Az alkoholról is tudni kell beszélni a gyerekkel

Vannak, akik azért isznak alkoholt, mert a baráti társaságban ez a szokás, vannak, akik így tudnak ellazulni egy hosszú munkanap után. Vannak akik pedig így tudnak megküzdeni a szorongásaikkal, érzelmeikkel. Felnőttként tudhatjuk már a mértéket, azt, hogy hogyan hat a testünkre, és hogy milyen helyzetekben mennyit és miért iszunk. De vajon mikor és mit mondunk a gyerekeinknek az alkoholról és mennyi felelősségünk van a jövőbeni alkoholfogyasztási szokásuk kialakulásában?
gyerekek alkoholfogyasztásáról kell beszélni, kamaszkor

Hintalovon

2019.05.23.

Az alkoholfogyasztás hatással van arra, hogy hogyan gondolkozunk és hogyan érzünk… De hogyan beszéljünk minderről egy gyereknek?

Vannak, akik azért isznak alkoholt, mert a baráti társaságban ez a szokás, vannak, akik így tudnak ellazulni egy hosszú munkanap után. Vannak akik pedig így tudnak megküzdeni a szorongásaikkal, érzelmeikkel. Felnőttként tudhatjuk már a mértéket, azt, hogy hogyan hat a testünkre, és hogy milyen helyzetekben mennyit és miért iszunk. De vajon mikor és mit mondunk a gyerekeinknek az alkoholról és mennyi felelősségünk van a jövőbeni alkoholfogyasztási szokásuk kialakulásában? Vancsura Petra, a Yelon-chat ügyeletvezetőjének tanácsait adjuk közre.

A kamasz alkoholfogyasztása aggodalmakra ad okot

Az alkohol már kis mennyiségben is hatással lehet a szervezetünkre, bár ebben sok tényező bír befolyással (mennyit ettünk korábban, milyen a testfelépítésünk, milyen a genetikánk, milyen mértékben vagyunk hozzászokva). Nehezebben hozunk meg döntéseket ilyenkor, és azt gondoljuk, hogy több mindent tudunk megcsinálni, mintha józanok lennénk. Ha már csak ezeket gondoljuk végig, érezhetjük, hogy egy gyerek vagy kamasz alkoholfogyasztása aggodalmakra ad okot. Az agyi funkciók fejlődésének hosszú folyamata miatt befolyásolhatóbbak és az is fontos számukra, hogy bizonyítsanak a szüleiknek vagy kortársaiknak. Ezért érdemes a gyerek fejlődési szintjének megfelelően beszélgetni az aggályokról és meghallgatni a véleményüket. Hasznos kitérni a fiziológiás hatásokra, a viselkedésben bekövetkező változásokra és az alkalomszerű vagy tartós alkoholfogyasztás veszélyeire.

Beszéljünk róla!

Óvodáskorban, amikor a gyerek figyelme a saját teste működése felé is fordul, el lehet mesélni például, hogy különböző italok hogyan hatnak a testére. Kisiskoláskorban a szabályok, a társadalmi konvenciók betartása és az iskolai teljesítmény kerül a fókuszba, nagy a tudásvágyuk és fontos számukra, hogy megértsék az ok-okozatokat, így már nagyobb részletességgel lehet elmagyarázni az alkoholfogyasztás következményeit. Kamaszkorban a szülő megtalálhatja magában azt a biztonságot nyújtó gondolatot, hogy már nem tudja lal kapcsolatban is legyenek határok: a szülők ne hagyják figyelmen kívül az esetleges alkoholos állapotaikat.

Kamaszkorban sok mindent kipróbálhat a fiatal, feszegeti a határokat

A kutatások kimutatták, hogy a 15 éves kor alatti alkoholfogyasztás káros a gyerek fejlődésére és azt tanácsolják, hogy a lehető legkésőbb fogyasszon először alkoholt, beleértve a kipróbálást is. Kamaszkorban sok mindent kipróbálhat a fiatal, feszegeti a határokat, de a mértéktelen alkoholfogyasztás problémákat jelez. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni, hogy mit leplez el az alkohol, milyen nehézségek vannak a családban, a szülő-gyerek kapcsolatban.

Már régóta lehet tudni, hogy az alkohol is olyan szer, ami neurokémiai változásokat okoz az agyban, hasonlóan más drogokhoz. Az amerikai Milkman pszichológusprofesszor mutatott rá arra, hogy ezeket az agyban bekövetkező változásokat élmények útján is el lehet érni. Így hozta létre Amerikában, majd később Izlandon is segített megalkotni egy fiataloknak szóló programot, ahol sporttevékenységeket, művészeti és zenei foglalkozásokat tartó klubokat alapítottak, amik alternatívákat nyújtanak az alkohol- és drogfogyasztással szemben, illetve megadják a fiataloknak a valahova tartozás érzését.

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szulok-nek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kéntyes kérdéseihen. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfontosabb érdekét képviseli.)

forrás: Kisalföld

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Magadról is posztolnád? – Kampány indul a szülők digitális tudatosságáért

 

Gyakori kérdések és válaszok a posztolásról

 

covudinder19 kutatás élet a koronavírus alatt

Élet a koronavírus idején a gyerekek szerint

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Hogyan beszélj a kamasz fiaddal a testi változásokról? – 7 napos e-mail-kurzus

Mit kell tudnom az erekcióról? Hogyan beszéljek az óvszer használatáról a kamasz fiammal? Jelentkezz még ma 7 napos e-mail-kurzusunkra!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart