Miért fontos a készülő új EU szabályozás?

Új EU rendelkezés a gyerekek online biztonságának erősítésére
Gyerekek online biztonsága

Hintalovon

2023.02.07.

Gyermekjogok a digitális környezetben

A digitális terek egyre fontosabb szerepet töltenek be a gyermekek mindennapi életének különböző területein, ideértve az oktatást, szabadidőt, barátokkal való kapcsolattartást és közösségi életet. Az online platformok gyakran elsődleges információforrásként is szolgálnak. Ezért is kulcsfontosságú, hogy a gyermekek tisztában legyenek jogaikkal a digitális környezetben. Ahogy joguk van az oktatáshoz és az információhoz, a játékhoz és a pihenéshez, ugyanúgy joguk van biztonságosan és kizsákmányolás nélkül jelen lenni és részt venni az online környezetben. Ez csak akkor történhet meg, ha jogaik prioritásként vannak kezelve, lehetővé téve számukra, hogy biztonságosan és tudatosan navigáljanak az online platformokon.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt 2022 nyarán fogadta el az EU azzal a céllal, hogy szilárd alapot teremtsen a biztonságosabb digitális terekhez, érvényesítve a felhasználók alapvető jogait. A jogszabály különös hangsúlyt fektet a gyermekek által használt online platformokra, kötelezve őket, hogy feltételeik könnyen értelmezhetőek és hozzáférhetőek legyenek gyermekek számára.

Ezek az intézkedések kettős szerepet töltenek be: egyrészt elősegítik a gyermekek tájékozottságát a felhasználói feltételekkel kapcsolatban, másrészt bizonyos mértékig preventív védelmet biztosítanak kizsákmányolásuk ellen az online platformokon.

Ahhoz azonban, hogy a jogszabály előnyei teljes mértékben érvényesülhessenek és hatást gyakoroljanak a gyermekek jogaira, elengedhetetlen a magas szintű együttműködés nemzeti és uniós szinten a rendelet végrehajtásában és a szükséges források megteremtésében.

Következő lépések

  • A nemzeti hatóságok koordinátorokat neveznek ki, azzal a céllal és feladatkörrel, hogy felügyeljék a rendelet végrehajtását, előtérbe helyezve a gyermekek jogait.
  • Az ENSZ-határozat 2023-ban fokozott figyelmet fordít a gyermekjogok érvényesülésére a digitális környezetben.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Cikkajánló

×
×

Cart