13 tipp, amivel a gyerek biztonságát védjük a neten

Az „elég jó” szülő tudatosan viselkedik ebben is – és ahogy annyi minden más is, ez is tanulható, fejleszthető. Az alábbiakban fontos tippekkel segítünk a digitális szülőségben,

1. Hároméves korig semmilyen önálló digitális eszközhasználat nem ajánlott.

2. Nem ajánlott, hogy a gyerek esti, lefekvés előtti időszakának (fürdés, vacsora, esti mese stb.) része legyen képernyős eszköz. Ezekről az eseményekről képeket és posztokat sem érdemes csinálni.

3. Nem ajánlott a gyerekszobában saját, képernyős eszköz (tévé, számítógép stb.) elhelyezése.

4. Az első készülékvásárlást előzze meg a biztonságos internethasználat alapvető szabályainak közös megbeszélése!

5. Ne posztoljunk nyilvánosan olyan életkorú gyerekünkről, aki legálisan még nem lehetne fenn közösségi média felületén (ez általában 13 év)! Ezzel felelősséget vállalunk a gyerekünk digitális lábnyomáért.

6. Más gyerekéről csak a szülő előzetes hozzájárulása esetén készíthetünk felvételt, és a posztoláshoz is a szülő engedélye kell.

7. Soha ne tegyünk ki olyan képet, amelyik a gyerekünket meztelenül, félmeztelenül, alsóneműben vagy pizsamában ábrázolja! Egyes kutatások szerint az internet pedofilok által használt részein az ilyen képek átlagosan a közzététel utáni 20. percben jelennek meg.

8. Ne készítsünk és ne osszunk meg másokkal olyan felvételt, ahol a gyerekünk nevetséges vagy megalázó helyzetben van! Ilyen helyzetben siessünk a segítségére, mert a szülői jelenlétünkre (figyelmünkre, megnyugtatásunkra) van szüksége.

9. Mindig kérjük ki a gyerekünk hozzájárulását posztolás előtt! Ha olyan kicsi, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor ne posztoljunk nyilvánosan!

10. Ha a gyerek tiltakozik a fotózás ellen, akkor ne készítsünk róla képet! Ha nem szeretné, hogy a róla készült felvétel mások számára is megismerhető legyen, akkor azt ne posztoljuk, és ne küldjük el másoknak!

11. Beszélgessünk a biztonságos internethasználatról, és arról, mit jelent az a mondat, hogy „az internet nem felejt”! Ne csak akkor legyen téma az internet, ha baj van – váljon a mindennapi kommunikáció részévé.

12. Hozzunk létre zárt csoportokat azoknak, akik a gyerek valódi ismerősei, rokonai! A képek megosztására elsődlegesen ezeket a felületeket használjuk!

13. Legyünk felelős szülők az online térben is! A gyerekek nagyon jó mintakövetők. Mutassunk nekik jó mintát!

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő tippjei a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban jelentek meg, melyben a lelkileg egészséges nethasználattal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

forrás: hvg.hu