Mikor számít jogellenesnek a gyermekelvitel?

Jogi szempontból jogellenes gyermekelvitelnek számíthat, ha a szülő a másik szülő beleegyezése nélkül, gyermekével együtt másik országba költözik - tudd meg, hogyan érvényesíthető a gyermek legfőbb érdeke egy ilyen folyamatban.
jogellenes gyermekelvitel

Hintalovon

2019.05.09.

Alapítványunkat egy nagyszülő kereste meg, akinek lánya 2 éves unokájával együtt Olaszországból tért haza. Az érintett gyermek édesanyjával élt korábban Olaszországban, kubai származású édesapjával, akinek a részéről megvalósuló  érzelmi abúzus hatására döntöttek a hazatérés mellett. A hazatérést követően fordult a család a Hintalovon Alapítványhoz, hogy nyújtsunk számukra segítséget a jogi eljárások folyamán Magyarországon.

A Gyermekjogi Központ rendszeresen publikált, anonimizált esettanulmányai segítenek a felelős felnőtteknek a gyermek legfőbb érdekére fókuszálni a különböző eljárások során.

Minden helyzetben fontos hangsúlyoznunk, hogy Alapítványunk gyermekjogi megközelítést alkalmaz, mely szerint függetlenül attól, ki keres fel minket, mi az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviseljük. A megkeresésnek megfelelően az alábbi tájékoztatással szolgáltunk az érintett gyermekjogokat illetően:

Nemzetközi egyezmények

Amennyiben a szülő a másik szülő beleegyezése nélkül tér haza Magyarországra vagy hagyja el az országot tartós külföldi tartózkodás / letelepedés szándékával a gyermekével együtt, megvalósítja a jogellenes gyermekelvitelt, függetlenül attól, hogy mi állt a hazatérés hátterében.  Erre vonatkozóan elsősorban nemzetközi egyezmények állapítanak meg szabályokat; az Európai Unió esetében a Brüsszel IIa. rendeletet szabályait, míg Dánia és a fennmaradó területek az 1980-as Hágai Gyermekelviteli Egyezmény rendelkezéseit alkalmazzuk.

ENSZ Gyermekjogi Egyezménye

A jogellenes gyermekelviteli ügyek esetében számos gyermeki jog érintett, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, a 1991. évi LXIV. törvény határoz meg:

–       a gyermek identitás megőrzéséhez való joga (8. cikk)

–       a szülőktől való elválasztás tilalma (9. cikk)

–       a be- és kiutazás joga az országokba családegyesítés céljából (10. cikk)

–       a gyermek törvény ellenes külföldre utaztatásának és ott tartásának tilalma (11. cikk)

–       a gyermek véleményének tiszteletben tartása (12. cikk)

A jogellenes gyermekelviteli ügyek esetében, ha jogi eljárásokra kerül sor, ezek lefolytatása a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzi. A bíróság ezekben az eljárásokban nem fog végleges döntést hozni a gyermek szülői felügyeletével kapcsolatosan, csak azt állapítja meg, hogy mely államban kell a szülői felügyeleti jog rendezése iránti eljárást lefolytatni. Így amennyiben a feleknek nem sikerül megegyeznie a bíróságon kívül – pl.: nemzetközi mediáció segítségével -, egy külföldi bíróság fog dönteni a gyermek lakhatásáról, a kapcsolattartásról, a gyermek tartásáról stb.

A jogellenes gyermekelviteli ügyek esetében részletes tájékoztatással és segítséggel, az Igazságügy Minisztérium szolgálhat az érintetteknek:

Nemzetközi Magánjogi Főosztály

Tel.: 06 (1) 795-5397, 06 (1) 795-3188

Fax: 06 (1) 550-3946

E-mail: nmfo@im.gov.hu

Cím: 1054 Budapest, Báthory utca 12.

Postacím: 1357 Budapest, Pf. 2.

A jogellenes gyermekelviteli eljárásoknak két típusát különböztetjük meg:

1.) a gyermek jogellenes Magyarországra hozatala

Amennyiben a szülő kiskorú gyermekével visszatér Magyarországra – mint ahogy a fenti megkeresés esetében is ez történt -, a másik szülő beleegyezése nélkül, akkor megvalósítja a jogellenes gyermekelvitelt. A belegyezésre mindig szükség van, ha

  • a szülők közös szülői felügyelettel rendelkeznek vagy a szülők megállapodása vagy
  • a bíróság döntése alapján a szülők egyike gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, de a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság nem korlátozta vagy nem vonta meg.

Főszabály szerint az európai tagállamokban a szülőket a gyermek születésétől kezdődően közös szülői felügyeleti illeti meg, amennyiben az anyakönyvi kivonatban a nevük szerepel és korábban bíróság vagy egyéb megállapodás sem rendelkezett kizárólagos szülői felügyeletről.

2.) a gyermek jogellenes külföldre vitele Magyarországról

A második esetkör amire az egyezmények szabályozása kiterjed az Magyarország elhagyása a gyermekkel huzamosabb ideig vagy letelepedési szándékkal. Ebben az esetben a központi hatósággal kell felvenni a kapcsolatot a megadott formanyomtatványok segítségével. A formanyomtatványok letölthetőek magyar és angol nyelven.

A gyerek legfőbb érdekének a jogszabályok mellett mindig meg kell jelennie és érvényesülnie kell, ennek megfelelően egyes esetekben az érintett gyámhatóságok jogosultak a gyermek külföldre utazását engedélyezni, a másik szülő beleegyezésének hatósági pótlásával.

Amennyiben a gyermeket rövid időre (pl.: nyaralás, orvosi ellátás, családlátogatás stb.) céljából hozzák Magyarországra vagy viszik külföldre, ezekre az utazásokra sor kerülhet a másik szülő engedélye nélkül is. Azonban a vissza nem térés esetében ez is átfordulhat jogellenes gyermekelvitelbe.

Az esettanulmányaink valódi történeten alapszanak, de a felismerhetőség elkerülése miatt, az érintett gyerek(ek) védelme érdekében minden egyedi körülményt és jellemzőt megváltoztattunk, így bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet. 

Dr . Sánta Nóra

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Cikkajánló

×
×

Cart