Így segítünk

Gyermekjogi megközelítés a gyerekeket érintő kérdésekben - tudd meg, min, és hogyan dolgozik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi Központja!
Így segítünk

Hintalovon

2020.06.14.

A Gyermekjogi Központot azért hoztuk létre, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogainak közvetlen képviseletet biztosítsunk. A Központ célja a gyermeket érintő jogsértések számának csökkentése magas színvonalú gyermekjogi tanácsadás biztosításával azokban az ügyekben, ahol 18 éven aluli gyermek is érintett. 

Hogyan működik a Központ?

Az elmúlt 5 évben között több mint 1700 gyermekjogi ügyben adtunk tanácsot. A megkeresések elképesztően magas száma miatt úgy döntöttünk, hogy a túlterhelt és korlátozott emberi kapacitáson működő személyes tanácsadást átalakítjuk, hogy egy országos lefedettségű, mindenki számára azonnal elérhető segítséget biztosítsunk.  

Így a személyes tanácsadás nagy részét egy mesterséges intelligenciát használó tanácsadó chatbot váltotta fel, ami nemcsak probléma esetén kínál azonnal elérhető információt, de a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek, jogászoknak is bármikor segítséget, naprakész tudásbázist biztosít. A Gyermekjogi Központ átalakításának kiemelt szempontja volt a gyerekek legfőbb érdekének figyelembevétele: sok olyan ügy van, ami nem várhat, és azonnali információra van szükség – az ilyen ügyekben az online szolgáltatásnál nem kell várólistára kerülni, a szükséges információ azonnal elérhető. 

A 0-24 elérhető tanácsadó chatboton kívül minden hónapban egy egész napos online fogadóórát tartunk, melynek keretében lehetőség van ingyenes gyermekjogi konzultációra, az alábbi ügyekben: 

  •  nevelési-oktatási intézményekkel és sportszervezetekkel kapcsolatos ügyek 
  •  szülők közötti válás, gyerekkel való kapcsolattartást érintő ügyek (2 évnél nem régebbi ügyek) 
  • gyerekeket érintő bántalmazási ügyek: érzelmi vagy fizikai bántalmazás, elhanyagolás
  • online biztonsággal kapcsolatos kérdések

A fogadóórára az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni

Miért van szükség a Gyermekjogi Központra?

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet, és gyakran sérül is. Ma Magyarországon minden 3. gyermek szülei elválnak – a válások negyedében nem születik egyezség, így a kapcsolattartás, a gyerek lakóhelye és nevelése folyamatos konfliktusok forrása. Minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik, és több mint 24.000 gyerek él családon kívül állami gondoskodásban, akik képviseletét országosan csupán 23 gyermekjogi képviselő látja el.

A Központ munkatársai gyermekjogi megközelítést alkalmaznak, így függetlenül attól, ki keresi fel Alapítványunkat, mi minden esetben az érintett gyereket tekintjük kliensnek, és az ő legfőbb érdekét képviseljük.

A gyerekjogi jogsértések jelentős része rejtve marad, mert a gyerekek nem ismerik a jogaikat, vagy éppenséggel nem tudják, hogyan érvényesíthetnék azokat. Az esetek többségében a felnőttek segítségére, képviseletére van szükségük, akik a hivatalos nyilatkozatokon túl ritkán tekintik prioritásnak a gyerek jóllétét, fejlődését és védelmét.

Tapasztalataink

A jogsegélyszolgálatot 2017-ben azért indítottuk el, hogy a gyerekek érdeke képviselve legyen a hivatalos eljárásokban. Az eltelt idő alatt már több mint 1700 esetben nyújtottunk ingyenes tanácsadást a hozzánk forduló családoknak, gyerekeknek, fiatal felnőtteknek – leggyakrabban válás, kapcsolattartás, gyermekbántalmazás és oktatási konfliktusok ügyében.

Bármelyik fél kért tanácsot – apa, anya, intézményvezető –, minden esetben azt képviseljük, ami az ügyben érintett gyerek legfőbb érdeke, függetlenül attól, hogy ki fordult hozzánk, és mi a segítségkérő saját szempontja. Ez a gyermekjogi megközelítés és az a holisztikus szemlélet, ami nemcsak a jog, hanem a gyerek szükségletei felől közelít, hiánypótló a mai szaktanácsadói palettán és az állami ellátásban egyaránt.

A Gyermekjogi Központ munkatársai

A Gyermekjogi Központban holisztikus szemlélettel dolgozunk, és a hozzánk kerülő problémát minden szempontból megvizsgáljuk. Az egyes ügyeken dolgozó szakmai csapat tagja lehet jogász, mediátor, pszichológus, gyermekvédelmi szakember. Az ügyben alkalmazható stratégiát közösen dolgozzunk ki, és azt javaslatként adjuk át a Gyermekjogi Központhoz fordulóknak. A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfy-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda, a Hegymegi-Barakonyi és Társa – Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda és a Partos & Noblet Ügyvédi Iroda ügyvédei pro bono munkájukkal segítik működtetni a Gyermekjogi Központot.

A Gyermekjogi Központ vezetője: dr. Bárdossy-Sánta Nóra

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Hintalovon termosz

Hintalovon termosz

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Legyél te is Hintalovas és tarts velünk!

Cikkajánló

×
×

Cart