Csapda a neten – a film, ami odavág, és nem ereszt

Mélyen elgondolkodtató kísérlet a Csapda a neten, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé.

Hintalovon

2021.02.13.

Március elsején kezdődik a 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ami a járványügyi helyzet miatt az online térbe kerül át, így otthonunk kényelméből élvezhetjük a nemzetközi alkotásokat. Idén Varga Aida, a Hintalovon Yelon programjának szakmai vezetője lett az egyik nagyon fontos mű, a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm civil nagykövete.

Gyomorforgató kísérlet a gyerekszobákban

Rendezői kezdeményezésre a filmben három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Mélyen elgondolkodtató kísérlet a Csapda a neten, amely leleplezi, hogyan vált a gyerekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé. A kísérletnek a jó ízlés határain messze túlmutató eredménye „erős gyomrot” kíván: a megtekintés után sokakban ismét meginoghat az emberi faj felsőbbrendűségébe vetett hit. A filmet március 2-án vetítik két időpontban is a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos oldalán.

Miért fontos nekünk ez a film?

Ennek köszönhetően egyre többet foglalkozunk azzal, hogy hogyan segíthetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a virtuális térben, és hogy biztonságosan tudják az internetet használni. Ehhez azonban elengedhetetlen a veszélyek felismerése. Az FBI adatai szerint 500.000 predátor aktív az online térben naponta. Az internetes szexuális bántalmazás áldozatainak 50%-a 12 és 15 év közötti gyerek. Becsléseik szerint a közösségi média felületeit használó gyerekek 40%-a nyilvánosra állítja a profilját, hogy több követőt szerezhessen. Az iskola, a munka és a szociális élet online térbe került, így sokak figyelmét felhívta az internet előnyeire és hátrányaira.

A National Center for Missing and Exploited Children számára nemzetközi szinten lehet bejelentéseket tenni gyermekpornográf tartalmakról. 2020 márciusában több mint megkétszereződött a bejelentések száma az előző év márciusához képest. 2019 márciusában 983.700 jelentés érkezett, 2020 márciusában pedig már 2.027.500 darab. 2020 első három hónapjában a Telegram 26%-kal több csoportot és csatornát számolt fel, amely a gyermekek bántalmazásával kapcsolatba hozható, mint az előző év azonos időszakában. 2019-ben14.000, 2020-ban pedig már 18.000 ilyen eset volt. Tavaly januárban több mint 5600 ilyen felületet jelentettek és tiltottak le, idén januárban pedig már 18.000-et.

A Csapda a neten igazán hiánypótló alkotás, ami abban segítheti a felnőtteket, hogy testközelből megtapasztalják, mi történhet egy olyan gyerekkel a neten, aki védtelenül, barátokat keresve idegenekkel kezd beszélgetni. A film által megtapasztalhatják, hogy predátorok nem csak egy távoli kontinensen élnek, és nincs a homlokukra írva, hogy veszélyesek. Lehetnek idősek, fiatalok, akár családos emberek, vagy olyan munkával, ami által napi kapcsolatban állnak gyerekekkel. A férfi elkövetők száma valóban jelentősen magasabb, azonban tudnunk kell, hogy nők is élnek vissza gyerekekkel az interneten. A téma pedig aktuálisabb, mint valaha, ugyanis a járványhelyzet miatt több nemzetközi kutatás is arra figyelmeztet, hogy a gyerekek online szexuális bántalmazása és kizsákmányolása soha nem látott méreteket öltött. – Varga Aida, a Yelon szakmai vezetője

Tényleg nem zavarja őket, hogy még csak 12 évesekkel beszélgetnek? 

Meddig mennek el a felnőttek ezekben a beszélgetésekben? Hogyan állítanak csapdát az áldozataiknak? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a filmből, ami még több kérdést fog bennünk ébreszteni, és amihez számos segítőtartalom, illetve oktatóanyag is készül majd.

A film trailere itt megtekinthető.

Beszélgetés Sós Ágnessel, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál főszervezőjével

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Összegyűjtöttük leghasznosabb tippjeinket a fesztiválszezonhoz!

28 pozitív mondat (Plakát)

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Cikkajánló

×
×

Cart