Írástudók felelőssége

Az újságcikkek és tudósítások szerepe hatalmas a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések megelőzésében, és abban, hogy az embereknek valódi tudásuk legyen a jelenségről.

Hintalovon

2023.12.13.

Újságírók a gyerekbántalmazások elleni küzdelem élharcosai

Tudjátok, hogy egy évben hány cikk jelenik meg gyerekekkel szembeni szexuális erőszak témájában és hány tudósítás szólt a pedofíliáról? Mit gondoltok, mi kavart nagyobb port, a Michael Jacksonról 2004-ben kiderült gyermekbántalmazás vádak, vagy a 2022-es ún. “pedofil törvény”? 

A Google trend elemzése szerint (lásd lenti grafikon) Micheal Jackson ügyéről szóló cikkek többet tettek a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak témájának beemeléséért a közbeszédbe, mint bármilyen törvény.

Az emberek többsége Magyarországon újsághírekben találkozik csak azzal a jelenséggel, amit gyerekekkel szembeni szexuális erőszaknak hívunk.

Ha a politikai híreket levonjuk, akkor is marad szép számú olyan tudósítás és tartalom, amiben pl. tévesen pedofilnak neveznek minden gyerekkel szembeni szexuális erőszak elkövetőt, miközben ez nem igaz. Az elkövetők többsége nem pedofil, hanem (több mint 90 százalékban) olyan felnőtt, aki nem csak gyerek iránt képes nemi vágyat és szexuális izgalmat érezni, hanem felnőttekkel is vannak kapcsolatai. A gyereket azért választja, mert ő van “kéznél”, a gyerek a “könnyű áldozat”, akit kihasználhat a saját vágyai kielégítésére. Ezek mind-mind szörnyű cselekmények – nincs velük szemben se felmentés, se mentség -, mégis fontos pontosan és tisztán bemutatni a gyerekekkel szembeni szexuális cselekmények valódi természetét, hiszen ez segít a szülőknek, felelős felnőtteknek, hogy jobban meg tudják védeni a gyerekeiket. A valódi veszélyforrásokra oda kell figyelni, ebben pedig a sajtónak, az újságíróknak hatalmas szerepük van: az emberek tájékoztatásával, a jelenség bemutatásával, a segítsényújtási lehetőségek ismertetésével. 

Ezért vállalkozott arra a Hintalovon Alapítvány 2023-ban, hogy újságíróknak szervezett képzést gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról. A jelenség online és személyes aspektusairól (a szexuális zaklatástól a groomingon át a gyermekeket érintő emberkereskedelemig. Az egynapos, interaktív képzésen 17 újságíró vett részt, és osztotta meg tapasztalatait, bővítette tudását. A programon a Hintalovon Alapítvány felnőtt és kiskorú munkatársai is részt vettek. Kiskorú kollégáink egy-egy konkrét eset megbeszélése kapcsán segítették a résztvevőket abban, hogy rálátásuk legyen az érintett gyerekek megéléseire, érzelmi és társas helyzetére, a bántalmazás által okozott nehézségekre. 

A program folytatódik. További újságíró képzéseket tervezünk a Hintalovon Akadémia keretében is. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Cikkajánló

×
×

Cart