Biztonságos-e a sport a gyerekeknek? – Új kutatást indít a Hintalovon

A Hintalovon Alapítvány - a NEMECSEK Sport Programja "Gyerekek biztonsága a sportban" címmel online kutatást indít, hogy feltérképezze a gyermekkori sporthoz kapcsolódó élményeket, tapasztalatokat Magyarországon.

Hintalovon

2022.01.25.

Mi a legfontosabb a sportolásban? Az eredmények, a mozgás, a test formálása, vagy a közösségi élmény? Milyen nehézségekkel találják magukat szemben a gyerekek? Kihez fordulhatnak segítségért, ha nem érzik magukat biztonságban? A Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Sport Programja “Gyerekek biztonsága a sportban” címmel online kutatást indít, hogy feltérképezze a gyermekkori sporthoz kapcsolódó élményeket, tapasztalatokat Magyarországon.

A rendszeres testmozgás, a csapatban sportolás, a fizikai teljesítőképességben való fejlődés fontos része a gyermekkornak. Nem kérdés, hogy az örömteli sportélmények meghatározó, pozitív részei az egészséges testi és lelki növekedésnek. Azonban a sportolásnak is – mint minden más gyermekek részvételével zajló tevékenységnek – biztonságosnak kell lennie, és a gyerek legfőbb érdekét kell szolgálnia, hiszen a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen. Ha egy gyerek támogatás helyett bántalmazással, motiváció helyett megalázással, jó élmények helyett zaklatással vagy visszaéléssel szembesül, az megengedhetetlen, akár osztályteremben történik, akár egy edzőtáborban.

A sport világában a felnőttektől és a kortársaktól érkező bántalmazásnak is fokozott veszélye van. Ennek a hátterében meghúzódó okok közül talán a legfontosabb az, hogy a sportban elérhető siker, győzelem sokszor elhomályosítja a sport más, fontosabb örömforrásait: a mozgást, a fejlődést, a közösséghez tartozást. A fizikai teljesítőképesség határának a kitolása, a határok feszegetése magában hordozhatja a bántalmazás lehetőségét akkor, ha a szereplők között nagy a hatalmi különbség – mint például edző és sportoló, mester és tanítványa között. Magyarországon az érvényben lévő jogi szabályozások, a sportegyesületek, az intézményi szabályozások, valamint a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, edzők képzése nem vagy csak elvétve foglalkozik a gyerekek jogaival, a gyerekvédelem alapvető szabályaival.

Ahhoz hogy változást tudjunk elérni, elengedhetetlen annak kimondása, hogy a sportoló gyerek is elsősorban gyerek, és csak másodsorban sportoló. A gyerekek igényeire és szükségleteire az edzéseken és a versenyeken is oda kell figyelnünk, a gyerekek jogait akkor is tiszteletben kell tartanunk, amikor egy sportegyesület mezében, vagy a nemzeti válogatott szerelésében látjuk őket. Nagyon fontos lenne a sporteredmények és a teljesítmény mögött meglátni a gyereket. A kutatás célja, hogy világosabb képet kapjunk arról, hogy mennyire elterjedt probléma a gyerekek bántalmazása a sportban. A teljesítmény, a kimagasló eredmény nem lehet előbbre való, mint maga a gyerek. Fontos a gyerekek jólléte, fontos a gyerekkor, és az ebben az időszakban átélt élmény. A kutatással azt szeretnénk alátámasztani, hogy nagyon sok olyan felnőtt van, akik küzdenek a gyerekkorban elszenvedett bántalmazással, amely sportolás során érte őket. Elengedhetetlen rendszerszinten ránézni a problémákra és közös megoldásokat találni. A sportoló gyerekek extrém fizikai és mentális terhelésnek vannak kitéve. Az edző más eszközöket használ, mint egy pedagógus, például a fegyelmezésre. De sokszor valóban más eszközöket kell használnia, hiszen akár egy balesetet kell megelőznie. – Stáhly Kata, gyermekpszichológus, a NEMECSEK Program vezetője

A Hintalovon Alapítvány új kutatása arra kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek már felnőttként a gyerekkori sportolás közben átélt tapasztalataikról.  A kutatás lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek elmondhassák véleményüket, gyermekkori tapasztalataikat, „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét. A kutatás célja, hogy a problémák feltérképezése után olyan speciális, a gyereksportra szabott gyerekvédelmi irányelvek elkészítésével támogassa a gyerekekkel foglalkozó sportszervezeteket, amelyek biztonságos kereteket adnak minden résztvevő számára és megelőzhetővé teszik a bántalmazást. A kutatás egy két éves program része, amelyet 2021 őszén indított útjára az Alapítvány NEMECSEK Sport néven.

Fontosnak tartom, hogy a lehető legpontosabb képet lássuk, hogy hazánkban milyen élményekkel gazdagodunk a sportolás által. Vajon vannak-e olyan esetek, amiktől féltjük, óvjuk gyermekeinket, ha igen, arra mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet. Minden résztvevő együtt felelős a sportoló gyermekek testi és lelki egészséges fejlődéséért. – Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja 

A “Gyerekek biztonsága a sportban” kutatás 2022. január 26. és április 24. között tölthető ki, a NEMECSEK Sport Program 18 éven felüli felnőttek válaszait várja. Az adatok összehasonlíthatósága, a magyarországi változások, tendenciák feltárása érdekében a kutatás az UNICEF 2014-ben készített ” Gyerekek tapasztalatai a sportban” kutatás kérdéseit vette alapul.

A kérdőív aktualizálásához sportolók, edzők és más sportszakemberek véleményét vették figyelembe, akikkel a NEMECSEK Sport program Tanácsadó Testületében dolgoznak együtt. A Testület a kutatás kiértékelésében és feldolgozásában is aktívan részt fog venni.

Az Európa Bizottság 2007-ben kiadott Fehér Könyve rámutat, hogy a sportban olyan veszélyek és kihívások is jelen vannak, mint a fiatal játékosok kihasználása vagy az erőszak. Hat kiemelten kezelendő probléma egyikeként említi a kiskorú sportolók gyenge védelmét, valamint a sporttal kapcsolatos erőszak káros hatásait. Külön pontot szentel a kiskorúak védelmének, melyben küzdelemre szólít fel a kiskorúakkal szembeni nemi erőszakkal és zaklatással szemben. Kiemeli továbbá a gyermekek gazdasági célú kizsákmányolását, az esélyegyenlőség elvét, a rasszizmus, szerhasználat elleni küzdelmet, és a sporteseményeken megjelenő erőszak kérdését.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart