13 tipp, amivel a gyerek biztonságát védjük a neten

A digitális szülőséget mindannyian most tanuljuk - összegyűjtöttük a legfontosabb témákat, amiket érdemes lehet átgondolni a gyerekek biztonságos internethasználata kapcsán.
Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon és az Európa Tanács

Hintalovon

2019.09.08.

Az „elég jó” szülő tudatosan viselkedik ebben is – és ahogy annyi minden más is, ez is tanulható, fejleszthető. Az alábbiakban fontos tippekkel segítünk a digitális szülőségben,

1. Hároméves korig semmilyen önálló digitális eszközhasználat nem ajánlott.

2. Nem ajánlott, hogy a gyerek esti, lefekvés előtti időszakának (fürdés, vacsora, esti mese stb.) része legyen képernyős eszköz. Ezekről az eseményekről képeket és posztokat sem érdemes csinálni.

3. Nem ajánlott a gyerekszobában saját, képernyős eszköz (tévé, számítógép stb.) elhelyezése.

4. Az első készülékvásárlást előzze meg a biztonságos internethasználat alapvető szabályainak közös megbeszélése!

5. Ne posztoljunk nyilvánosan olyan életkorú gyerekünkről, aki legálisan még nem lehetne fenn közösségi média felületén (ez általában 13 év)! Ezzel felelősséget vállalunk a gyerekünk digitális lábnyomáért.

6. Más gyerekéről csak a szülő előzetes hozzájárulása esetén készíthetünk felvételt, és a posztoláshoz is a szülő engedélye kell.

7. Soha ne tegyünk ki olyan képet, amelyik a gyerekünket meztelenül, félmeztelenül, alsóneműben vagy pizsamában ábrázolja! Egyes kutatások szerint az internet pedofilok által használt részein az ilyen képek átlagosan a közzététel utáni 20. percben jelennek meg.

8. Ne készítsünk és ne osszunk meg másokkal olyan felvételt, ahol a gyerekünk nevetséges vagy megalázó helyzetben van! Ilyen helyzetben siessünk a segítségére, mert a szülői jelenlétünkre (figyelmünkre, megnyugtatásunkra) van szüksége.

9. Mindig kérjük ki a gyerekünk hozzájárulását posztolás előtt! Ha olyan kicsi, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor ne posztoljunk nyilvánosan!

10. Ha a gyerek tiltakozik a fotózás ellen, akkor ne készítsünk róla képet! Ha nem szeretné, hogy a róla készült felvétel mások számára is megismerhető legyen, akkor azt ne posztoljuk, és ne küldjük el másoknak!

11. Beszélgessünk a biztonságos internethasználatról, és arról, mit jelent az a mondat, hogy „az internet nem felejt”! Ne csak akkor legyen téma az internet, ha baj van – váljon a mindennapi kommunikáció részévé.

12. Hozzunk létre zárt csoportokat azoknak, akik a gyerek valódi ismerősei, rokonai! A képek megosztására elsődlegesen ezeket a felületeket használjuk!

13. Legyünk felelős szülők az online térben is! A gyerekek nagyon jó mintakövetők. Mutassunk nekik jó mintát!

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő tippjei a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban jelentek meg, melyben a lelkileg egészséges nethasználattal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

forrás: hvg.hu

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

A felnőttek 73%-a szerint a gyerekek nincsenek biztonságban online

 

Az ENSZ hivatalossá tette: a gyerekjogok az interneten is érvényesek

A Hintalovon elkészítette a Gyermekjogi Egyezmény új kommentárjának magyar fordítását a digitális gyerekjogokról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hogyan beszélj a kamasz fiaddal a testi változásokról? – 7 napos e-mail-kurzus

Mit kell tudnom az erekcióról? Hogyan beszéljek az óvszer használatáról a kamasz fiammal? Jelentkezz még ma 7 napos e-mail-kurzusunkra!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes.

Cikkajánló

×
×

Cart