Első lépések

Mindegy, hogy készül, ha a vége az, hogy minden szervezetnek lesz gyerekvédelmi irányelve - akár egyedül, akár a segítségünkkel állnál neki, itt végigvezetünk az első lépéseken!
ugrósikola

Hintalovon

2020.06.03.

Ha eldöntötted, hogy szeretnél tenni azért, hogy az iskolátok, gyerekekkel foglalkozó szervezetetek biztonságosabban működjön, tarts velünk és kövesd az alábbi lépéseket!

Töltsd ki ezt a rövid kérdőívet!

A kérdések megválaszolása után arról kapsz visszajelzést, hogy nálatok mennyire egyértelműek a gyerekeket védő szabályok és folyamatok. Ez 5-10 percet fog igénybe venni, a válaszaidat és az azokra adott visszajelzést rajtad kívül senki nem fogja látni!

Beszélj a kollégáiddal, döntsétek el, hogyan tovább!

A kérdőív értékelése után kapsz egy képet arról, hogy nálatok mennyire kidolgozottak a gyerekeket védő szabályok. Ezután a kollégáiddal jobban át tudjátok gondolni, hogy mekkora és milyen jellegű segítségre lenne szükségetek ahhoz, hogy mindenki számára még biztonságosabb és átláthatóbb környezetet tudjatok biztosítani. A döntésetekben segíthet, ha minél jobban megismertek minket és minél többet tudtok a gyermekvédelmi irányelvekről. Csatlakozzatok NEMECSEK facebook csoportunkhoz, nézzétek meg az online elérhető, ingyenes képzésünket gyerekjogokról, gyermekvédelmi irányelvekről!

Döntöttünk, nekiállunk! Hogyan tovább?

A Nemecsek programban három módon tudtok részt venni. Önállóan, tanácsadói vagy partneri együttműködésben. Az együttműködések fajtáinak részletes leírását itt találjátok, ennek alapján már el tudjátok dönteni, mi számotokra a legjobb megoldás. Ha úgy döntötök, hogy szeretnétek velünk valamilyen szorosabb formában, azaz tanácsadói vagy partneri együttműködni, akkor első lépésként írjatok nekünk!

Ha úgy döntötök, hogy önállóan készítitek el a gyermekvédelmi irányelveteket, akkor:

  1. Lépés: ÁLLÍTSÁTOK ÖSSZE A CSAPATOT:, aki kézben fogja tartani ezt a munkát és vágjatok bele! A csapat összeállításakor fontos, hogy lássátok a gyermekvédelmi irányelv elkészítésének teljes folyamatát, ebben segít ez a kézikönyv.
  2. Lépés: az ÖN-AUDIT: azaz a már meglévő és működő írott és íratlan szabályokat és folyamatokat kell átnéznetek és értékelnetek.
  3. Lépés: a saját GYERMEKVÉDELMI IRÁNYELV elkészítése! Ehhez biztosan sok megbeszélésre lesz szükségetek egymással, illetve a gyerekeket, szülőket is érdemes bevonni a gondolkodásba! A gyermekvédelmi irányelvetek elkészítéséhez jó kiindulópont lehet ez a kiegészíthető és módosítható gyermekvédelmi irányelv-sablon.

Használd segédanyagainkat

Minden szükséges dokumentumot és tudást összeállítottunk ahhoz, hogy a munkát megkönnyítsük. A két legfontosabb dokumentum, az Irányelv minta (1) és az Önálló audithoz szükséges indikátorlista (2). Mielőtt azonban rögtön ezzel kezdenétek, javasoljuk, hogy kezdjetek a két segítő kézikönyv elolvasásával (3. és 4.) ami nagy mértékben megkönnyíti a munkát. Az írásos anyagokon túl online elvégezhető kurzusokat is összeállítottunk, ezek elvégzése szinten ingyenes.

Irányelv minta

Önálló audit – indikátor lista

Útmutató az önálló audit elvégzéséhez

Kézikönyv az audit és az irányelv önálló elkészítéséhez

Online leckék a gyermekvédelmi irányelvek elkészítéséhez

HIntalovon Gyermekvédelmi Irányelv

Sokat segíthet, ha megnézitek más iskolák irányelvét, például a Hintalovon Alapítványét, vagy más elérhető szervezetek irányelvét! A Program facebook csoportjában másokkal is megoszthatjátok kérdéseitek, tapasztalatotok.

Fontos nekünk a véleményed és a visszajelzésed! Azt szeretnénk, hogy minél több iskola és gyerekekkel foglalkozó szervezetnek legyen saját gyermekvédelmi irányelve, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni és segíteni az elkészítés folyamatát. Ebben segíthetsz nekünk azzal, hogy válaszolsz erre a néhány kérdésre és/vagy írsz nekünk! Ha bármikor úgy döntötök, hogy mégis szeretnétek velünk szorosabban együttműködni, vegyétek fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok a nőgyógyásznál (plakát)

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Hogyan beszélj a kamasz lányodal a testi változásokról? – 7 napos e-mail-kurzus

Mikor menjünk el a nőgyógyászhoz? Milyen fogamzásgátlási módokat ajánljak a kamasz lányomnak? Jelentkezz még ma 7 napos e-mail-kurzusunkra!

Cikkajánló

×
×

Cart