Kik vagyunk?

A Hintalovon Alapítványban 2015 óta azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekek jogaira. Azt szeretnénk elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek érdekeit és szempontjait. Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, és hogy jó legyen itt gyereknek lenni. Szeretnénk, ha a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok és az egész társadalom odafigyelne a gyerekekre. Ha mind megértenénk, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít. 

Hiszünk abban, hogy a gyermekjogok egy szebb jövő záloga, amiben a gyerekek vigyáznak egymásra és magukra, a felnőttek pedig jobban oda tudnak figyelni a gyerekek szükségleteire.

Miért dolgozunk?

A gyerekjogokért! Célunk, hogy jobb legyen Magyarországon gyereknek lenni. Azért dolgozunk, hogy a gyerekeket megvédjék az erőszakról, hogy tanulhassanak, hogy figyelembe vegyék az érdeküket, véleményüket. Hogy azzá válhassanak, akik lenni szeretnének.

Az Alapítványt dr. Gyurkó Szilvia hozta létre 2015-ben. Az Alapítvány programjai: a jogi segítségnyújtással foglalkozó Gyermekjogi Központ; a Yelon a gyerekek egészséges fejlődéséért; a gyerekekkel foglalkozó intézmények gyermekjogi ismereteit fejlesztő és hatékony részvételét támogató Gyerekrészvétel Program; valamint az intézményi bántalmazás megelőzését szolgáló NEMECSEK Program. Az Alapítvány minden évben kiadja a Gyermekjogi jelentést, amelyben bemutatja a gyermekjogok aktuális, magyarországi helyzetét.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célunk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Munkánkat olyan szakemberek segítik, akik hosszú évek óta dolgoznak gyerekekkel, és sikeresen alkalmazzák az Alapítvány által képviselt gyermekjogi megközelítést.

Munkánk kiemelt területei

 • a gyerekek erőszaktól való védelme
 • a gyerekek joga az oktatáshoz
 • a gyerekek joga a részvételhez minden őket érintő, rájuk vonatkozó ügyben (gyerekrészvétel)

Csapatunkat fantasztikus szakemberek alkotják munkatársként, megbízottként és önkéntesként. 2015-ben, az induláskor hatan voltunk az Alapítványban, és mindannyian önkéntesként dolgoztunk. Később kialakult a hétfős alapcsapatunk, aminek a munkáját számos önkéntes segíti a kezdetektől: 2017 végére összesen 89-en lettünk mi, a hintalovasok. 2020-ban tízfős csapatunk mellett 110 önkéntesre számíthattunk. Van köztünk jogász, ügyvéd, közgazdász, pszichológus, újságíró, szociális munkás, tanár, nyugdíjas, jógaoktató, és itt vannak velünk fiatal tanácsadóink, a középiskolás Gyerekjogi Követek is. Sokfélék vagyunk, de egy közös bennünk: mind azt gondoljuk, hogy a gyerekjog világnézet! Ha szeretnéd jobban megismerni a munkánkat, csatlakozz hozzánk, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Facebookon.

Szakmai kuratórium

Munkatársaink

Szakmai csapat

Az Alapítvány munkáját egy önállóan működő szakmai csapat segíti. Tagjai olyan szakemberek, akik közel állnak hozzánk; ismernek minket; azokat az elveket vallják, mint mi. Nem belső munkatársak, így egy-egy szakmai dilemmára, kérdésre kellő távolságból rá tudnak nézni. Az Alapítványban dolgozók szakmai kompetenciáját egészítik ki tudásukkal, tapasztalataikkal, és nemcsak tanácsot adnak nekünk egy-egy konkrét kérdésben, de segítik a projektek előkészítését és utánkövetését is. Ezzel erősítik az Alapítvány multidiszciplináris működését, és hozzájárulnak az alapítványi munkák magas szakmai színvonalához.

Ők segítik a munkánkat:

 • Balogh Karolina (kutatásmódszertan)
 • Darvas Ágnes (gyermekszegénység, szociológia)
 • Gazsi Adrienn (fogyatékossággal élő gyerekek)
 • Kohlrusz Milán (jogérvényesítés)
 • Kökéndy Ákos (pedagógia)
 • Lux Ágnes (gyermekjogok)
 • Segal Hajnalka (segítés-, tanácsadás-módszertan – felnőtt)
 • Szőke András (trauma, gyermekpszichológia)
 • Vajna Virág (mediáció, resztoratív technikák)
 • Gyermekjogi Követek (gyerekrészvétel)