Indul a NEMECSEK Program!

Nemecsek Program hírlevél

Hintalovon

2020.08.17.

A tűzvédelmi terv kötelező. A gyerekvédelmi terv szinte mindenhol hiányzik. Hiánypótló kezdeményezést indít a Hintalovon Alapítvány az iskolai bántalmazások megelőzésére

Sajtóközlemény

Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában találunk útmutatót arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy  iskola nem csak egy épület, hanem egy olyan biztonságos hely, ahol mindenki együttműködik. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány NEMECSEK Programja azért jött létre, hogy támogassa a biztonságos keretek létrehozását, segítse a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket abban, hogy  gyakorlati tudást szerezzenek és létrehozzák saját irányelveiket a bántalmazások megelőzésére és kezelésére.  A programhoz bárki ingyenesen csatlakozhat, az ismeretek elsajátítását online kurzus, támogatói anyag  segíti. A NEMECSEK program alapelve hogy minden bántalmazás megelőzhető!

“Gyorsan segítsen valaki, nem tudom, hogyan védjem meg jól a gyerekeket! Már mindent megtettünk az iskolán belül, mégis folytatódik a bántalmazás. Eszköztelenek vagyunk, reméljük, nem fog történni semmi komolyabb esetA rendőrségre rohanjak, vagy a gyámhatóságot kell értesíteni? És a szülőknek mikor szóljunk?”  – Ezek a kérdések sok gyerekekkel foglalkozó intézményben ismerősek lehetnek, mert sokszor maguk az intézményvezetők vagy pedagógusok sem tudják, hová forduljanak segítségért és mit tudnak tenni bántalmazás esetén.

Miről szól a bántalmazás?

A bántalmazás mindig egyedi történet. A legritkább esetben kezdődik az ügy pofonnal, minden esetnek van előzménye és oka. Akár kortárs bántalmazásról, akár tanár–diák közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A szervezetnek olyan átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

Hol húzódik a határ ugratás és bántalmazás között? Mit tegyek, ha engem bántanak? Mikor és kitől tudok segítséget kérni? Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást? Mi a különbség jelzés és árulkodás között? Hová fordulhatok segítségért? Hogyan működjünk együtt biztonságos keretek között? Kiért és meddig vagyok felelős az intézményben? 

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat ezekre a kérdésekre,  a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi irányelvüket. 

A NEMECSEK Programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján dolgozta ki az Alapítvány. A Programot több éves háttérmunka és szakmai egyeztetés előzte meg, amely során, több, mint 15 oktatási intézménnyel tesztelték a megfelelő módszertanokat,a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium során pedig egyházi, állami, alternatív oktatási szervezetek és hatóságok szempontjait és igényeit mérte fel az Alapítvány. 

Kinek szól a NEMECSEK Program?

Programunk minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Hasznos  óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek, illetve minden olyan szervezet számára, amely kapcsolatba kerül gyerekekkel – emelte ki Vaskuti Gergő a program egyik vezetője. A repülőgépek sem landolnának sok esetben biztonságban, ha menet közben kéne megoldást találni egy-egy hirtelen felmerült problémára, ehelyett mindenki követi az előre megírt protokollt. A gyerekvédelmi irányelv nem egy újabb adminisztratív teher, hanem egy, a közösség által létrehozott és elfogadott irány, ami mentén a felmerülő problémákat rögtön orvosolni lehet

Van rá 10 perced?

A NEMECSEK kérdőívének kitöltésével bárki pár perc alatt felmérheti, hogy a saját szervezete mennyire van felkészülve a bántalmazások megelőzésére és kezelésére. A kérdőív rávilágít, milyen területeket érdemes végiggondolni ahhoz, hogy a szervezet minden tagja biztonságban érezhesse magát.

Csatlakozz a NEMECSEK Programhoz!

A program  ingyenesen elérhető segítséget, letölthető sablonokat, kínál  ahhoz, hogy bárki elkészíthesse saját gyerekvédelmi irányelvét. Az önálló munkát egy online elvégezhető gyermekvédelmi  kurzus segíti, a szervezők támogató fb csoportot működtetnek. A NEMECSEK programba bárkit örömmel várnak, aki tenni szeretne a biztonságos működésért, a jelentkezés folyamatos a Hintalovon Alapítvány weboldalán.

A Programról bővebben: https://hintalovon.hu/nemecsek/

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mi az a grooming és hogyan ismerheted fel?

Plakátunkban összefoglaltuk neked a grooming jeleit és találhatsz pár hasznos tanácsot is, hogy hogyan lehetsz az online térben biztonságban. Válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart