Online webinárium a közösségi gyermekvédelemről

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány két éve tartó projektjében többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Hintalovon

2022.06.22.

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány két éve tartó projektjében ezekre a kérdésekre kereste a választ gyerekek, szülők, szakemberek és egy helyi közösség bevonásával. 2022. június 28-án interaktív online webináriumon tapasztalatmegosztáson, beszélgetéseken kívül szó lesz még a közösségi gyerekvédelem hazai lehetőségeiről. 

A webinárium címe: A gyerekek biztonságához egy egész falu kell – A közösségi gyermekvédelem lehetőségei

A webinárium időpontja és helye: 2022. június 28., kedd, 13:30-16:30, Zoom

Regisztráció: Childhub oldalán

A gyerekek erőszakkal szembeni védelmével legtöbbször akkor foglalkozunk, amikor már baj van. Ilyenkor gyakran a felelősségre, a hibákra és a mulasztásokra helyeződik a hangsúly, pedig fel kell ismernünk, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége is. A gyerekek biztonsága akkor a legmagasabb szintű, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jelenségét és tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként vagy magánszemélyként – mit tudnak tenni akkor, ha ilyen esetről tudomást szereznek. Erről szól a közösségi gyermekvédelem, melynek lehetőségeit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kétéves projektje járta körül. 

Az online webináriumon bemutatjuk a gyerekekkel szembeni erőszakról szóló hazai kutatás eredményeit, ismertetjük egy helyi közösséggel való együttműködés tanulságait és az így megszülető cselekvési tervet. Beszélgetünk szervezési, módszertani és elméleti kérdésekről, és kiemelten foglalkozunk a gyerekek részvételének a kérdésével, amely a projekt valamennyi szakasza során hangsúlyos volt. A programon lehetőség lesz egymás tapasztalatainak megosztására és az interakcióra. 

Program

  1. A közösségi gyerekvédelemről

Mi az a közösségi gyermekvédelem? Miért fontos a közösségek megerősítése a gyerekek védelme érdekében?

  1. Kutatási eredmények

Mit gondolnak a magyarországi gyerekek és a felnőttek a bántalmazásról és a gyerekekkel szembeni erőszakról? Milyen kihívásokra mutatott rá a több mint 10.000 felnőtt és 1400 gyerek válaszát összesítő hazai kutatás?

  1. Esettanulmány és egy cselekvési terv bemutatása

Mit tehet egy helyi közösség a gyerekek védelméért? Milyen lépések szükségesek, és mik a budaörsi együttműködés tanulságai?

  1. Gyerekek részvételének fontossága az erőszak elleni védelemben 

Miért fontos a gyerekek bevonása és véleményük figyelembevétele a biztonság szempontjából? Hogyan vettek részt a gyerekek a projektben és milyen módszertani és gyakorlati tanulságokhoz vezettek?

Előadók:

  • Vaskuti Gergő, a Hintalovon NEMECSEK programjának szakmai vezetője
  • Balogh Karolina, a közösségi gyerekvédelemről szóló kutatás vezetője
  • Németh Barbara, a Hintalovon Gyermekrészvétel programjának vezetője
  • Az alapítvány 17 éves Gyermekjogi Követe

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

60 léleksimogató mondat – Plakát

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart