NEMECSEK SPORT

Hintalovon

2021.11.24.

A Hintalovon Alapítvány a sportélet kiválóságaival és a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával karöltve új gyerekvédelmi programot indít útjára NEMECSEK Sport néven, melynek célja, hogy közösen tegyenek a gyerekvédelemért a sport terén.  Céljuk egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállítása, amelyben a sport minden résztvevőjének szempontja érvényesül, és amely biztonságosabbá teheti a sport világát a gyerekek számára.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2 éve indította el a gyerekbántalmazás intézményi megelőzésével foglalkozó NEMECSEK Programját, amely óvodák, iskolák és más, gyerekekkel foglalkozó szervezetek gyermekvédelmi programjaként indult el. A munka során egyre nagyobb igény merült fel arra, hogy legyen elérhető egy, a sport speciális igényeire szabott, bárki által elérhető és alkalmazható gyermekvédelmi irányelv, amely segíti megelőzni a bántalmazást, és iránymutatásként szolgálhat minden gyerekekkel foglalkozó sportszervezetnek a hobbisporttól kezdve egészen a versenysportokig. 

A NEMECSEK Sport Program elindítását egy több, mint 1 éves gyermekjogi előkészítő munka előzte meg, a továbblépéshez és a sportélet speciális kihívásainak megértéséhez pedig a sport szakértőit hívta segítségül az Alapítvány. A munkát egy olyan Tanácsadói Testület segíti, ahol a sport jeles képviselőin túl az edzői, pszichológusi, szülői és sportszervezeti képviselők egyaránt aktívan részt vesznek. 

A Tanácsadó Testület tagjai:

 • Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
 • Csipes Tamara, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó
 • dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, ügyvéd, a BHSE Vízilabda-szakosztály igazgatója
 • Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
 • Faludi Viktória, tanácsadó szakpszichológus
 • Hegyi Dóra, világ- és Európa-bajnok sportaerobikos, edző és sportdiplomata
 • Ramocsa Gábor, testnevelő, gyógytestnevelő, mesterpedagógus, több válogatott erőnléti edzője
 • Sastin Marianna, világbajnok birkózó, a Vasas SC birkózó szakosztály társelnöke, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
 • Szilágyi Liliána, ifjúsági olimpiai bajnok, Európa- bajnoki 2., világbajnoki 6. helyezett, olimpikon úszó
 • Tóth Balázs, világbajnok, Európa-bajnok edző
 • dr. Bodnár Ilona, szociológus, gyermekvédelmi szakember
 • dr. Madarászné Mező Boglárka (paralimpikon vívó, jogász)
 • Oltalom Sportegyesület

A gyerekeket sportolás közben érő bántalmazás nagyon összetett, sok olyan szereplője van, akiket látszólag a gyerekek érdeke tart egy platformon. Elengedhetetlen annak kimondása, hogy a sportoló gyerek is elsősorban gyerek, másodsorban sportoló, ezért kiemelten fontos, hogy meghatározzuk a gyerek legfőbb érdekét. A NEMECSEK Sport Program azért dolgozik, hogy olyan gyermekvédelmi irányelveket hozzon létre, amely a gyerekek biztonságát szolgálja és a bántalmazás megelőzését támogatja a sport világában. Széles körű, a szülőket, a gyerekeket és a sportvilág képviselőit egyaránt megszólító figyelemfelhívó kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a bántalmazás a sport világában sem elfogadható.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és dr. Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke aláírja az együttműködés

A Magyar Olimpiai Bizottság a legmesszebbmenőkig kiáll a gyerekek jogaiért és a sportolás biztonságos kereteinek megszilárdításáért. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal aláírt megállapodás a MOB számára nemcsak szimbolikus, hanem a hazai élsport aktuális problémáira is reflektáló stratégiai megállapodás. Alapvető feladatunknak érezzük a gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás elmélyítését, valamint átfogó, az olimpiai család számára iránymutató gyermekvédelmi irányelvek kidolgozását és alkalmazását. – Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

A szakmai munka alapját a Tanácsadó Testület véleménye valamint egy, a gyerekek tapasztalatainak és igényeinek megismerése jelenti. Ez utóbbi megvalósításához egy országos, a versenysportokban és az amatőr sportokban szereplő gyerekeket célzó kutatást készítünk, hogy valós képet kaphassunk és közvetíthessünk a gyerekek tapasztalatairól.

A sport világára vonatkozó programunk és a gyerekek biztonságával, jóllétével és a jogaik érvényesülésével kapcsolatos figyelemfelkeltés hatása túlmutat a sportban érintett gyerekek, családok és szakemberek körén. A NEMECSEK SPORT kapcsán érintett témák, mint például a gyermekbántalmazással szembeni a zéró tolerancia, a hatalmi helyzettel való visszaélés elutasítása, a túlzott elvárásokból fakadó feszültség – mind-mind olyan kérdés, amely a sportélet mellett az oktatást, a családi nevelést és általában a gyerekek mindennapjait is érinti, így a társadalom egészére is hatással van.

A program középpontjában a sportoló gyerekek állnak. Ennek megerősítésére alakult egy 7 fős, fiatal versenysportolóból álló Gyerek Tanácsadó Testület is. Az ő értékes véleményük és egyedi látásmódjuk teszi majd igazán teljessé a program szakmai anyagainak összeállítását. A program során megvalósuló kutatás pedig lehetőséget ad arra, hogy a kutatásban résztvevő felnőttek elmondhassák véleményüket, észrevételeiket, gyermekkori tapasztalataikat és szükségleteiket – hogy „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét, tapasztalatait.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexedukáció szülőknek -10 napos e-mail kurzus

Felvilágosítás – szexedukáció szülőknek – 10 napos e-mail-kurzus

Kell-e a gyerekekkel a szexről beszélgetni? Mikor kell elkezdeni? Nem vagy egyedül kérdéseiddel! 10 napos e-mail-kurzusunk ebben segít!

Hintalovon notesz- Perfect is boring

Hintalovon notesz – Human is beautiful

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! A noteszeket Hitka Viktória képzőművész tervezte, a szövegeket  a YELON programunk népszerű cikkeiből idéztük.

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Cikkajánló

×
×

Cart