Csapda a neten – a film, ami odavág, és nem ereszt

Mélyen elgondolkodtató kísérlet a Csapda a neten, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé.

Hintalovon

2021.02.13.

Március elsején kezdődik a 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ami a járványügyi helyzet miatt az online térbe kerül át, így otthonunk kényelméből élvezhetjük a nemzetközi alkotásokat. Idén Varga Aida, a Hintalovon Yelon programjának szakmai vezetője lett az egyik nagyon fontos mű, a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm civil nagykövete.

Gyomorforgató kísérlet a gyerekszobákban

Rendezői kezdeményezésre a filmben három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Mélyen elgondolkodtató kísérlet a Csapda a neten, amely leleplezi, hogyan vált a gyerekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé. A kísérletnek a jó ízlés határain messze túlmutató eredménye „erős gyomrot” kíván: a megtekintés után sokakban ismét meginoghat az emberi faj felsőbbrendűségébe vetett hit. A filmet március 2-án vetítik két időpontban is a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos oldalán.

Miért fontos nekünk ez a film?

Ennek köszönhetően egyre többet foglalkozunk azzal, hogy hogyan segíthetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a virtuális térben, és hogy biztonságosan tudják az internetet használni. Ehhez azonban elengedhetetlen a veszélyek felismerése. Az FBI adatai szerint 500.000 predátor aktív az online térben naponta. Az internetes szexuális bántalmazás áldozatainak 50%-a 12 és 15 év közötti gyerek. Becsléseik szerint a közösségi média felületeit használó gyerekek 40%-a nyilvánosra állítja a profilját, hogy több követőt szerezhessen. Az iskola, a munka és a szociális élet online térbe került, így sokak figyelmét felhívta az internet előnyeire és hátrányaira.

A National Center for Missing and Exploited Children számára nemzetközi szinten lehet bejelentéseket tenni gyermekpornográf tartalmakról. 2020 márciusában több mint megkétszereződött a bejelentések száma az előző év márciusához képest. 2019 márciusában 983.700 jelentés érkezett, 2020 márciusában pedig már 2.027.500 darab. 2020 első három hónapjában a Telegram 26%-kal több csoportot és csatornát számolt fel, amely a gyermekek bántalmazásával kapcsolatba hozható, mint az előző év azonos időszakában. 2019-ben14.000, 2020-ban pedig már 18.000 ilyen eset volt. Tavaly januárban több mint 5600 ilyen felületet jelentettek és tiltottak le, idén januárban pedig már 18.000-et.

A Csapda a neten igazán hiánypótló alkotás, ami abban segítheti a felnőtteket, hogy testközelből megtapasztalják, mi történhet egy olyan gyerekkel a neten, aki védtelenül, barátokat keresve idegenekkel kezd beszélgetni. A film által megtapasztalhatják, hogy predátorok nem csak egy távoli kontinensen élnek, és nincs a homlokukra írva, hogy veszélyesek. Lehetnek idősek, fiatalok, akár családos emberek, vagy olyan munkával, ami által napi kapcsolatban állnak gyerekekkel. A férfi elkövetők száma valóban jelentősen magasabb, azonban tudnunk kell, hogy nők is élnek vissza gyerekekkel az interneten. A téma pedig aktuálisabb, mint valaha, ugyanis a járványhelyzet miatt több nemzetközi kutatás is arra figyelmeztet, hogy a gyerekek online szexuális bántalmazása és kizsákmányolása soha nem látott méreteket öltött. – Varga Aida, a Yelon szakmai vezetője

Tényleg nem zavarja őket, hogy még csak 12 évesekkel beszélgetnek? 

Meddig mennek el a felnőttek ezekben a beszélgetésekben? Hogyan állítanak csapdát az áldozataiknak? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a filmből, ami még több kérdést fog bennünk ébreszteni, és amihez számos segítőtartalom, illetve oktatóanyag is készül majd.

A film trailere itt megtekinthető.

Beszélgetés Sós Ágnessel, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál főszervezőjével

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Cikkajánló

×
×

Cart