ENSZ több szervének vezetője közös kötelezettségvállalást tett közzé a gyermekek, a fiatalok és a jövő nemzedékek egészséges környezethez való joga mellett (a közös kötelezettségvállalás itt olvasható). A témával az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is foglalkozik, aki a környezetvédelem gyerekjogi vonatkozásairól szóló fontos dokumentumon dolgozik (ez lesz a 26. számú általános kommentár az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéhez). 

Gyerekeknek szóló kérdőív: ​​https://bit.ly/R2HEcyf

Felnőtteknek szóló kérdőív: https://bit.ly/consultationR2HE

A gyerekek más formában, például történetekben vagy rajzokban is megoszthatják észrevételeiket, amelyeket ide várnak: marina.venancio@un.org. 

További információk: Marina Venâncio (marina.venancio@un.org).

Kiemelt kép innen.