Gyerekek használata az EP választási kampányban

A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívására 1 párt reagált a megkeresett 18-ból.

Hintalovon

2019.04.29.

18-ból 1. Eddig 1 párt jelzett vissza arra a felhívásra, hogy ne használják a gyerekeket kampánycélra az EP választásokon.

A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívást intézett a magyarországi pártok számára, hogy tartsák tiszteletben a gyermekek jogait a kampány során, ne használják fel a gyerekeket saját politikai céljaikra, és felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre,  amelyekkel a képviselők kiállhatnak a gyerekek ügye mellett az EU-ban.  Az április elején kiküldött felhívásra egy párt reagált a megkeresett 18-ból – hogy ezen kívül hányan vállalták más formában, hogy tiszteletben tartják a gyermekjogi alapelveket a kampány során, arról nincs információnk.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a tavalyi országgyűlési választásokra már elkészítette a politikusoknak szánt gyermekjogi 1×1 felhívását, ezt most újra elküldte minden pártnak és kampányszervezőnek. A tavalyi választásokhoz képest pozitív változás a hazai közéletben, hogy az alapvető jogok biztosa ombudsmani állásfoglalást adott ki a gyerekek szerepeltetése ellen, és nyomatékosan felhívta a pártok figyelmét arra, hogy ne használják biodíszletként a gyerekeket a kampányaik során.

Az öt legfontosabb gyerekjogi alapelv a politikai kampányok során:

  1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  2. A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és  érdeküket.
  5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.

A közelgő európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult azért, hogy a képviselőjelöltek kiálljanak az EP-ben a gyerekek ügye mellett. A #VoteforChildren kiáltvány aláírásával a képviselők elkötelezik magukat amellett, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezik.

Az Eurochild által kezdeményezett kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt álljon ki a gyerekjogok érvényesítése mellett. Európa-szerte eddig 45 politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ez a magyarországi képviselőknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekjogok támogatására. A képviselők egy kiáltvány aláírásával vállalják, hogy a gyermekjogok védelmezőjeként segítik a gyerekek ügyét az EU-ban.

További információ:

https://hintalovon.hu/hu/cikk/hogyan-lehet-ep-jeloltkent-segiteni-gyerekeket

https://hintalovon.hu/sites/default/files/gyermekjogi-1×1.pdf

www.childrightsmanifesto.eu

https://www.eurochild.org/fileadmin/public/02_Events/2019/Brochure_childrenrightsManifesto.pdf

Plakátok, kreatívok:

https://drive.google.com/drive/folders/1MiZVWJuqp-wHsy-F6WrDb4XHZFsAs0LH

Kapcsolat:

Németh Barbara, Gyermekjogi Követ program vezetője

barbara.nemeth@hintalovon.hu

Kérjük a témát feldolgozó újságírókat, hogy tudósításuk illusztrálásaként  NE használjanak fel olyan korábban már nyilvánosságra került felvételeket, amelyek gyermekjogokat sértő módon jelenítik meg a kiskorúakat.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart