Yelon

Yelon – Nem vagy egyedül!

Vannak kérdések, amikre annyira nincsenek kész válaszaink, hogy sokszor megpróbálunk inkább nem is gondolni rájuk. Kamaszként, szülőként, tanárként közös érdekünk megtanulni beszélni és beszélgetni ezekről; ha vannak hozzá szavaink, van rá nyelvünk, gondoskodhatunk arról, hogy senki ne maradjon egyedül a kérdéseivel.

Aki rendelkezik a szükséges információkkal a testét, a kapcsolatait, a szexualitását, a közélet és a Világ dolgait érintő kérdésekben, az kevésbé kiszolgáltatott, nagyobb biztonságban van. Tudja, mi egészséges, és felismeri, ami nem az, legyen szó egy érintésről, rossz titokról, a testkép vagy az evés zavarairól; megtanul nemet mondani, tudja hogyan kérhet segítséget.

Yelon: you are not alone.

Fiataloknak

A gyerekek a yelon.hu weboldalon, az az oldalról elérhető chaten, valamint facebookon és instagramon tájékozódhatnak az Őket érintő kérdésekről. A weboldalon őszinte, tényeken alapuló, tabumentes, szakemberek által összeállított, az életkoruknak megfelelő tartalmakat olvashatnak az őket érdeklő kérdésekről, a chaten pedig ingyenesen és névtelenül beszélgethetnek az Alapítvány szakképzett önkénteseivel.

A fiatalok a Yelon program önkénteseivel a chaten beszélgethetnek a test kérdéseiről, mint kamaszkori testi változások, a csóktól a magömlésen át a menzeszig), a kapcsolati lelki kérdéseken keresztül -barátság, szerelem, kiközösítés, iskola, család- egészen a közéleti kérdésekig. Abban hiszünk, hogy a saját életüket érintő kérdésekben nincs az érintetteknél kompetensebb személy, és a szükséges információk birtokában minden gyerek képes meghozni a számára legjobb döntést.

Azért, hogy a közös gondolkodás során a Yelonhoz forduló gyerekek és a Velük dolgozó felnőttek is biztonságban legyenek, az önkéntesek egy hosszú, közel fél éves, több lépcsős , 7 állomásból álló, és szigorú szakmai hátterű kiválasztásban és képzésben vesznek részt. A Yelon cikkeit a szakembereken túl kortárs szerzők is ellenőrzik és a Gyermekjogi Követek javaslatai is formálják.

Felnőtteknek

A felnőtteknek abban igyekszünk segítséget nyújtani, hogy megismerjék a gyerekek jogait, az érvényesítésükhöz szükséges eszközöket, jogsértés esetén kompetensek legyenek annak felismerésében, a segítségkérésben, a lehetséges megoldásban

A szülők, tanárok a yelon.hu/szuloknek oldalon, és “a szülőség tanulható” facebook-oldalon szerezhetnek információkat a nevelés kérdéseiben, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig. Hírleveleinkből is értesülhetnek a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány aktuális eseményeiről. A szakértői tartalmak mellett az aktualitások is megjelennek a yelon oldalain, legyen szó a koronavírusról, távoktatás kérdéseiről, a közösségi oldalak problémáiról vagy más, a gyerekek életét is érintő közéleti kérdésekről.

Mi köze a felvilágosításnak a gyerekjogokhoz?

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések megelőzésére. Mindez a szülők “felvilágosításával” kezdődik, hiszen míg a felvilágosítás egy frontális, egyszeri beszéd, addig a a szexuális nevelés egy folyamatos kommunikáció: a gyerek korának, érettségének megfelelő, kérdéseire, bizonytalanságára reflektáló párbeszéd, ami bőven túlmutat a szexen, és a szexhez kapcsolódó tudnivalókon. Érinti a gyerek magáról alkotott képét, társas készségeit, az evéshez, önképéhez való viszonyát, a biztonságérzetét, a megküzdési stratégiáit, vagy akár a felnőttekbe, a társaiba és az önmagába vetett bizalmát.

A fiatalok egyre több szexuális tartalmú ingernek vannak kitéve, miközben saját kérdéseikre, aggodalmaikra csak nagyon ritkán kapnak, találnak valódi és hiteles választ. Természetes módon érdeklődnek a saját testük iránt, de a szexualitás a legtöbb családban és az iskolában még mindig tabu, így a gyerekek kíváncsiságát gyakran az internet szolgálja ki. Ez a tudásvágy veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, azoknál a fiataloknál akik nem kapnak megfelelő információt a testükről, a szexualitásról, nehezebbé válik vagy sérülhet is az egészséges énkép kialakulása, a szexuális fejlődés. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az érettségüknek megfelelő, szakszerű és hiteles információhoz jussanak olyan felületeken, amelyeket szívesen használnak. A szülőknek, tanároknak, gyerekekkel dolgozó felnőtteknek is szükségük lehet segítségre, hogy ne érezzék magukat eszköztelennek.

A Yelon igyekszik választ adni a fiatalok kérdéseire, és felkészíteni a szüleiket, tanáraikat arra, hogy maguk is képessé váljanak a párbeszédre a biztonságos gyerekkor és a kiegyensúlyozott felnőttkor érdekében.

A program eredményei

A Yelon 2017 februárjában kezdte el működését heti 3, majd 4 esti ügyelettel, a program növekvő népszerűsége igazolja hiánypótló létjogosultságát. A programban 2020-ban több, mint 50-en dolgoznak, köztük 30 képzett önkéntes chatügyelő, akik jelenleg átlagosan havi 270 megkeresést fogadnak. A Yelon olvasói havonta 24.000-szer kattintanak tartalmainkra a Yelon oldalán, ahol több mint 500 cikk segíti a tájékozódást.

Elnyert díjak

Év honlapja 2017
Legnagyobb hatású program 2017 (Civil díj)
Highlights of Hungary shortlist 2017
Aranypenge Shortlist 2017
Sozial Marie 2019, EU Civil elismerés

ARC Kiállítás 2017/18, reklámszakmai elismerés