Yelon

Az információ megvéd, a tabusítás védtelenné tesz: Aki rendelkezik a szükséges információkkal a testét, a kapcsolatait, a szexualitását, a közélet és a világ dolgait érintő kérdésekben, az kevésbé kiszolgáltatott, nagyobb biztonságban van. Tudja, mi egészséges, és felismeri, ami nem az, legyen szó egy érintésről, rossz titokról, a testkép vagy az evés zavarairól; megtanul nemet mondani, tudja hogyan kérhet segítséget. A yelon (you are not alone) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseddel, mert igyekszünk rá tabumentes tényszerű válaszokat adni.

Mi köze a felvilágosításnak a gyerekjogokhoz?

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések megelőzésére. Mindez a szülők “felvilágosításával” kezdődik, hiszen míg a felvilágosítás egy frontális, egyszeri beszéd, addig a a szexuális nevelés egy folyamatos kommunikáció: a gyerek korának, érettségének megfelelő, kérdéseire, bizonytalanságára reflektáló párbeszéd, ami bőven túlmutat a szexen, és a szexhez kapcsolódó tudnivalókon. Érinti a gyerek magáról alkotott képét, társas készségeit, az evéshez, önképéhez való viszonyát, a biztonságérzetét, a megküzdési stratégiáit, vagy akár a felnőttekbe, a társaiba és az önmagába vetett bizalmát.

A fiatalok egyre több szexuális tartalmú ingernek vannak kitéve, miközben saját kérdéseikre, aggodalmaikra csak nagyon ritkán kapnak, találnak valódi és hiteles választ. Természetes módon érdeklődnek a saját testük iránt, de a szexualitás a legtöbb családban és az iskolában még mindig tabu, így a gyerekek kíváncsiságát gyakran az internet szolgálja ki. Ez a tudásvágy veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, azoknál a fiataloknál akik nem kapnak megfelelő információt a testükről, a szexualitásról, nehezebbé válik vagy sérülhet is az egészséges énkép kialakulása, a szexuális fejlődés. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az érettségüknek megfelelő, szakszerű és hiteles információhoz jussanak olyan felületeken, amelyeket szívesen használnak. A szülőknek, tanároknak, gyerekekkel dolgozó felnőtteknek is szükségük lehet segítségre, hogy ne érezzék magukat eszköztelennek.

Yelon: you are not alone

Fiataloknak

A gyerekek szól a yelon.hu és chat és instagram oldalunk. A chaten, heti 4 alkalommal ingyenesen és névtelenül beszélgethetnek az Alapítvány szakképzett önkénteseivel, a cikkekben pedig tényeken alapuló, tabumentes, szakemberek által összeállított, az életkoruknak megfelelő tartalmakat olvashatnak, a test kérdéseiről, mint kamaszkori testi változások, a csóktól a magömlésen át a menzeszig, a kapcsolati lelki kérdéseken keresztül -barátság, szerelem, kiközösítés, iskola, család- egészen a közéleti kérdésekig.

A chaten dolgozó önkénteseink , chatügyelők felügyelete , supervízorok támogatása mellett dolgoznak és több lépcsős , 7 állomásból álló, szigorú szakmai kiválasztásban és képzésben vesznek részt a gyerekek biztonsága érdekében. A Yelon cikkeit a szakemberek túl fiatal, kortárs felnőttek ellenőrzik és a Gyermekjogi Követek javaslatai is formálják.

Szülőknek, pedagógusoknak

A szülőknek , tanároknak szól a yelon.hu/szuloknek oldala, és “a szülőség tanulható” facebook-oldal, ahol a nevelés kérdéseiről írunk, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig. Cikkeinkről hírleveleinkből is értesülhetnek. A szakértői tartalmak mellett az aktualitások is megjelennek, legyen szó a koronavírusról, könyvajánlóról, a távoktatás kérdéseiről, a közösségi oldalak problémáiról vagy más, a gyerekek életét is érintő közéleti kérdésekről.

biztonságban a neten e-mail kurzus

A program eredményei

A Yelon 2017 februárjában indult el, azóta már több, mint 50-en dolgoznak a programban, köztük 30 önkéntes chatügyelő, átlagosan havi 270 megkeresést fogadnak a chaten. A Yelon olvasói havonta 24.000-szer kattintanak a Yelon oldalaira, ahol több mint 500 cikk segíti a tájékozódást.

Elnyert díjak

Év honlapja 2017
Legnagyobb hatású program 2017 (Civil díj)
Highlights of Hungary shortlist 2017
Aranypenge Shortlist 2017
ARC Kiállítás 2017/18
Sozial Marie 2019, EU Civil elismerés
Edison 100, 2020