Mi számít online zaklatásnak, mi az a cyber bullying?

Ne hagyjuk szó nélkül, ha online zaklatást észlelünk, ne gondoljuk azt, hogy ezt a gyerekek majd megoldják egymás között. A kívülállók, különösen a felnőttek felelőssége óriási az ilyen esetekben.
online zaklatás, cyber bulling

Hintalovon

2019.05.16.

A kamaszok 44 százaléka érezte már, hogy zaklatják a neten. Cyber bullyingnak, azaz online zaklatásnak számít minden, amitől egy gyerek nem érezheti magát biztonságban az interneten.

Ami az interneten zajlik, ugyanolyan felelősséggel jár, és ugyanúgy lehetnek következményei, mintha a fizikai térben történne. Ráadásul annak, akit a közösségi oldalakon bántanak meg, az ugyanúgy fáj, mint például az iskolában. Vagy akár még jobban is, mert sokkal többen és sokkal tovább láthatják. Fodor Bernadett, a Yelon programvezetőjének tanácsait tesszük közzé. (A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben.) 

MIT TEHET A SZÜLŐ?

Aki aggódik, hogy a gyerekét internetes zaklatás érheti, legyen nagyon óvatos, ha információt, képet, videót oszt meg a családjáról az interneten, és a gyerekét is tanítsa arra, hogy soha semmit ne küldjön el, amit nem szeretné, hogy egyszer az egész suli lásson.nagyon fontos érzékenyíteni is a gyerekeket, hogy megértsék: a chat és a hírfolyam nem egy videójáték része, hanem igazi emberek olvassák, akik másnap is emlékeznek rá. Ne írjanak le semmi olyat, amit személyesen nem mondanának valakinek a szemébe.

NEM ELÉG HASZNÁLNI

Az online világra is fel kell készíteni a gyerekeket. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mi történik ott velük. Beszélgessünk, támogassuk őket abban, hogyan használhatják jól az internetet, de legyenek tisztában a veszélyekkel is. Az, hogy a gyerek technikailag jól tud kezelni egy digitális eszközt, nem jelenti azt, hogy biztonságban van a neten.

Ne hagyjuk szó nélkül, ha online zaklatást észlelünk, ne gondoljuk azt, hogy ezt a gyerekek majd megoldják egymás között. A kívülállók, különösen a felnőttek felelőssége óriási az ilyen esetekben. Álljunk ki amellett, akit megbántanak és adjunk visszajelzést az elkövetőnek arról, hogy nem fogadható el a viselkedése. Ha gyerek az áldozat, bátorítsuk, hogy ne tartsa titokban, ami történt, keressen olyan felnőttet a környezetében, akitől segítséget kérhet.

HOVÁ FORDULHATUNK?

Sértő tartalom vagy online zaklatás miatt a hírközlési hatóság panaszvonalához fordulhatunk. A Kék Vonal segélyvonalat és tanácsadó felületeket működtet a gyerekek számára, szexualitással összefüggő zaklatás esetén pedig a yelon.hu segítő chat szolgáltatását is igénybe vehetik a kamaszok.

forrás: Délmagyarország

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

MInden gyereknek joga van a suliban

Minden gyereknek joga van a suliban …

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart