Digitális szülő

Te is lehetsz tudatosan digitális! Hogyan lehetsz digitális szülő? Tudj meg többet a témáról a  Magyar Telekommal közös kampányunkból! 

Hintalovon

2021.01.21.

Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kampánya olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet kampányában, amikre elsőre nem gondolnánk, amikor egy gyerekről posztolt  képet látunk a neten. A tudatos digitális viselkedésre buzdító kezdeményezés célja hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogyan tudnak az online térben is gondoskodni gyermekük biztonságáról.

2021-ben gyereket nevelni azt jelenti, hogy digitális szülőként is helyt kell állni. De hogyan tudnak a szülők példaképek lenni az online világban is? Mire kell odafigyelniük, ha gyereküket biztonságban akarják tudni most és a jövőben? Milyen kockázatai vannak a közösségi médiában megosztott felvételeknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik hiteles és a szülők döntéseit közvetlenül segítő válaszokat adni ez a program.

Statisztikák szerint világszerte közel 1000 fotót töltünk fel az Instagramra percenként és több, mint 95 millió posztot és videót osztunk meg naponta a felületen. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy azok a fotók, ahol arcunk is látszik, 38%-kal több like-ot kapnak, mint azok, melyeken nem szerepel emberi arc a képen.  Az, hogy online kapcsolatban maradjunk és megoszthassuk egymással életünk fontos pillanatait, az elmúlt évben talán még fontosabbá vált, mint korábban bármikor. Ugyanakkor, legalább ilyen fontos, hogy továbbra is vigyázzunk magunkra és egymásra, online is. Felnőttként van lehetőségünk eldönteni, mit és milyen módon szeretnénk megosztanunk magunkról a közösségi médiában, de vajon gondolunk arra, hogy milyen veszélyeknek tesszük ki gyermekünket, ha róluk töltünk fel képeket?

Azt gondoljuk, infokommunikációs vállalatként feladatunk, hogy szolgáltatásaink által biztosítsuk a minőségi hozzáférést az online térhez, ugyanakkor felelősségünk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a digitális eszközök és lehetőségek tudatos használatára. Programunkkal arra szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy sokszor nem is feltételezett veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre az online közösségi térben és igyekszünk irányt mutatni, hogyan lehet a helyes arányokat megtalálni a gyermekükről készült képek online megosztásakor. – Kutas István, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója

Miről árulkodnak privát tereink? Milyen befolyással vannak az arcképfelismerő szoftverek a jövőnkre? Hol függhet össze egy gyerekkorban megosztott történet egy későbbi sikertelen álláspályázattal? Mi köze a közösségi médiának az iskolai zaklatáshoz? Hogyan változtatja meg a gyermekkori emlékeket a közösségi médiára készített képek alternatív valósága? Milyen összefüggés van a szexuális zaklatás és a magánéleti információkat tartalmazó posztok között?

Egy vállalat akkor veszi komolyan az ügyfeleit, ha tiszteletben tartja jogaikat, különösen akkor, ha gyerekekről van szó. Ezért kiemelten fontos számunkra ez az együttműködés, hiszen az online tér veszélyeit nem elhallgatni, hanem felelős viselkedéssel elkerülni érdemes. Ebben példamutató és felelős iparági iránymutatást vállalt fel a Magyar Telekom azzal, hogy edukációs kampányt indított a szülők online tudatosságának támogatására.” – emelte ki Gyurkó Szilvia, az Alapítvány vezetője. Az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág gyermekjogi aspektusairól beszélünk, ahol a szabályozás évekkel el van maradva a fejlődés ütemétől, a platformokat sokszor a média és az influencerek sem tudatosan használják, és maguk az social média szolgáltatók is most kezdik átgondolni a gyerekekre vonatkozó szabályozásokat. Az online tér felelős használatával komoly társadalmi, szociális, magánéleti és adatvédelmi problémákat kerülhetünk el a jövőben. De ezért már ma kell lépnünk.

A gyerekek számára fontos, hogy szüleiktől és a számukra fontos felnőttektől  jó mintákat kapjanak a digitális világban való viselkedésről, hiszen ez alapozza majd meg azt is, hogy ők mennyire lesznek tudatos internethasználók.  A kampány célja az, hogy a felnőttek érzékeny és felelős döntéseket hozzanak arról, kivel, mikor és milyen képet osztanak meg. A szülői tájékozottság és tudatos digitális viselkedés  duplán kamatozik egy gyerek életében, hiszen nem csak a gyerek digitális árnyéka lesz kisebb, hanem iránymutatásként  és támogatásként is szolgál a gyerekek online tudatosságához.

A felelős online szülőséghez akár egy hüvelykujj-szabály betartása is elegendő: ne tegyél olyat, ami árthat a gyereknek! Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, érdemes a minimum-szabályokkal tisztában lenni. Vonjuk be a gyereket a róla szóló döntésekbe, ne posztoljunk a tudta és hozzájárulása nélkül. Tartsuk tiszteletben az emberi méltósághoz való jogát és ne osszunk meg róla sértő vagy kiszolgáltatott helyzetben készült, pl. meztelen képeket. A gyereknek is van magánélete, ennek a védelme a szülő felelőssége. A gyerekeknek online is jár a védelem az erőszaktól, így ne hozzuk soha olyan helyzetben amikor a képeivel bárki visszaélhet. És végül a legfontosabb. Tartsuk tiszteletben azt, hogy mi a gyerek legfőbb érdeke. Biztos, hogy a posztolás?

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

A gyerek online biztonsága a szülei felelőssége. A digitális szülőségről kevés információnk van, de mint ahogy a szülőség, az online szülőség is tanulható, ebben igyekszünk segíteni.

Hallottál már arról, mit jelent a digitális lábnyom?  Belegondoltál már abba,  hogy vajon mit érez egy gyerek, amikor rájön, hogy nem csak az van róla a neten, amit ő posztolt, hanem az is, amit a szülei megosztottak róla születése óta? Tudtad hogy minél több poszt van egy gyerekről a neten, annál nagyobb a kockázata, hogy ezek miatt később csúfolják, megszégyenítik, bullying áldozata lesz.Tudj meg többet,  ismerd meg a posztolás lehetséges veszélyeit és dönts felelősen. Legyetek online is biztonságban!

Online is biztonságban – Mit tehetsz szülőként a gyereked online biztonságáért?

Az internet megjelenése új kapukat nyitott meg az emberek előtt. A lehetőségek mellett azonban olyan veszélyeket is rejt, amelyekről fontos tudnunk. Ha tudunk róluk, képesek vagyunk segíteni a gyerekeknek is, hogy ezeket felismerjék és elkerüljék, vagy baj esetén segítséget kaphassanak. Sok szülő félti a gyerekeit attól, hogy pornóra bukkannak az interneten, online bántalmazás áldozatai lesznek, függővé válnak, vagy esetleg olyan idegenekkel kerülnek kapcsolatba, akik nem a legjobb szándékkal közelítenek feléjük. De hogyan tudjuk ezt megakadályozni? Mit tehetsz szülőként a gyereked online biztonságáért? Ez az anyagunk ebben segít.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Grooming – előzd meg, vedd észre, támogasd jól a gyereked!

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming és hogyan veheted észre, ha gyereked becserkészés áldozata lett, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart