Yelon

Kényes kérdések? Itt megtalálhatod rá a választ, akár kamaszként, akár felnőttként, szülőként, tanárként vagy családtagként keresed. Yelon - nem vagy egyedül.

Hintalovon

Az információ megvéd, a tabusítás védtelenné tesz: Aki rendelkezik a szükséges információkkal a testét, a kapcsolatait, a szexualitását, a közélet és a világ dolgait érintő kérdésekben, az kevésbé kiszolgáltatott, nagyobb biztonságban van. Tudja, mi egészséges, és felismeri, ami nem az, legyen szó egy érintésről, rossz titokról, a testkép vagy az evés zavarairól; megtanul nemet mondani, tudja hogyan kérhet segítséget. A yelon (you are not alone) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseddel, mert igyekszünk rá tabumentes tényszerű válaszokat adni az oldalon található cikkekben.

Mi köze a felvilágosításnak a gyerekjogokhoz?

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések megelőzésére. Mindez a szülők “felvilágosításával” kezdődik, hiszen míg a felvilágosítás egy frontális, egyszeri beszéd, addig a szexuális nevelés egy folyamatos kommunikáció: a gyerek korának, érettségének megfelelő, kérdéseire, bizonytalanságára reflektáló párbeszéd, ami bőven túlmutat a szexen, és a szexhez kapcsolódó tudnivalókon. Érinti a gyerek magáról alkotott képét, társas készségeit, az evéshez, önképéhez való viszonyát, a biztonságérzetét, a megküzdési stratégiáit, vagy akár a felnőttekbe, a társaiba és az önmagába vetett bizalmát.

A fiatalok egyre több szexuális tartalmú ingernek vannak kitéve, miközben saját kérdéseikre, aggodalmaikra csak nagyon ritkán kapnak, találnak valódi és hiteles választ. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az érettségüknek megfelelő, szakszerű és hiteles információhoz jussanak olyan felületeken, amelyeket szívesen használnak. A szülőknek, tanároknak, gyerekekkel dolgozó felnőtteknek is szükségük lehet segítségre, hogy ne érezzék magukat eszköztelennek.

Kihez szólnak a yelon cikkei: Fiataloknak, szülőknek pedagógusoknak

A yelon.hu cikkei a gyerekeknek szól, melyek tényeken alapuló, tabumentes, szakemberek által összeállított, az életkoruknak megfelelő tartalmak. Olvashatnak olyan témákról, mint a test kérdései, kamaszkori testi változások, a csóktól a magömlésen át a menzeszig, a kapcsolati lelki kérdéseken keresztül -barátság, szerelem, kiközösítés, iskola, család- egészen a közéleti kérdésekig. A szülőknek, tanároknak szól a yelon.hu/szuloknek oldal, ahol a nevelés kérdéseiről írunk, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig.

A yelon program bezárt, adatbázissá alakult

A yelon programot 2022 februárjában bezártuk, a chatet és a szerkesztőséget megszüntettük,  a tartalmak azonban tudásbázis formájában továbbra is elérhetőek. A yelon bezárásának oka, hogy többszöri újratervezés, átalakítás dacára sem érte el eredeti célját: nem tudott valódi alternatívaként szolgálni a gyerekek számára a szexedukációról való tájékozódásban. A yelon írásos tartalmai nem jutottak el a gyerekekhez, elérése a célcsoport nagyságához és online jelenlétéhez képest nagyon alacsony maradt és évek óta stagnált. A yelon chat elérése a hasonló chatszolgálatok forgalmának töredékét sem tudta elérni. Ezzel párhuzamosan a yelon komoly erőforrásokat vont el az Alapítványtól: az egyetlen program volt,  ami nem tudta eltartani önmagát, így indulása utána kizárólag az alapítvány más tevékenységei finanszírozták.  Ezek következményeként a 2022-es év eleji kiértékelés és racionalizálás során úgy ítéltük meg, a yelont nem folytatjuk tovább.

Bár a programot korábbi formájában bezártuk, a szexedukáció, mint védelmi funkció fontossága a Hintalovon többi programjában is továbbra is kiemelt szerepet kap, cikkeink pedig a yelon adatbázisában elérhetőek maradnak.

biztonságban a neten e-mail kurzus

További tartalmak a témában

Nincs kapcsolódó tartalom.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart