A programról

A közösségeken belüli bántalmazás megelőzhető - ha szeretnéd tudni, hogyan, vedd fel a kapcsolatot az Alapítvány NEMECSEK Programjával, és tegyünk együtt azért, hogy a gyerekek mindenhol biztonságban érezhessék magukat!

Hintalovon

2020.06.03.

Gyerekként és gyerekekkel foglalkozó szakemberként egyaránt rengeteg kérdés és dilemma merül fel a közösségekben. Hol húzódik a határ csíny és bántalmazás között? Mit tegyek, ha engem bántanak? Mit tehetek, ha mást bántanak? Mikor és kitől tudok segítséget kérni? Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást?

A felmerülő konfliktusok sokfélék és a megoldásuk nem mindig könnyű, de egy közös bennük: minden esetben lehetőséget kínálnak arra, hogy  valamit legközelebb jobban csináljunk.

Akár kortárs bántalmazásról, akár felnőtt–gyerek közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére.

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket. A programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján állítottuk össze.

Kinek szól a NEMECSEK Program?

Programunk minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Egy gyermekvédelmi irányelv hasznos lehet óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek és minden olyan szervezet számára, amely bármilyen formában kapcsolatba kerül gyerekekkel.

A NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve:

  • biztosítja a gyerekek jogainak érvényesülését a szervezetben
  • összefoglalja azokat az elveket és szabályokat, amelyek segítik, hogy mindenki – gyerekek és felnőttek egyaránt – biztonságban érezze magát a közösségben
  • átlátható és egyértelmű kereteket nyújt a bántalmazással, kiközösítéssel kapcsolatos esetek megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére
  • egyértelműen meghatározza a gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelősségi körét

Átlátható keretek, biztonságos közösség: a gyermekvédelmi irányelv nemcsak egy dokumentum, hanem a gyakorlatban megvalósuló, élő, közösségi keretrendszer, amelyben együttműködünk.

Csatlakozz a NEMECSEK Programhoz!

A NEMECSEK Programhoz három módon lehet csatlakozni:

  1. Önálló audit- és irányelvkészítés online képzés, letölthető anyagok segítségével – INGYENES
  2. Audit- és irányelvkészítés a Hintalovon Alapítvány tanácsadói közreműködésével, díjazás ellenében
  3. Audit- és irányelvkészítés a Hintalovon Alapítvány partneri együttműködésében, díjazás ellenében

Programvezetők: Stáhly Kata és Vaskuti Gergő.
Ha kérdésed van, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Cikkajánló

×
×

Cart