Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Leírás

Felelős szülőként válni?
A kérdésben rejlik egy nem is annyira rejtett ambivalencia. Miért? Mert a felelős szülők nem szoktak válni. A válasz azonban korántsem ennyire egyszerű, mert a felnőttek életében is bekövetkezhetnek változások, amik a válás mellett való döntést hozzák magukkal. Nem attól felelősek, hogy nem válnak el, hiszen lehet, hogy a gyermek abban a konfliktusos, toxikus környezetben többet sérül, mint egy felelősen végigvitt válásban. És akkor újra felvetődhet a kérdés: Hogyan lehet felelős szülőként válni?

Szakmai anyagunkban a Felelős szülők 10 pontjában ezt foglaltuk össze, hogy mit érdemes tudni arról, hogy mikor lesz elszenvedője a gyermek a válásnak, s hogy ebben a közel sem könnyű folyamatban, a megváltozott élethelyzetben, hogyan érezhetik magukat mégis érzelmi biztonságban. Hogy milyen jogai vannak a gyermeknek, hogy a válás nem egy verseny, aminek a végén egyszer majd lesz győztes és vesztes. Segít szülőként felismerni, hogy a gyermek gyermek és nem helyezni őt felnőtt, azaz döntési szerepbe. A döntés folyamatát ugyanis utánzással tanulja meg. Ha nem látja a szüleit felelősen dönteni, később ő maga sem fogja megtalálni és meglátni azt, hogy nincs olyan helyzet, amin ne lehetne változtatni, helyrehozni és megoldani.

A válás sohasem egy könnyű és semmiképp sem ünnepi esemény, de biztosan emlékezetes. Az, hogy a gyermek milyen emléket őriz meg ebből, az biztosan a szülők felelőssége.

 

További termékeink

A szülőség nem szakma, mégis tanulható- 6 napos e-mail-kurzus

Ha kiváncsi vagy e-mail-kurzusunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és jelentkezz még ma!

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.