Segélyvonalat indított a Hintalovon Alapítvány

Mi a helyzet a láthatással kijárási korlátozás idején? Kinél van jobb helyen a gyerek? Hogyan érdemes kezelni a jogsértő helyzeteket, amikor szünetel a bírósági döntéshozás? Mit érdemes megfontolni a pereskedés helyett? Van-e igazolatlan óra a digitális oktatásban? Kérhet-e videós beszámolót a tanár a testnevelésóráról? A koronavírus-járvány olyan kérdésekkel szembesít minket az élet minden területén, amikre nincsenek kész válaszaink. Ebben segít a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Segélyvonala, ahol a járvánnyal kapcsolatos gyermekjogi kérdésekben adnak tanácsot a szülőknek.

„A járvány terjedésével robbanásszerűen megnőtt a megkeresések száma, jellemzően két fő területen: az elvált szülők kapcsolattartásával, illetve az online oktatás speciális helyzetével kapcsolatban. Hisszük, hogy a jelenlegi helyzet csak közösségi összefogással oldható meg, emiatt úgy gondoltuk, mi is hozzátesszük a magunk részét a megoldáshoz – ezért indítottuk a Segélyvonalat. A yelon.hu/szuloknek weboldalon működtetjük a Segélyvonalunkat: az érdeklődők hetente kétszer chaten, névtelenül és ingyenesen kaphatnak segítséget jogász kollégáinktól” – mondta dr.Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

Mit lehet tenni, ha az elvált szülők nem értenek egyet?

A legfontosabb üzenetünk az, hogy vitás esetben elsőként ne a jog és a bíróság eszközeihez nyúljanak a szülők, hanem próbáljanak meg a gyerek legfőbb érdekét nézve, a korábbi személyes nézeteltéréseiket félretéve felelősen kommunikálni egymással, akár mediátor segítségével. Mindannyian nehéz élethelyzetben vagyunk, így a korábbi konfliktusok felerősödhetnek. Senkinek nem segít, ha hagyjuk ezeket eszkalálódni, a gyerekeknek pedig különösen nehéz megélni ezt. A felelős szülői magatartás és a felek közötti kommunikáció az, ami a megoldáshoz vezethet. 

Mi a helyzet a távoktatással?

Az online oktatással kapcsolatban – egyetértve a Nemzeti Pedagógus Kar állásfoglalásával – azt javasoljuk mindenkinek: a tanulás folyamatának követésére elsődlegesen ne a számonkérést használják. Az iskolák bezárásával a gyerekek is komoly nyomásnak vannak kitéve. Nagy segítség számukra, ha bizalommal teli környezetben tölthetik a napjaikat, ha távolról is megélhetik az iskola közösségi, megtartó erejét és támogatását. Ehhez azonban gyerekek biztonságát az online világban is komolyan kell venni, ezért minden tanárnak és szülőnek azt javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek oda a digitális biztonság szempontjaira és az online gyerekvédelemre. Ha lehet, ne készítsenek és várjanak fotós vagy videós anyagokat, figyeljenek oda a gyerekek digitális lábnyomára, tudatosan válasszanak olyan platformokat, ahová az adott korosztály törvényesen is regisztrálhat. Sokat tehetnek ezért a szülők is egy otthoni Internetes házirend bevezetésével. Az online oktatásra vonatkozó javaslatait az Alapítvány egy külön ajánlásban tette közzé, illetve a tanároknak külön javaslatot is készített. (link)

További információ: https://hintalovon.hu/hintalovon-segelyvonal