Kik vagyunk?

A Hintalovon Alapítványban 2015 óta azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekek jogaira. Azt szeretnénk elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek érdekeit és szempontjait. Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, és hogy jó legyen itt gyereknek lenni. Szeretnénk, ha a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok, az egész társadalom odafigyelne a gyerekekre. Ha mind megértenénk, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít. 

Hiszünk abban, hogy a gyermekjogok egy szebb jövő záloga, amiben a gyerekek vigyáznak egymásra és magukra, a felnőttek pedig jobban oda tudnak figyelni a gyerekek szükségleteire.  

Miért dolgozunk?

A gyerekjogokért! Célunk, hogy jobb legyen Magyarországon gyereknek lenni. Azért dolgozunk, hogy a gyerekeket megvédjék az erőszakról, hogy tanulhassanak, figyelembe vegyék az érdeküket, véleményüket. Hogy azzá válhassanak, akik lenni szeretnének.

Az alapítványt dr. Gyurkó Szilvia hozta létre 2015-ben. Az alapítvány programjai: Yelon Program a gyerekek egészséges fejlődésért; az ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosító Gyermekjogi Pro Bono Központ; a középiskolások gyermekjogi ismereteit fejlesztő és hatékony részvételét támogató Gyerekrészvétel Program; valamint az iskolai bántalmazás megelőzését szolgáló NEMECSEK Program. Az alapítvány minden évben kiadja az éves Gyermekjogi jelentést, amiben bemutatja a gyermekjogok magyarországi helyzetét.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célunk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Munkánkat olyan szakemberek segítik, akik hosszú évek óta dolgoznak gyerekekkel, és sikeresen alkalmazzák az alapítvány által képviselt gyermekjogi megközelítést.

Munkánk kiemelt területei

 • A gyerekek erőszaktól való védelme
 • A gyerekek joga az oktatáshoz
 • A gyerekek joga a részvételhez minden őket érintő, rájuk vonatkozó ügyben (gyerekrészvétel)

Csapatunkat fantasztikus szakemberek alkotják munkatársként, megbízottként és önkéntesként. 2015-ben az induláskor hatan voltunk az alapítványban, és mindannyian önkéntesként dolgoztunk. Később kialakult a hétfős alapcsapatunk, aminek a munkáját ma már több mint félszáz önkéntes segíti. 2017 végére összesen 89-en lettünk mi, a hintalovasok. 2020-ban 10 fős csapatunk mellett 110 önkéntesre számíthatunk. Van köztünk jogász, közgazdász, pszichológus, újságíró, szociális munkás, tanár, ügyvéd, szociális munkás, nyugdíjas, jóga-oktató, itt vannak velünk fiatal tanácsadóink, a középiskolás Gyerekjogi Követek is: sokfélék vagyunk, de egy közös bennünk, mind azt gondoljuk, hogy a gyerekjog világnézet! Ha szeretnéd jobban megismerni a munkánkat, csatlakozz hozzánk, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Facebookon.

Kuratóriumi tagok

Munkatársaink

Szakmai Csapat

Az Alapítvány munkáját egy önállóan működő Szakmai Csapat segíti. Tagjai olyan szakemberek, akik közel állnak hozzánk; ismernek minket; azokat az elveket vallják, mint mi; nem belső munkatársak, így egy-egy szakmai dilemmára, kérdésre kellő távolságból rá tudnak nézni. Az Alapítványban dolgozók szakmai kompetenciáját egészítik ki tudásukkal, tapasztalataikkal, és nemcsak tanácsot adnak nekünk egy-egy konkrét kérdésben, de segítik a projektek előkészítését és utánkövetését is. Ezzel erősítik az Alapítvány multidiszciplináris működését, és hozzájárulnak az alapítványi munkák magas szakmai színvonalához.

Ők segítik a munkánkat:

 • Balogh Karolina (kutatásmódszertan)
 • Darvas Ágnes (gyermekszegénység, szociológia)
 • Gazsi Adrienn (fogyatékossággal élő gyerekek)
 • Kohlrusz Milán (jogérvényesítés)
 • Kökéndy Ákos (pedagógia)
 • Könyves Kriszta (gyermek kortárs gyerekkapcsolatok)
 • Lux Ágnes (gyermekjogok)
 • Segal Hajnalka (segítés-, tanácsadás-módszertan – felnőtt)
 • Szőke András (trauma, gyermekpszichológia)
 • Vajna Virág (mediáció, resztoratív technikák)
 • Vancsura Petra (gyermekpszichológia)
 • Gyermekjogi Követek (gyerekrészvétel)