Gyerekrészvétel a közösségi gyermekvédelem projektben

Hogyan dolgozott a Hintalovon Alapítvány a gyermekjogi követekkel a közösségi gyermekvédelem projektben? Olvasd el a beszámolót!

Hintalovon

2022.06.28.

A Hintalovon Alapítvány mindvégig együttműködött gyerek önkéntesekkel a közösségi gyermekvédelem projektben. A 15-17 évesekből álló, 3-6 fős csapat tanácsokkal szolgált a projekt felnőtt munkatársai számára, részt vett a bántalmazásról szóló, gyerekek körében végzett online kutatás minden fázisában, a budaörsi lakossági fórumon és véleményezte a projekt során készített dokumentumokat, beleértve egy helyi közösség számára készült cselekvési tervet is. Részvételük fontos szempontokat adott a közösségek (köztük a gyerekek) megszólításához és megerősítéséhez, és jól példázta annak erejét, amikor a gyerekeket bevonásával, velük közösen gondolkozunk a gyerekek védelméről.  

Miért fontos odafigyelni a gyerekekre? 

Az erőszak hatékony megelőzése és kezelése nem lehetséges a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. A közösségi gyermekvédelem is elképzelhetetlen a gyerekek bevonása, megerősítése nélkül. Miért?

  • A gyerekek részei a közösségeknek. 
  • A gyerekek hatékony védelme elképzelhetetlen a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. 
  • A gyerekek gyakran szívesebben fordulnak a kortársaikhoz, ha bántalmazás éri őket. 
  • A hatékony részvétel alapja a tájékoztatás.  

Tudj meg többet a gyerekrészvétel jelentőségéről az erőszak elleni védelemben, és töltsd le gyakorlati javaslatainkat.

Kik vettek részt a projektben?

A projektben résztvevő gyerekek a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi követeiből kerültek ki. A követek önkéntesen jelentkezhettek a projektben való részvételre. A tájékoztatásuk része volt, hogy megismerjék a projekt és a részvételük célját, annak menetét és kimenetelét. A jelentkezők mindegyike lehetőséget kapott a részvételre.

A közösségi gyerekvédelem projekt kutatási fázisában, 2021. januártól augusztusig, 2 lány és 1 fiú vett részt. 2021 októberében új gyermekjogi követek csatlakoztak az alapítványhoz, és a projekt új, a cselekvési terv kidolgozásáról szóló fázisához felhívást tettünk közzé a követek között. A 2021 októberétől 2022 májusáig szervezett találkozókon így 7-en vettek részt, köztünk 2 fiú és 4 lány. 

A résztvevő gyerekekkel havonta találkoztak az alapítvány munkatársai, jellemzően online, a járványhelyzetre tekintettel. Munkájukat ketten facilitálták, és közvetlenül dolgoztak a projekt munkatársaival. Részvételüket rendszeres képzésekkel támogatta az alapítvány, gyermekjogi, kommunikációs területeken. A közös munka gyermekvédelmi, etikai alapelveit a Hintalovon Gyermekvédelmi irányelve szabályozta, mely összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és a Keeping Children Safe által megfogalmazott alapelvekkel.

Miben vettek részt a gyerekek?

A követek részvételét a közös gondolkodás vezette. A gyerekek szerepe több volt az egyszerű véleményezésnél, velük együttműködésben,  a rendszeres beszélgetések alapján születtek döntések. A gyerekek a problémameghatározástól kezdve, a tervezésen, végrehajtáson át a kiértékelésig részt vettek a projektben.

  1. A kutatásban (2021. január-augusztus)

A gyerekek körében végzett online kutatást a gyerekekkel közösen készítettük el. Közösen határoztuk meg a kutatási kérdéseket és a módszertant. Az ő ötletük alapján készítettünk eset alapú kérdéssort, és együtt állítottuk össze az egyes szituációkat, ahol gyerekek valamilyen bántó helyzetbe kerülnek. A gyerekek részt vettek az online kérdőívek több körös tesztelésében, videót készítettek hozzájuk a tájékozott beleegyezés elősegítése érdekében, és segítettek a kérdőívek népszerűsítésében, az adatfelvételben. A követek az eredmények értelmezésében is közreműködtek. Minderről a kutatási jelentésben további információk érhetők el. 

  1. Figyelemfelkeltő, tájékoztató anyagok készítésében (2021. január-2022. május)

Előkészítő beszélgetéseket tartottunk arról, hogy milyen információk tisztázására van szükség, majd tartalmi és formai véleményezést kértünk róluk. A kutatás eredményei alapján további tájékoztató anyagokat készítettünk a segítségükkel. Beszélgettünk arról, hogy mennyire befogadható, és hogy bennünk milyen érzéseket kelt, milyen kérdésekhez vezet.

Részt vettek többek között az alábbi anyagok előkészítésében és véleményezésében:

  • A jelzésről (A gyerekek biztonsága közös felelősségünk!)
  • Így érd el, hogy bizalommal forduljanak hozzád!
  • Így mutasd be a segítő munkádat!
  1. A cselekvési terv előkészítésében (2021. október- 2022. május)

A találkozókon egy helyi közösség, Budaörs cselekvési tervének kidolgozásába vontuk be a gyerekeket. A találkozókon egy-egy témakört jártunk körül részletesebben. Beszélgettünk velük például:

  • A gyermekvédelmi jelzőrendszerről
  • A szakemberekben való bizalomról
  • Az információhiányról és a gyerekvédelmi rendszerrel kapcsolatos kérdéseikről
  • A lakóközösségek működéséről 
  • A közösségek megerősítésének lehetőségeiről
  • A közösségi terekről
  • Budaörs gyerekbarát honlapjáról
  • A cselekvési terv tartalmáról, céljáról, célcsoportjáról
  1. Budaörsi lakossági fórumon (2022. április 25.)

A projekt során közreműködő gyermekjogi követek közül ketten vettek részt a helyi közösség eseményen. Többen is jelezték részvételi szándékukat, de el szerettük volna kerülni azt, hogy a beszélgetésen “túlsúlyban” legyenek azok a gyerekek, akik nem kapcsolódnak Budaörs városához. Az esemény előtt felvázoltuk a gyermekjogi követek számára a tervezett tematikát és megbeszéltük velük a részvételük formáját, célját. A gyermekjogi követek a teljes programon részt vettek. Bemutatták az Alapítványnál végzett tevékenységüket, és a projektben végzett munkájukat. Fontos szerepük volt a “gyerekek tájékoztatása és a véleményük becsatornázása Budaörs mindennapi életébe” témájú kiscsoportos munkában. 

  1. Podcastot készítettek (2022. tavasz)

A kutatás eredményeire támaszkodva 3 gyermekjogi követ a Kamasz Kapu nevű podcastjükben beszélgetett az alapítvány egyik szakmai vezetőjével arról, hogy mit gondolnak a kamaszok a saját és kortársaik biztonságáról. A podcast a követek kezdeményezésére készült, melynek technikai megvalósítását, beleértve a vágást és a szerkesztést is, a követek végezték el. 

Hogyan értékelték a gyerekek a projektben való részvételüket?

A közel kétéves projekt során két alkalommal tartottunk értékelő beszélgetést: a kutatási szakasz végét, illetve a projekt zárását követően. Beszélgettünk arról, hogyan értékelik a projektben betöltött szerepüket és véleményük figyelembevételét. Kíváncsiak voltunk arra, mit gondolnak a részvételük módjáról, a szervezésről, és a projekt és a saját hatásukról. A követek visszajelzést kaptak a részvételükről és hatásukról, és megosztottuk velük a budaörsi szakemberek visszajelzéseit is. 

A gyerekek főbb visszajelzései:

  • Különösen élvezték a kutatásnál a gyerek kérdőívhez készülő videó elkészítését, a kérdőívhez az esetek összeszedését, a podcast készítését, a budaörsi fórumot. 
  • Megfogalmazták, hogy jó volt beszélgetni a gyerekvédelemről és jó volt látni, hogy a felnőttek rájöttek, hogy gyerekek bevonása szükséges.
  • Fejlesztendő kérdésként a gyerekek a jelenlét rendszerességét, az online alkalmak nehézségét, időpontját, saját elfoglaltságokat említették.
  • A tervezhetőségét pozitívan értékelték.
  • Javaslatként jelent meg az írásos összefoglalók készítése a hiányzók számára is.

 Pár idézet a követektől:

Legjobb volt, ahogy hétről hétre összeszedtük, megírtuk azokat az eseteket, amik a kutatásban szerepeltek. De a szívem csücske mégis a podcast, azt biztosan magammal viszem.

Budaörsi fórum, lehetett látni, hogy megvalósult a projekt.

Jó, hogy a felnőttek ráeszméltek, hogy a gyerekek is kellenek ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsünk.

Legfontosabb az egészben, hogy egyáltalán beszélgettünk erről a témáról, a közösségi gyerekvédelemről, és ha döntéshozó felnőttek is rájöttek, hogy fontos és segít a gyerekekkel beszélni erről, akkor már megérte.

Jó volt látni, hogy vannak emberek akiket ez érdekel, és akiknek fontos a véleményünk.

A podcast is nagyon közel állt hozzám. Kézzelfogható eredmény, amiben ott a hangom. Minden projekt kapcsán rájövünk, hogy a felnőttek nincsenek tisztában azzal, hogy ha gyerekekről beszélünk, akkor a gyerekekkel kellene először beszélni. Ez egyszerre megmelengeti a szívemet, és egyszerre mérges vagyok miatta, de legalább jó a kimenetel most.

A budaörsi találkozó nagyon emlékezetes maradt.

Legnagyobb öröm, hogy átment ez az üzenet, hogy titeket kell megkérdezni, amikor rólatok van szó.  Bárcsak kimerevíthetnénk azt a pillanatot, amikor a szakemberek megtudták, hogy amúgy veletek már szétcincáltuk a honlapot.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Mi az a grooming és hogyan ismerheted fel?

Plakátunkban összefoglaltuk neked a grooming jeleit és találhatsz pár hasznos tanácsot is, hogy hogyan lehetsz az online térben biztonságban. Válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart