Hogyan segíts jól befogadó családként?

Összeszedtük, hogy a jelenlegi krízishelyzetben hogyan tudsz jól segíteni befogadó családként a menekültnek.
Hogyan segíts jól befogadó családként?

Hintalovon

2022.03.07.

Hogyan tudsz jól segíteni? Mire érdemes figyelni ebben a krízishelyzetben, ha befogadó vagy? Hogyan lehet ebben a helyzetben jól támogatni a menekült családokat? Mit érdemes megbeszélni a befogadó családban a gyerekekkel?

A jelenlegi háborús állapot egy krízis.

De mi is a krízis? 

A krízis váratlan, lélektanilag kritikus helyzet, nem kerülhető el, így kénytelen szembenézni vele a személy. Egy korábbi egyensúlyi állapot felborulása, melyben rengeteg érzelem jelenik meg: kudarc, szorongás, pánik, tehetetlenség, kiszolgáltatottság. Krízisben a személy pszichésen beszűkül, vagyis a gondolatai csak az események körül forognak, illetve pánikot élhet át, bénultságot érezhet, a kontrollt elveszíti.

Jelen helyzet a menekültek számára olyan krízis, amelyben hatalmas veszteséget élnek át, legyen szó a biztonságérzetükről, az anyagi javaikról, az emberi kapcsolataikról, vagy az igazságos világba vetett hitükről.

Mire van szüksége a menekülteknek?

A legfontosabb igényük ebben a helyzetben az, hogy biztonságban érezzék magukat. Ennek az első lépése az, hogy kielégítsék az alapvető szükségleteiket – tudjanak enni, inni zuhanyozni és pihenni.

A krízisben talán az a legnehezebb, hogy az emberek elveszítik az irányítást a saját helyzetük felett. Segíts nekik abban, hogy visszaszerezzék a kontrollt! Engedd meg, hogy minden abban a tempóban történjen, ahogy az nekik a legjobb, például akkor és annyit egyenek, amikor és amennyit szeretnének, akkor és annyit beszélgessenek veled, amikor és amennyit szeretnének!

A kontroll és a biztonság visszanyerését információkkal is segítheted! Vezesd őket körbe az otthonodon, ha pedig eleget pihentek és készen állnak rá, mutasd meg nekik a környéket – a boltot, a templomot, a játszóteret, a parkot. 

Készülj fel azokkal a praktikus információkkal, amelyekre szükségük lehet, például hova tudnak fordulni egészségügyi, vagy más típusú ellátásért.

Megküzdési tippek a háború elől menekülők segítőinek

Mire figyelj, ha befogadsz menekültet a családodba?

A menekültek jelenleg kiszolgáltatva érzik magukat, ezért szívességként élhetik meg, hogy átmeneti otthont nyújtasz számukra. Ebben a helyzetben valószínűleg úgy érzik, hogy meg kell felelniük neked,például. válaszoljanak a feltett kérdésekre, akkor is, ha nem szeretnének, játszanak a gyerekeiddel akkor is, ha ki vannak merülve, vagy egyedüllétre vágynak.

Természetesen az is lehet, hogy kifejezetten szeretnének beszélni az őket ért támadásról, a menekülésükről, az ehhez kapcsolódó gondolataikról, érzéseikről. Fontos, hogy tekintettel legyél arra, hogy ebben mindenkinek más az igénye. Ami segítség lenne neked, az nem biztos, hogy segítség az adott családnak!

Nagyon fontos és különleges segítséget nyújtasz azzal, hogy befogadod a menekülőket az otthonodba! Fontos, hogy biztonság adásával és információkkal is segíted őket ebben a zűrzavaros és nehéz helyzetben. Ugyanakkor az is fontos, hogy “háttérben tudj maradni”: engedd meg, hogy ez a helyzet róluk szóljon. Kínálj lehetőséget a beszélgetéshez (például: “Itt vagyok, ha szeretnél róla beszélni”), de ne faggasd őket! A beszélgetés szóljon az ő igényeikről (például élmények kibeszélése), de ne rólad (például információszerzés a háborús helyzetről).

Legyél támasz, de ne feledd: a valódi biztonságot a befogadott család tagjai jelentik egymás számára!

Befogadó családban gyerek – hogyan beszéljünk velük?

Fontos, hogy ha van gyerek a befogadó családban, akkor beszélj vele a befogadás előtt. Nyugodt körülmények között hallgasd meg a véleményét, gondolatait! Beszéljetek a háborúról az életkorának és érdeklődésének megfelelően (link). Beszéljetek arról is, hogy vajon mit élnek meg azok, akiket befogadtok és milyen igényeik lehetnek ebben a helyzetben. A befogadás alatt is próbálj teret, időt biztosítani számára, hogy elmondhassa, ha valami nem jó neki és feltehesse a kérdéseit. 

És természetesen erősítsd meg, hiszen ő maga is sokat segít azzal, hogy befogadja az adott családot az otthonába és megosztja velük a mindennapjait, a játékait és a szobáját!

Hogyan segíts jól befogadó családként? infografikánkat innen is letöltheted!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Tüntetni készül a gyereked?

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményét. 15 pontban összegyűjtöttük, diákként mit kell tudnia a tüntetésekről.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

×
×

Cart