Yelon

Kényes kérdések? Itt megtalálhatod rá a választ, akár kamaszként, akár felnőttként, szülőként, tanárként vagy családtagként keresed. Yelon - nem vagy egyedül.

Hintalovon

2017.10.30.

Az információ megvéd, a tabusítás védtelenné tesz: Aki rendelkezik a szükséges információkkal a testét, a kapcsolatait, a szexualitását, a közélet és a világ dolgait érintő kérdésekben, az kevésbé kiszolgáltatott, nagyobb biztonságban van. Tudja, mi egészséges, és felismeri, ami nem az, legyen szó egy érintésről, rossz titokról, a testkép vagy az evés zavarairól; megtanul nemet mondani, tudja hogyan kérhet segítséget. A yelon (you are not alone) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseddel, mert igyekszünk rá tabumentes tényszerű válaszokat adni az oldalon található cikkekben.

Mi köze a felvilágosításnak a gyerekjogokhoz?

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések megelőzésére. Mindez a szülők “felvilágosításával” kezdődik, hiszen míg a felvilágosítás egy frontális, egyszeri beszéd, addig a szexuális nevelés egy folyamatos kommunikáció: a gyerek korának, érettségének megfelelő, kérdéseire, bizonytalanságára reflektáló párbeszéd, ami bőven túlmutat a szexen, és a szexhez kapcsolódó tudnivalókon. Érinti a gyerek magáról alkotott képét, társas készségeit, az evéshez, önképéhez való viszonyát, a biztonságérzetét, a megküzdési stratégiáit, vagy akár a felnőttekbe, a társaiba és az önmagába vetett bizalmát.

A fiatalok egyre több szexuális tartalmú ingernek vannak kitéve, miközben saját kérdéseikre, aggodalmaikra csak nagyon ritkán kapnak, találnak valódi és hiteles választ. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az érettségüknek megfelelő, szakszerű és hiteles információhoz jussanak olyan felületeken, amelyeket szívesen használnak. A szülőknek, tanároknak, gyerekekkel dolgozó felnőtteknek is szükségük lehet segítségre, hogy ne érezzék magukat eszköztelennek.

Kihez szólnak a yelon cikkei: Fiataloknak, szülőknek pedagógusoknak

A yelon.hu cikkei a gyerekeknek szól, melyek tényeken alapuló, tabumentes, szakemberek által összeállított, az életkoruknak megfelelő tartalmak. Olvashatnak olyan témákról, mint a test kérdései, kamaszkori testi változások, a csóktól a magömlésen át a menzeszig, a kapcsolati lelki kérdéseken keresztül -barátság, szerelem, kiközösítés, iskola, család- egészen a közéleti kérdésekig. A szülőknek, tanároknak szól a yelon.hu/szuloknek oldal, ahol a nevelés kérdéseiről írunk, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig.

A yelon program bezárt, adatbázissá alakult

A yelon programot 2022 februárjában bezártuk, a chatet és a szerkesztőséget megszüntettük,  a tartalmak azonban tudásbázis formájában továbbra is elérhetőek. A yelon bezárásának oka, hogy többszöri újratervezés, átalakítás dacára sem érte el eredeti célját: nem tudott valódi alternatívaként szolgálni a gyerekek számára a szexedukációról való tájékozódásban. A yelon írásos tartalmai nem jutottak el a gyerekekhez, elérése a célcsoport nagyságához és online jelenlétéhez képest nagyon alacsony maradt és évek óta stagnált. A yelon chat elérése a hasonló chatszolgálatok forgalmának töredékét sem tudta elérni. Ezzel párhuzamosan a yelon komoly erőforrásokat vont el az Alapítványtól: az egyetlen program volt,  ami nem tudta eltartani önmagát, így indulása utána kizárólag az alapítvány más tevékenységei finanszírozták.  Ezek következményeként a 2022-es év eleji kiértékelés és racionalizálás során úgy ítéltük meg, a yelont nem folytatjuk tovább.

Bár a programot korábbi formájában bezártuk, a szexedukáció, mint védelmi funkció fontossága a Hintalovon többi programjában is továbbra is kiemelt szerepet kap, cikkeink pedig a yelon adatbázisában elérhetőek maradnak.

biztonságban a neten e-mail kurzus

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Hintalovon notesz- Perfect is boring

Hintalovon notesz – Human is beautiful

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! A noteszeket Hitka Viktória képzőművész tervezte, a szövegeket  a YELON programunk népszerű cikkeiből idéztük.

Cikkajánló

×
×

Cart