Yelon

Kényes kérdések? Itt megtalálhatod rá a választ, akár kamaszként, akár felnőttként, szülőként, tanárként vagy családtagként keresed. Yelon - nem vagy egyedül.

Hintalovon

Az információ megvéd, a tabusítás védtelenné tesz: Aki rendelkezik a szükséges információkkal a testét, a kapcsolatait, a szexualitását, a közélet és a világ dolgait érintő kérdésekben, az kevésbé kiszolgáltatott, nagyobb biztonságban van. Tudja, mi egészséges, és felismeri, ami nem az, legyen szó egy érintésről, rossz titokról, a testkép vagy az evés zavarairól; megtanul nemet mondani, tudja hogyan kérhet segítséget. A yelon (you are not alone) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseddel, mert igyekszünk rá tabumentes tényszerű válaszokat adni az oldalon található cikkekben.

Mi köze a felvilágosításnak a gyerekjogokhoz?

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések megelőzésére. Mindez a szülők “felvilágosításával” kezdődik, hiszen míg a felvilágosítás egy frontális, egyszeri beszéd, addig a szexuális nevelés egy folyamatos kommunikáció: a gyerek korának, érettségének megfelelő, kérdéseire, bizonytalanságára reflektáló párbeszéd, ami bőven túlmutat a szexen, és a szexhez kapcsolódó tudnivalókon. Érinti a gyerek magáról alkotott képét, társas készségeit, az evéshez, önképéhez való viszonyát, a biztonságérzetét, a megküzdési stratégiáit, vagy akár a felnőttekbe, a társaiba és az önmagába vetett bizalmát.

A fiatalok egyre több szexuális tartalmú ingernek vannak kitéve, miközben saját kérdéseikre, aggodalmaikra csak nagyon ritkán kapnak, találnak valódi és hiteles választ. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az érettségüknek megfelelő, szakszerű és hiteles információhoz jussanak olyan felületeken, amelyeket szívesen használnak. A szülőknek, tanároknak, gyerekekkel dolgozó felnőtteknek is szükségük lehet segítségre, hogy ne érezzék magukat eszköztelennek.

Kihez szólnak a yelon cikkei: Fiataloknak, szülőknek pedagógusoknak

A yelon.hu cikkei a gyerekeknek szól, melyek tényeken alapuló, tabumentes, szakemberek által összeállított, az életkoruknak megfelelő tartalmak. Olvashatnak olyan témákról, mint a test kérdései, kamaszkori testi változások, a csóktól a magömlésen át a menzeszig, a kapcsolati lelki kérdéseken keresztül -barátság, szerelem, kiközösítés, iskola, család- egészen a közéleti kérdésekig. A szülőknek, tanároknak szól a yelon.hu/szuloknek oldal, ahol a nevelés kérdéseiről írunk, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig.

A yelon program bezárt, adatbázissá alakult

A yelon programot 2022 februárjában bezártuk, a chatet és a szerkesztőséget megszüntettük,  a tartalmak azonban tudásbázis formájában továbbra is elérhetőek. A yelon bezárásának oka, hogy többszöri újratervezés, átalakítás dacára sem érte el eredeti célját: nem tudott valódi alternatívaként szolgálni a gyerekek számára a szexedukációról való tájékozódásban. A yelon írásos tartalmai nem jutottak el a gyerekekhez, elérése a célcsoport nagyságához és online jelenlétéhez képest nagyon alacsony maradt és évek óta stagnált. A yelon chat elérése a hasonló chatszolgálatok forgalmának töredékét sem tudta elérni. Ezzel párhuzamosan a yelon komoly erőforrásokat vont el az Alapítványtól: az egyetlen program volt,  ami nem tudta eltartani önmagát, így indulása utána kizárólag az alapítvány más tevékenységei finanszírozták.  Ezek következményeként a 2022-es év eleji kiértékelés és racionalizálás során úgy ítéltük meg, a yelont nem folytatjuk tovább.

Bár a programot korábbi formájában bezártuk, a szexedukáció, mint védelmi funkció fontossága a Hintalovon többi programjában is továbbra is kiemelt szerepet kap, cikkeink pedig a yelon adatbázisában elérhetőek maradnak.

biztonságban a neten e-mail kurzus

További tartalmak a témában

Nincs kapcsolódó tartalom.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart