13 tipp, amivel a gyerek biztonságát védjük a neten

A digitális szülőséget mindannyian most tanuljuk - összegyűjtöttük a legfontosabb témákat, amiket érdemes lehet átgondolni a gyerekek biztonságos internethasználata kapcsán.
Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon és az Európa Tanács

Hintalovon

2019.09.08.

Az „elég jó” szülő tudatosan viselkedik ebben is – és ahogy annyi minden más is, ez is tanulható, fejleszthető. Az alábbiakban fontos tippekkel segítünk a digitális szülőségben,

1. Hároméves korig semmilyen önálló digitális eszközhasználat nem ajánlott.

2. Nem ajánlott, hogy a gyerek esti, lefekvés előtti időszakának (fürdés, vacsora, esti mese stb.) része legyen képernyős eszköz. Ezekről az eseményekről képeket és posztokat sem érdemes csinálni.

3. Nem ajánlott a gyerekszobában saját, képernyős eszköz (tévé, számítógép stb.) elhelyezése.

4. Az első készülékvásárlást előzze meg a biztonságos internethasználat alapvető szabályainak közös megbeszélése!

5. Ne posztoljunk nyilvánosan olyan életkorú gyerekünkről, aki legálisan még nem lehetne fenn közösségi média felületén (ez általában 13 év)! Ezzel felelősséget vállalunk a gyerekünk digitális lábnyomáért.

6. Más gyerekéről csak a szülő előzetes hozzájárulása esetén készíthetünk felvételt, és a posztoláshoz is a szülő engedélye kell.

7. Soha ne tegyünk ki olyan képet, amelyik a gyerekünket meztelenül, félmeztelenül, alsóneműben vagy pizsamában ábrázolja! Egyes kutatások szerint az internet pedofilok által használt részein az ilyen képek átlagosan a közzététel utáni 20. percben jelennek meg.

8. Ne készítsünk és ne osszunk meg másokkal olyan felvételt, ahol a gyerekünk nevetséges vagy megalázó helyzetben van! Ilyen helyzetben siessünk a segítségére, mert a szülői jelenlétünkre (figyelmünkre, megnyugtatásunkra) van szüksége.

9. Mindig kérjük ki a gyerekünk hozzájárulását posztolás előtt! Ha olyan kicsi, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor ne posztoljunk nyilvánosan!

10. Ha a gyerek tiltakozik a fotózás ellen, akkor ne készítsünk róla képet! Ha nem szeretné, hogy a róla készült felvétel mások számára is megismerhető legyen, akkor azt ne posztoljuk, és ne küldjük el másoknak!

11. Beszélgessünk a biztonságos internethasználatról, és arról, mit jelent az a mondat, hogy „az internet nem felejt”! Ne csak akkor legyen téma az internet, ha baj van – váljon a mindennapi kommunikáció részévé.

12. Hozzunk létre zárt csoportokat azoknak, akik a gyerek valódi ismerősei, rokonai! A képek megosztására elsődlegesen ezeket a felületeket használjuk!

13. Legyünk felelős szülők az online térben is! A gyerekek nagyon jó mintakövetők. Mutassunk nekik jó mintát!

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő tippjei a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban jelentek meg, melyben a lelkileg egészséges nethasználattal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

forrás: hvg.hu

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart