Elkészült az InDaHouse gyermekvédelmi irányelve

Az InDaHouse Hungary 2020-ban, az elsők között csatlakozott a NEMECSEK Programhoz. Gyermekvédelmi irányelvüket a Hintalovon Alapítvány munkatársainak segítségével dolgozták ki.

Hintalovon

2022.02.09.

Az InDaHouse Hungary 2020-ban, az elsők között csatlakozott a NEMECSEK Programhoz. Gyermekvédelmi irányelvüket a Hintalovon Alapítvány munkatársainak segítségével dolgozták ki.

A gyermekvédelmi irányelv akkor igazán célszerű, ha az adott szervezetre van szabva: tükrözi az elköteleződését, értékrendszerét, és jól illeszkedik a gyakorlati működéséhez, mindennapjaihoz. A gyermekvédelmi irányelv kidolgozásakor fontos, hogy azt a közösség minden tagja sajátjának érezze, amelyben a gyerekek és a felnőttek szempontjai is megjelennek – így válhat alkalmassá arra, hogy mindenki számára elfogadható és átlátható kereteket biztosítson. Az InDaHouse Hungary célja, hogy az encsi kistérségben élő, kiskorú, hátrányos helyzetű gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító, mobilitásra képes felnőtté váljanak, akik szülőként be tudják építeni a tőlünk kapott támogatást a gyerekeik nevelésébe. Ennek érdekében önkéntesek által megvalósított egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat tartanak és mentor programot működtetnek. A közreműködő önkénteseknek szakmai hátteret biztosítanak.

2014-ben tartották meg az első gyerekfoglalkozásukat Perén. Azóta a 2 elkötelezett emberből közel 200 lett, a 20 gyerekből 150, az 1 településből 4, és nem utolsó sorban Peréből Hernádszentandrás.

Azért döntöttünk úgy, hogy legyen gyerekvédelmi irányelvünk, mert érezzük a felelősségünket abban, hogy az InDaHouse-ba járó gyerekek biztonságban legyenek és ha valaki bántja őket, segítséget kapjanak. Amíg kis szervezet voltunk, mindenki tudott a gyerekek helyzetéről és mindent meg tudtunk beszélni egymással. Amióta azonban több százan vagyunk, könnyen elvesznek az információk, illetve szükségünk volt olyan jó gyakorlatokra is, amiket be tudunk vezetni. Ezért kerestük meg a Hintalovon Alapítványt, hogy segítsenek elkészíteni számunkra a dokumentumot. 

Benkő Fruzsi, alapító, az Egyesület elnöke

Az InDaHouse Hungary Egyesület három fő szakmai területen dolgozik a gyerekekkel: a koragyerekkori fejlesztés, az iskola-előkészítő program és a tanodai program keretei között. A koragyerekkori program keretében jelenleg 52 óvodás és kisebb gyerekhez járnak házhoz az önkéntesek fejlesztő foglalkozásokat tartani, a családjukat bevonva. Céljuk, hogy az iskolához szükséges készségeiket fejlesszék, megakadályozva azt, hogy már első osztályban kialakuljon az a lemaradás, amit utána egyre nehezebb behozni.

2020 szeptemberében nyitották meg a Fügödi Fejlesztő Házat, ahol az iskola-előkészítő foglalkozásaikat tartják. Jelenleg 6 nagycsoportos gyerek vesz részt ebben a programban. A foglalkozások menetét gyógypedagógus önkénteseik írják. Minden gyerekkel 4×20 percet foglalkozunk, a saját szintjüknek megfelelően. 20-20 percet kap a matematika, az anyanyelv, a finommotorika és a mozgás fejlesztése. A tanodában hetente tartanak egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokat 60 iskolás gyerek számára. Mentorok és feladatlapkészítők dolgoznak azért a háttérben minden héten, hogy a lehető leghatékonyabban tudják támogatni a gyerekek tanulását. 

Az egyesület gyerekek iránti elköteleződését bizonyítja, hogy saját házat építettek a programjuk számára. Közel 20 hónapon át készült az InDaHouse Önkéntes- és Gyerekközpont Hernádszentandráson 600 önkéntes keze által, több, mint 1200 magánszemély és 20 vállalat adományaiból. 

Miért hasznos a gyermekvédelmi irányelv?

  • biztosítja a gyerekek jogainak érvényesülését a szervezetben;
  • összefoglalja azokat az elveket és szabályokat, amelyek segítik, hogy mindenki – a gyerekek és a felnőttek egyaránt – biztonságban érezze magát a közösségben;
  • átlátható és egyértelmű kereteket nyújt a bántalmazással, kiközösítéssel kapcsolatos esetek megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére;
  • egyértelműen meghatározza a gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelősségi körét.


A NEMECSEK Programhoz háromféle módon lehet csatlakozni. Az online kurzus és a letölthető segédanyagok bárki számára ingyenesen kínálnak segítséget az irányelv kidolgozásához. A tanácsadói és partneri együttműködés során különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatja az Alapítvány a folyamatot, díjazás ellenében. Itt olvashatsz további részleteket a csatlakozási módokról. Amennyiben úgy döntötök, hogy szeretnétek az Alapítvány segítségét igénybe venni az irányelv elkészítéséhez, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nevelés vagy büntetés? – plakát

Mi a nevelés célja? Mi a különbség az egészséges fegyelmezés és a büntetés között? Tudd meg szülőknek készült plakátunkról!

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Cikkajánló

×
×

Cart