Nyílt levél az Európai Unióhoz

Nyílt levél az EU-hoz - Több mint 100 civil társadalmi és gyermekjogi szervezet üdvözli az Európai Bizottságnak a gyermekek szexuális zaklatása megelőzéséről és leküzdéséről szóló javaslatát.

Hintalovon

2022.11.15.

Május 11-én az Európai Bizottság rendeletjavaslatot tett közzé a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzése és leküzdése érdekében. Ez a jogszabály messze túlmutathat az EU-n, és hozzájárulhat a gyermekek szexuális zaklatása elleni globális küzdelem előmozdításához az offline és az online világban.

Az elmúlt tíz évben 6000%-kal nőtt a gyermekek online szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma az EU-ban. A képek és az áldozatok nagyon gyakran rejtve maradnak, a gyerekek bántalmazása így láthatatlan a társadalom és a hatóságok számára.

A polgárok, intézmények, politikai döntéshozók, technológiai vállalatok és nonprofit szervezetek együttműködésére van szükség ahhoz, hogy egy ilyen léptékű problémát kezelni tudjunk. Ezért is támogatjuk az Európai Bizottság javaslatát, amely kritikus lépés egy olyan internet létrejöttéhez, ahol a gyermekek szabadon és biztonságosan fedezhetik fel az online tereket.

A jelenlegi jogi keretek sokban különböznek az egyes uniós tagállamok között, s gyakran figyelmen kívül hagyják a technológia fejlődésével kapcsolatos problémákat.

Az EU Rendelet harmonizálná a tagállami szabályozást és olyan időtálló keretet határozna meg, ami lehetővé tenné, hogy fellépjünk a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel és a szexuális kizsákmányolással szemben. Ezért is:

• Támogatjuk a Rendelet által bevezetett szigorú biztosítékokat annak érdekében, hogy az online szolgáltatók és az internet hozzáférés biztosítása során alkalmazott technológia tiszteletben tartsa valamennyi felhasználó, köztük a gyermekek alapvető jogait. Ez a megoldás nem sérti a felhasználók magánélethez való jogát és adatvédelmi érdekeit. A javasolt technológiai megoldások csak a visszaélések felderítéséhez szükséges információkat osztják meg a hatóságokkal.
  • Támogatjuk, hogy a javasolt uniós központ, ami a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések megelőzésével és az ilyen ügyek kezelésével foglalkozna, független intézménnyé váljon. Az új központ sikerének érdekében a kezdetektől fogva valamennyi ágazat folyamatos együttműködésére van szükség.
  • Elismerjük a megelőzés fontosságát. Ahhoz, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélés esetek megelőzhetőek legyenek, az internek szolgáltatók és a felhasználók közötti átláthatóság új rendszerét kell létrehozni.

Az egyes cégek önkéntes felelősségvállalása önmagában nem oldja meg ezt a problémát. Ezért a biztonságos technológiák független hatóság által elrendelt kötelező használata kulcsfontosságú lépés a bűncselekmények megelőzésében és kezelésében.

A gyermekeket érő online fenyegetésekkel szembeni összehangolt válaszunk az egyetlen módja annak, hogy felvegyük a harcot a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és bántalmazása ellen.

Az Európa Parlament számára 2023. május 3-ánmegfogalmazott nyílt levelünk:

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

Cart