Gyerekek használata az EP választási kampányban

A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívására 1 párt reagált a megkeresett 18-ból.

Hintalovon

2019.04.29.

18-ból 1. Eddig 1 párt jelzett vissza arra a felhívásra, hogy ne használják a gyerekeket kampánycélra az EP választásokon.

A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívást intézett a magyarországi pártok számára, hogy tartsák tiszteletben a gyermekek jogait a kampány során, ne használják fel a gyerekeket saját politikai céljaikra, és felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre,  amelyekkel a képviselők kiállhatnak a gyerekek ügye mellett az EU-ban.  Az április elején kiküldött felhívásra egy párt reagált a megkeresett 18-ból – hogy ezen kívül hányan vállalták más formában, hogy tiszteletben tartják a gyermekjogi alapelveket a kampány során, arról nincs információnk.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a tavalyi országgyűlési választásokra már elkészítette a politikusoknak szánt gyermekjogi 1×1 felhívását, ezt most újra elküldte minden pártnak és kampányszervezőnek. A tavalyi választásokhoz képest pozitív változás a hazai közéletben, hogy az alapvető jogok biztosa ombudsmani állásfoglalást adott ki a gyerekek szerepeltetése ellen, és nyomatékosan felhívta a pártok figyelmét arra, hogy ne használják biodíszletként a gyerekeket a kampányaik során.

Az öt legfontosabb gyerekjogi alapelv a politikai kampányok során:

  1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  2. A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és  érdeküket.
  5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.

A közelgő európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult azért, hogy a képviselőjelöltek kiálljanak az EP-ben a gyerekek ügye mellett. A #VoteforChildren kiáltvány aláírásával a képviselők elkötelezik magukat amellett, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezik.

Az Eurochild által kezdeményezett kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt álljon ki a gyerekjogok érvényesítése mellett. Európa-szerte eddig 45 politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ez a magyarországi képviselőknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekjogok támogatására. A képviselők egy kiáltvány aláírásával vállalják, hogy a gyermekjogok védelmezőjeként segítik a gyerekek ügyét az EU-ban.

További információ:

https://hintalovon.hu/hu/cikk/hogyan-lehet-ep-jeloltkent-segiteni-gyerekeket

https://hintalovon.hu/sites/default/files/gyermekjogi-1×1.pdf

www.childrightsmanifesto.eu

https://www.eurochild.org/fileadmin/public/02_Events/2019/Brochure_childrenrightsManifesto.pdf

Plakátok, kreatívok:

https://drive.google.com/drive/folders/1MiZVWJuqp-wHsy-F6WrDb4XHZFsAs0LH

Kapcsolat:

Németh Barbara, Gyermekjogi Követ program vezetője

barbara.nemeth@hintalovon.hu

Kérjük a témát feldolgozó újságírókat, hogy tudósításuk illusztrálásaként  NE használjanak fel olyan korábban már nyilvánosságra került felvételeket, amelyek gyermekjogokat sértő módon jelenítik meg a kiskorúakat.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart