Élet a koronavírus idején a gyerekek szerint

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A #CovidUnder19: Élet a koronavírus idején kezdeményezést a Terre des hommes indította 2020 tavaszán a belfasti Queen’s Egyetemmel közösen, azzal a céllal, hogy a gyerekeket érdemben bevonja a járványra adott válaszintézkedésekbe, és továbbítsák a gyerekek véleményét a döntéshozók, a gyerekekkel foglalkozó szakemberek és a kormányok felé. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

A 27 nyelven elérhető kérdőívet 2020 nyarán tölthették ki a 8–17 éves gyerekek. A kérdéseket gyerekekkel közösen állította össze a kutatást vezető belfasti Queen’s Egyetem.

A 2020 decemberében nyilvánosságra hozott kutatási jelentés bemutatja, hogy a világjárvány és a kapcsolódó intézkedések világszerte milyen hatással voltak a gyerekekre az élet különböző területein. A kezdeményezés felgyorsíthatja a világjárvány nyomán hozott rövid és hosszú távú intézkedéseket.

A felmérés eredményei teljes terjedelemben angolul, franciául, spanyolul és arabul (előkészítés alatt) ezen a linken érhetők el.

A felmérés legfontosabb eredményei

 Egészség

  • A gyerekek 21%-a szerint könnyebb volt orvosi ellátáshoz jutni a Covid-19 járvány előtt.

Erőszak és biztonság

  • 9% kevésbé érezte magát biztonságban otthonában, illetve ahol a koronavírus kezdete óta lakott. 36% nagyobb biztonságban érezte magát a koronavírus óta, 56% pedig ugyanolyan biztonságban érezte magát, mint a pandémiát megelőzően.
  • 30% arról számolt be, hogy a koronavírus kezdete óta nagyobb tudással rendelkezik arról, hogy miként lehet segítséget kérni, ha nem érzi biztonságban magát.
  • A legtöbb gyerek arról számolt be, hogy kevesebb erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt (52%). A gyerekek 9%-a számolt be arról, hogy több erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt.

Koronavírus

  • 97% mondta, hogy megtanították őket 20 másodpercig szappannal és vízzel kezet mosni, vagy kézfertőtlenítőt, fertőtlenítőszert használni.
  • 48% mondta, hogy több szappannal és 24%, hogy több vízzel mosnak kezet, mint a koronavírus előtt.

Részvétel

  • 35% nem tudta, hogy hallgat-e a gyerekekre a kormány, 38% viszont úgy vélte, hogy nem hallgatták meg őket a koronavírus okozta válsággal kapcsolatos döntések meghozatalakor.

Tájékozódás

  • A koronavírusról legszívesebben a családtagoktól (62%) és a hagyományos sajtóorgánumokból (59%) tájékozódtak.
  • A gyerekek szkeptikusan viszonyultak a barátoktól vagy a közösségi médiából szerzett információkhoz: 83, illetve 75%-uk nem használta ezeket a forrásokat.
  • Fontosnak tartották, hogy a közösségi médiában és máshol megbízható és könnyen érthető információhoz jussanak.
gyerekek járványhelyzetben
gyerekek jogai helyzete

Életszínvonal

  • 20%-a említette, hogy kevesebb ételhez jutnak a koronavírus óta.
  • 41%-a említette, hogy a koronavírus óta családjuknak kevesebb pénze van a napi szükségletek fedezésére.

Családi élet

  • A legtöbb gyerek nem érzett változást a szülővel való kapcsolattartásban. Némelyeknek a járványhelyzet után, másoknak korábban volt jobb a helyzet e tekintetben.
  • A fiatalabb gyerekek nagyobb arányban említették, hogy most jobb, míg az idősebb gyerekek voltak inkább azok, akik nem érzékeltek különbséget.
  • A gyerekek azt is kiemelték, hogy a családdal való együttlét nem volt teljességében pozitív.

Oktatás

  • A legtöbb gyerek (a 13-17 évesek 58%-a) szerint a koronavírus előtt volt jobb az oktatás.
  • 12% szerint a koronavírus alatt jobb oktatásban részesült.
  • 41% szerint a koronavírus előtt jobban számíthattak tanáraik támogatására.

Játék, pihenés és szabadidő

  • 56% mondta, hogy kevésbé tudott beszélni a barátaival. Sok gyermek szerint a legrosszabb dolog a koronavírusban az volt, hogy hiányoztak a barátaik.
  • 35% mondta, hogy többet mozogtak a koronavírus előtt.

Kép forrása: www.facebook.com/CovidUnder19

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

MInden gyereknek joga van a suliban

Minden gyereknek joga van a suliban …

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart