Mire figyeljen a gyerek, ha tüntetésre megy?

Joggal aggódhatsz, ha a gyereked tüntetni készül; az Alapítvány egy videós kisokosban szedte össze, amit gyerekként egy ilyen döntéshez tudni érdemes.

Hintalovon

2019.11.22.

Klímavészhelyzet, oktatásügy, globális diákmozgalom. Egyre gyakrabban vonulnak az utcára a gyerekek, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak és lépéseket követeljenek a döntéshozóktól. Mikor és milyen keretek között tüntethetnek a diákok? Gyerekeknek szóló anyagunkban 15 pontban foglaltuk össze a legfontosabb szempontokat a biztonságos és békés tüntetésekhez. 

A véleménymegosztás nem biztonságos ma Magyarországon. Aki kimegy tüntetni, annak tudomásul kell venni, hogy érheti atrocitás emiatt. Én ezt vállalom, megyek tüntetni, és kiállok a jogaimért.”

„Az egyik ismerősömet az osztályfőnöke kínos szituációba hozta az osztálya előtt, mondván, hogy miért támogatja ezeket a tüntetéseket, amikor az ő iskolájukra ez nem vonatkozik, mivel alapítványi iskola. És bűntudatot próbált kelteni benne, hogy miatta lehet, hogy a következő évben az iskola nem fog támogatást kapni, és be is zárhat.” (forrás)

Az ENSZ számára készített 2019-es kutatásunk szerint Magyarországon a gyerekek fele pozitívan, negyedük negatívan gondolkodik a tüntetésekről, mely utóbbinak fő oka, hogy nem hisznek annak hatásában, véleményük figyelembe vételében (17%), másrészt mert félnek annak következményeitől (9%). A kitöltő gyerekek negyede jelezte, hogy nincs erről kialakult véleménye (23%). 

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményüket. Azonban sérülékenyebbek is, részvételük gyakran a szülők, az iskola vagy kortársaik által befolyásolt, és nem várt következményekkel is járhat. Ezért különösen fontos, hogy felkészülten, tudatosan döntsenek a tüntetésen való részvételről. 

A kamaszoknak szóló az anyagunkban sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyek elősegítik a gyerekek biztonságos és békés részvételét a tüntetéseken. 15 pontba gyűjtött listánkban választ adunk az iskolai hiányzás, a fotóhasználat, a nyilvánosság és a jogi következmények kérdéseire is. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart