Mi számít online zaklatásnak, mi az a cyber bullying?

Ne hagyjuk szó nélkül, ha online zaklatást észlelünk, ne gondoljuk azt, hogy ezt a gyerekek majd megoldják egymás között. A kívülállók, különösen a felnőttek felelőssége óriási az ilyen esetekben.
online zaklatás, cyber bulling

Hintalovon

2019.05.16.

A kamaszok 44 százaléka érezte már, hogy zaklatják a neten. Cyber bullyingnak, azaz online zaklatásnak számít minden, amitől egy gyerek nem érezheti magát biztonságban az interneten.

Ami az interneten zajlik, ugyanolyan felelősséggel jár, és ugyanúgy lehetnek következményei, mintha a fizikai térben történne. Ráadásul annak, akit a közösségi oldalakon bántanak meg, az ugyanúgy fáj, mint például az iskolában. Vagy akár még jobban is, mert sokkal többen és sokkal tovább láthatják. Fodor Bernadett, a Yelon programvezetőjének tanácsait tesszük közzé. (A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben.) 

MIT TEHET A SZÜLŐ?

Aki aggódik, hogy a gyerekét internetes zaklatás érheti, legyen nagyon óvatos, ha információt, képet, videót oszt meg a családjáról az interneten, és a gyerekét is tanítsa arra, hogy soha semmit ne küldjön el, amit nem szeretné, hogy egyszer az egész suli lásson.nagyon fontos érzékenyíteni is a gyerekeket, hogy megértsék: a chat és a hírfolyam nem egy videójáték része, hanem igazi emberek olvassák, akik másnap is emlékeznek rá. Ne írjanak le semmi olyat, amit személyesen nem mondanának valakinek a szemébe.

NEM ELÉG HASZNÁLNI

Az online világra is fel kell készíteni a gyerekeket. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mi történik ott velük. Beszélgessünk, támogassuk őket abban, hogyan használhatják jól az internetet, de legyenek tisztában a veszélyekkel is. Az, hogy a gyerek technikailag jól tud kezelni egy digitális eszközt, nem jelenti azt, hogy biztonságban van a neten.

Ne hagyjuk szó nélkül, ha online zaklatást észlelünk, ne gondoljuk azt, hogy ezt a gyerekek majd megoldják egymás között. A kívülállók, különösen a felnőttek felelőssége óriási az ilyen esetekben. Álljunk ki amellett, akit megbántanak és adjunk visszajelzést az elkövetőnek arról, hogy nem fogadható el a viselkedése. Ha gyerek az áldozat, bátorítsuk, hogy ne tartsa titokban, ami történt, keressen olyan felnőttet a környezetében, akitől segítséget kérhet.

HOVÁ FORDULHATUNK?

Sértő tartalom vagy online zaklatás miatt a hírközlési hatóság panaszvonalához fordulhatunk. A Kék Vonal segélyvonalat és tanácsadó felületeket működtet a gyerekek számára, szexualitással összefüggő zaklatás esetén pedig a yelon.hu segítő chat szolgáltatását is igénybe vehetik a kamaszok.

forrás: Délmagyarország

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

A sportszülőség 6 fontos témája, amit érdemes átgondolni – 6 napos e-mail-kurzus

Tarts velünk 6 napos e-mail-kurzusunkon, amelynek célja, hogy sorra vegyük a sportolással, a sportoló gyerekekkel kapcsolatban felmerülő legfontosabb témákat, valamint igyekszünk a legégetőbb kérdésekre és problémákra választ találni. Válassz az alábbi adományösszegek közül és kezdd el még ma e-mail-kurzusnkat!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart