A programról

A közösségeken belüli bántalmazás megelőzhető - ha szeretnéd tudni, hogyan, vedd fel a kapcsolatot az Alapítvány NEMECSEK Programjával, és tegyünk együtt azért, hogy a gyerekek mindenhol biztonságban érezhessék magukat!

Hintalovon

Gyerekként és gyerekekkel foglalkozó szakemberként egyaránt rengeteg kérdés és dilemma merül fel a közösségekben. Hol húzódik a határ csíny és bántalmazás között? Mit tegyek, ha engem bántanak? Mit tehetek, ha mást bántanak? Mikor és kitől tudok segítséget kérni? Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást?

A felmerülő konfliktusok sokfélék és a megoldásuk nem mindig könnyű, de egy közös bennük: minden esetben lehetőséget kínálnak arra, hogy  valamit legközelebb jobban csináljunk.

Akár kortárs bántalmazásról, akár felnőtt–gyerek közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére.

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket. A programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján állítottuk össze.

Kinek szól a NEMECSEK Program?

Programunk minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Egy gyermekvédelmi irányelv hasznos lehet óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek és minden olyan szervezet számára, amely bármilyen formában kapcsolatba kerül gyerekekkel.

A NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve:

  • biztosítja a gyerekek jogainak érvényesülését a szervezetben
  • összefoglalja azokat az elveket és szabályokat, amelyek segítik, hogy mindenki – gyerekek és felnőttek egyaránt – biztonságban érezze magát a közösségben
  • átlátható és egyértelmű kereteket nyújt a bántalmazással, kiközösítéssel kapcsolatos esetek megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére
  • egyértelműen meghatározza a gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelősségi körét

Átlátható keretek, biztonságos közösség: a gyermekvédelmi irányelv nemcsak egy dokumentum, hanem a gyakorlatban megvalósuló, élő, közösségi keretrendszer, amelyben együttműködünk.

Csatlakozz a NEMECSEK Programhoz!

A NEMECSEK Programhoz három módon lehet csatlakozni:

  1. Önálló audit- és irányelvkészítés online képzés, letölthető anyagok segítségével – INGYENES
  2. Audit- és irányelvkészítés a Hintalovon Alapítvány tanácsadói közreműködésével, díjazás ellenében
  3. Audit- és irányelvkészítés a Hintalovon Alapítvány partneri együttműködésében, díjazás ellenében

Programvezetők: Stáhly Kata és Vaskuti Gergő.
Ha kérdésed van, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart