Mire lenne fontos kiterjeszteni a gyerekbántalmazás megelőzését szolgáló összefogást?

Milyen területekre lenne fontos kiterjeszteni a gyerekbántalmazás megelőzését szolgáló összefogást?

Hintalovon

2023.02.28.

Örülünk, hogy a gyerekekekkel szembeni szexuális visszaélés problémája egyre inkább a közbeszéd részévé válik, mert ha jól beszélünk a kérdésről, az segíti az áldozatokat abban, hogy a bántalmazás miatt kialakult szégyenérzetükkel és más negatív érzéseikkel megküzdve, beszéljenek arról, amit átéltek, és segítséget kérjenek.

Annak is örülünk, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének alapelvein nyugvó Gyermekvédelmi törvény és annak gyermekbántalmazással, veszélyeztetéssel foglalkozó részei egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közbeszédben, és bízunk benne, hogy ez ráirányítja a figyelmet valamennyi bántalmazási formára, az áldozattá vált gyerekek érdekeire, szükségleteire és jogaira.

A gyermekjogok Magyarországi története egy széleskörű politikai összefogással kezdődött. 1991-ben, a Gyermekjogi Egyezményt az akkori parlament valamennyi képviselője megszavazta. Nem példa nélküli, hogy politikai és ideológiai meggyőződéstől függetlenül, képesek vagyunk a gyerekek érdekében közös lépéseket tenni.

A gyerekek erőszaktól és bántalmazásról való védelmét célzó összefogás és a figyelem fontos, hogy kiterjedjen:

  • olyan jogszabályi változtatásokra, amelyek a prevenciót (megelőzést) célozzák, illetve az áldozatsegítés lehetőségét erősítik (a gyerekek és az érintett családok szintjén is),
  • átfogó stratégia szülessen a gyermekbántalmazások, visszaszorítására, különös tekintettel a digitális térben elkövetett visszaélésekre (tekintettel a készülő új EU szabályozásra is),
  • átfogó stratégia szülessen a gyermekek védelmének rendszerével kapcsolatos, évtizedek óta húzódó fejlesztésekről, az anyagi, tárgyi és személyi erőforrások megerősítéséről annak érdekében, hogy a megelőzés is hatékonyan tudjon működni,
  • a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését célzó átfogó intézkedéseket vezessenek be, amelynek része a gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos információk rendszerszintű átadása, az érzékenyítés és az utánkövetés.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart