Így segítünk

Gyermekjogi megközelítés a gyerekeket érintő kérdésekben - tudd meg, min, és hogyan dolgozik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi Központja!
Így segítünk

Hintalovon

A Gyermekjogi Központot azért hoztuk létre, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogainak közvetlen képviseletet biztosítsunk. A Központ célja a gyermeket érintő jogsértések számának csökkentése magas színvonalú gyermekjogi tanácsadás biztosításával azokban az ügyekben, ahol 18 éven aluli gyermek is érintett. 

Hogyan működik a Központ?

Az elmúlt 5 évben között több mint 1700 gyermekjogi ügyben adtunk tanácsot. A megkeresések elképesztően magas száma miatt úgy döntöttünk, hogy a túlterhelt és korlátozott emberi kapacitáson működő személyes tanácsadást átalakítjuk, hogy egy országos lefedettségű, mindenki számára azonnal elérhető segítséget biztosítsunk.  

Így a személyes tanácsadás nagy részét egy mesterséges intelligenciát használó tanácsadó chatbot váltotta fel, ami nemcsak probléma esetén kínál azonnal elérhető információt, de a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek, jogászoknak is bármikor segítséget, naprakész tudásbázist biztosít. A Gyermekjogi Központ átalakításának kiemelt szempontja volt a gyerekek legfőbb érdekének figyelembevétele: sok olyan ügy van, ami nem várhat, és azonnali információra van szükség – az ilyen ügyekben az online szolgáltatásnál nem kell várólistára kerülni, a szükséges információ azonnal elérhető. 

A 0-24 elérhető tanácsadó chatboton kívül minden hónapban egy egész napos online fogadóórát tartunk, melynek keretében lehetőség van ingyenes gyermekjogi konzultációra, az alábbi ügyekben: 

  •  nevelési-oktatási intézményekkel és sportszervezetekkel kapcsolatos ügyek 
  •  szülők közötti válás, gyerekkel való kapcsolattartást érintő ügyek (2 évnél nem régebbi ügyek) 
  • gyerekeket érintő bántalmazási ügyek: érzelmi vagy fizikai bántalmazás, elhanyagolás
  • online biztonsággal kapcsolatos kérdések

A fogadóórára az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Amennyiben esetleg olyan kérdéssel fordulna Gyermekjogi Központunkhoz, amely területen nem áll módunkban tanácsot adni és kifejezetten jogsegélyszolgálatot keres vagy aktív közreműködésre van szüksége: összegyűjtöttük valamennyi, jogsegély-szolgáltatást nyújtó segítő szervezet elérhetőségét. A szervezetek tevékenységeinek rövid összefoglalóját és elérhetőségeinek listáját az alábbiakban találja.

Miért van szükség a Gyermekjogi Központra?

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet, és gyakran sérül is. Ma Magyarországon minden 3. gyermek szülei elválnak – a válások negyedében nem születik egyezség, így a kapcsolattartás, a gyerek lakóhelye és nevelése folyamatos konfliktusok forrása. Minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik, és több mint 24.000 gyerek él családon kívül állami gondoskodásban, akik képviseletét országosan csupán 23 gyermekjogi képviselő látja el.

A Központ munkatársai gyermekjogi megközelítést alkalmaznak, így függetlenül attól, ki keresi fel Alapítványunkat, mi minden esetben az érintett gyereket tekintjük kliensnek, és az ő legfőbb érdekét képviseljük.

A gyerekjogi jogsértések jelentős része rejtve marad, mert a gyerekek nem ismerik a jogaikat, vagy éppenséggel nem tudják, hogyan érvényesíthetnék azokat. Az esetek többségében a felnőttek segítségére, képviseletére van szükségük, akik a hivatalos nyilatkozatokon túl ritkán tekintik prioritásnak a gyerek jóllétét, fejlődését és védelmét.

Tapasztalataink

A jogsegélyszolgálatot 2017-ben azért indítottuk el, hogy a gyerekek érdeke képviselve legyen a hivatalos eljárásokban. Az eltelt idő alatt már több mint 1700 esetben nyújtottunk ingyenes tanácsadást a hozzánk forduló családoknak, gyerekeknek, fiatal felnőtteknek – leggyakrabban válás, kapcsolattartás, gyermekbántalmazás és oktatási konfliktusok ügyében.

Bármelyik fél kért tanácsot – apa, anya, intézményvezető –, minden esetben azt képviseljük, ami az ügyben érintett gyerek legfőbb érdeke, függetlenül attól, hogy ki fordult hozzánk, és mi a segítségkérő saját szempontja. Ez a gyermekjogi megközelítés és az a holisztikus szemlélet, ami nemcsak a jog, hanem a gyerek szükségletei felől közelít, hiánypótló a mai szaktanácsadói palettán és az állami ellátásban egyaránt.

A Gyermekjogi Központ munkatársai

A Gyermekjogi Központban holisztikus szemlélettel dolgozunk, és a hozzánk kerülő problémát minden szempontból megvizsgáljuk. Az egyes ügyeken dolgozó szakmai csapat tagja lehet jogász, mediátor, pszichológus, gyermekvédelmi szakember. Az ügyben alkalmazható stratégiát közösen dolgozzunk ki, és azt javaslatként adjuk át a Gyermekjogi Központhoz fordulóknak. A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfy-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda, a Hegymegi-Barakonyi és Társa – Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda és a Partos & Noblet Ügyvédi Iroda ügyvédei pro bono munkájukkal segítik működtetni a Gyermekjogi Központot.

A Gyermekjogi Központ vezetője: dr. Bárdossy-Sánta Nóra

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Cikkajánló

×
×

Cart