Mit tehet az óvoda, ha a szülő részegen jön a gyerekért?

Mit tehet az óvoda, ha a szülő részegen jön a gyerekért? Kinek a felelőssége egy ilyen helyzet, mi a jó megoldás?

Hintalovon

2022.04.27.

Alapítványunkat egy óvodapedagógus kereste fel egy óvodás korú gyermeket érintő kérdéssel kapcsolatban. Az 5 éves kisfiú szülei elváltak, és hol az édesanya, hol az édesapa viszi és hozza el a gyereket az óvodából. A legutóbbi alkalommal az apa – az óvónő feltételezése szerint – ittas állapotban ment a gyerekért. Az óvónő egyedül nem akart dönteni abban a kérdésben, hogy odaadhatja-e a kisfiút édesapjának. Az óvodapedagógus először úgy döntött, a kisfiút nem tudja biztonsággal odaadni az édesapának, azonban az apa egyre agresszívabb magatartásával szemben tehetetlennek érezte magát. Végül a gyereket elengedte az édesapjával, majd ezt követően értesítették az esetről az édesanyát. Az intézmény abban kérte Alapítványunk segítségét, hogy mit tehetnek az óvodapedagógusok akkor, ha a fenti eset ismét előfordul az apukával, vagy a jövőben más gyereket ér hasonló helyzet.

Először is hangsúlyoztuk a pedagógusnak, hogy Alapítványunk minden esetben gyermekjogi megközelítést alkalmaz, mely szerint függetlenül attól, ki keres fel minket, mi az ügyben érintett gyerekek érdekeit tudjuk képviselni. Ennek megfelelően, a gyerekek jogait az általa leírt helyzetben az alábbiak szerint értékeljük.

Tájékoztattuk az óvónőt arról, hogy bár érthető módon egy ilyen helyzet több szempontból is esetleges konfrontációt jelent egy óvoda és az ott dolgozói számára. Azonban azt hangsúlyozni kell, hogy az óvodák és az ott dolgozók jogszabályban foglalt kötelezettsége, hogy az oda járó gyerekek védelmét – az ő felügyeletüket hivatásukból adódóan ellátó személyekként és intézményként – biztosítsák. Magyarországon ugyanis 2005 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekbántalmazás és gyermekekkel szembeni erőszak valamennyi formájával szemben.

A gyermekvédelmi törvény szerint is minden nevelési intézmény egyúttal tagja a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, ezért az óvodás gyerekek jóllétéért, biztonságáért is felel. Általánosságban jellemző, hogy az intézmények törekednek a szülővel való együttműködésre, a vitás helyzetek elkerülésére. Azonban vannak olyan szituációk, amikor a gyerekek érdekében szükséges intézkedést tenni, még akkor is, ha az az egyik, vagy mindkét szülővel való konfrontációval együtt jár. Ilyen esetekre az alábbi gyermekközpontú intézkedés bevezetését javasoltuk az óvodának.

Amennyiben a gyerekért érkező felnőtt olyan állapotban van a gyerek átvételekor, ami az óvodapedagógus szerint aggodalomra adhat okot – tehát feltételezhető, hogy alkohol, kábítószer vagy esetleg erős gyógyszerek hatása alatt áll –, akkor valamennyi érintett biztonsága szempontjából is fontos, hogy az intézmény előre átgondolt eljárásrend szerint cselekedjen. Meghatározó ilyenkor, hogy a szülővel találkozó óvodapedagógus ne döntsön egyedül ebben a kérdésben, hanem kérje az óvodavezető (vagy a helyettese) segítségét. Ez a helyzet kifejezetten a gyerek biztonságáról szól – az óvodapedagógus az intézményvezetővel együtt tehát azt mérlegeli ilyenkor, hogy biztonságban lesz-e a gyerek a hazafelé tartó úton vagy sem, amennyiben elengedik a szülővel.

Ha a pedagógus és az intézményvezető úgy dönt, hogy nem lesz biztonságban a gyerek a szülővel,, akkor szükséges az óvoda által ismert többi hozzátartozót értesíteni arról, hogy valaki más jöjjön a gyerekért. Ha ebben az esetben konfliktusra kerül sor, és nem lehet az érkező szülővel megegyezésre jutni, akkor végső esetben akár a hatóságok (pl. rendőrség) segítségét kell kérni az aktuális helyzet kezelésére.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a gyereket elvinni készülő szülő agresszív, fenyegető, elfogadhatatlan magatartást tanúsít a jelenlévők vagy a gyerek felé, ebben az esetben  az elkerülhetetlen és legbiztonságosabb lépés az intézmény részéről a hatóság, a rendőrség értesítése.

Az óvoda vezetőjének közvetlenül az eset után írásban (e-mailben) tájékoztatnia kell mindkét szülőt a történtekről, és arról, hogyha a jövőben az óvodapedagógusok nem érzik biztosítottnak a gyerek biztonságos hazajutását,, akkor milyen eljárásrendet fognak követni.

Előfordulhat, hogy a szülő fenyegetni kezdi az óvodát azzal, hogy rágalmazásért feljelenti a jelenlévő óvodapedagógust, óvodavezetőt stb. a rendőrségen. Azonban ilyenkor fontos azzal tisztában lenni, hogy az óvoda dolgozóinak a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaként mindent meg kell tenniük a gyerekek biztonsága érdekében, hiszen egyébként felelősségre vonhatók a gyerekek védelmének elmulasztásával kapcsolatban.

A szülőknek küldött írásbeli tájékoztatás egyben iránymutatás is arra, hogy mi az óvoda protokollja egy hasonló eset kezelésében a jövőre nézve is.  Ez az írásbeli értesítés arról szól, hogy (gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagként) a gyerek biztonságát komolyan veszi az óvoda, és mindent megtesz ennek érdekében. Így, ha egy ilyen eset a szülők értesítését követően is előfordul – tehát a szülő nem beszámítható állapotban jön a gyerekért – akkor erre a korábbi értesítésre lehet hivatkozni, és nem ott helyben kell a jelenlévő óvónőnek döntést hozni.  Érdemes az óvodának jól láthatóan (pl honlapján keresztül, helyben kifüggesztéssel, egyéb tájékoztatási formában) és egyértelműen informálni a szülőket arról, hogy milyen eljárások kötelezik az óvodát, illetve milyen esetekben kell jelezniük a gyermekvédelmi hatóságnak vagy értesíteni akár a rendőrséget.

Az esettanulmányaink valódi történeten alapszanak, de az érintett gyerek(ek) védelme érdekében minden egyedi körülményt és jellemzőt megváltoztattunk, így bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod és figyelembe venned, ha a gyerekek véleményére vagy kíváncsi, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart