Olimpikonok, sportszakértők, a MOB és a Hintalovon Alapítvány összefogása a gyerekekért: indul a NEMECSEK Sport Program

A Hintalovon Alapítvány a sportélet kiválóságaival és a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával karöltve új gyermekvédelmi programot indít útjára NEMECSEK Sport néven, amelynek célja, hogy közösen tegyenek a gyerekek védelméért a sport terén. 

Hintalovon

2021.11.24.

A Hintalovon Alapítvány a sportélet kiválóságaival és a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával karöltve új gyermekvédelmi programot indít útjára NEMECSEK Sport néven, amelynek célja, hogy közösen tegyenek a gyerekek védelméért a sport terén.  Céljuk egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállítása, amelyben a sport minden résztvevőjének szempontja érvényesül, és amely  biztonságosabbá teheti a sport világát a gyerekek számára.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2 éve indította el a gyermekbántalmazás intézményi megelőzésével foglalkozó NEMECSEK Programját, amely  óvodák, iskolák és más – gyerekekkel foglalkozó – szervezetek gyermekvédelmi programjaként indult el. A munka során egyre nagyobb igény merült fel arra, hogy legyen elérhető egy, a sport speciális igényeire szabott, bárki által elérhető és alkalmazható gyermekvédelmi irányelv, amely segít megelőzni a bántalmazást, és iránymutatásként szolgálhat minden gyerekekkel foglalkozó sportszervezetnek a hobbisporttól kezdve egészen a versenysportig. 

A NEMECSEK Sport Program elindítását egy több mint 1 éves gyermekjogi előkészítő munka előzte meg, a továbblépéshez és a sportélet speciális kihívásainak megértéséhez pedig a sport szakértőit hívta segítségül az Alapítvány. A munkát egy olyan Tanácsadói Testület segíti, ahol a sport jeles képviselőin túl az edzői, pszichológusi, szülői és sportszervezeti képviselők egyaránt aktívan részt vesznek. 

A Tanácsadó Testület tagjai:

 • Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
 • Csipes Tamara, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó
 • dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, ügyvéd, a BHSE Vízilabda-szakosztály igazgatója
 • Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
 • Faludi Viktória, tanácsadó szakpszichológus
 • Hegyi Dóra, világ- és Európa-bajnok sportaerobikos, edző és sportdiplomata
 • Madarászné dr. Mező Boglárka (paralimpikon vívó, jogász)
 • Ramocsa Gábor, testnevelő, gyógytestnevelő, mesterpedagógus, több válogatott erőnléti edzője
 • Sastin Marianna, világbajnok birkózó, a Vasas SC birkózó szakosztály társelnöke, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
 • Szilágyi Liliána, ifjúsági olimpiai bajnok, Európa- bajnok 2., világbajnok 6. helyezett, olimpikon úszó
 • Tóth Balázs, világbajnok, Európa-bajnok edző
 • dr. Bodnár Ilona, szociológus, gyermekvédelmi szakember
 • Oltalom Sportegyesület
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és dr. Bárdossy-Sánta Nóra a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kuratóriumi elnöke aláírja a megállapodást

A Magyar Olimpiai Bizottság a legmesszebbmenőkig kiáll a gyerekek jogaiért és a sportolás biztonságos kereteinek megszilárdításáért. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal aláírt megállapodás a MOB számára nemcsak szimbolikus, hanem a hazai élsport aktuális problémáira is reflektáló stratégiai megállapodás. Alapvető feladatunknak érezzük  a gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás elmélyítését, valamint átfogó, az olimpiai család számára iránymutató gyermekvédelmi irányelvek kidolgozását és alkalmazását. – Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

A NEMECSEK SPORT Program és a Tanácsadói Testület 2021. november 23-án  tartotta alapító ülését, és ezzel hivatalosan is megkezdte közös munkáját. A következő két évben együtt dolgoznak azon, hogy a sportélet minden résztvevőjének (gyerekek, edzők, szülők) szempontjai érvényesüljenek egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállításában, amely biztonságosabbá teheti a sport világát a gyerekek számára. A közös munka során és az irányelv kialakításában kiemelten fontos szerep jut a gyerekek véleményének és élményeinek, amit egy saját kutatás kapcsán fog feltérképezni a Nemecsek Sport Program 2022 folyamán.  

A Nemecsek Sport Program Tanácsadó Testületének alakuló Ülése 2021. november 23-án

„A gyerekeket körülvevő felnőttek sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek biztonságban és megfelelő védelemben részesüljenek. Bár egy felnőtt támogatása is nagyon sokat jelent egy gyermeknek, amikor meg kell őt védeni, de sokszor ez nem elég. Igazi szemléletváltást és valódi változtatást akkor lehet elérni, ha sokan gondoljuk azt, hogy a gyerekek fizikai és érzelmi biztonsága elsődleges a sportban is. Kiemelten fontos számunkra a Tanácsadói Testület szakértőinek részvétele, mivel tagjai valóban, testközelből ismerik a hazai sport teljes palettáját – elhivatottságuk és szakmaiságuk pótolhatatlan hozzáadott értékkel bír majd a program számára. Emellett hisszük, hogy a MOB-nak, mint a hazai sport talán legfontosabb társadalmi szervezetének elköteleződése nagyon fontos szimbolikus üzenetet is hordoz: kijelöli azt az utat, amelyet minden sportoló gyerekkel foglalkozó felnőttnek követnie kell. Ennek az útnak a kövezetében pedig – a sport öröme és a sikerek mellett – a gyerekek jogainak és biztonságának is fontos elemeknek kell lenniük” –  tette hozzá Vaskuti Gergő, a program vezetője.

A program célja, hogy kézzelfogható segítséget, elérhető edukációs anyagokat, azonnal használható tudást és a tudás elsajátításához szükséges segédleteket biztosítson a sport résztvevői számára, amelyen keresztül elindulhat a sportoló gyerekek jogaira és biztonságára vonatkozó szemléletformálás. A későbbiekben induló széles körű, a szülőket, a gyerekeket és a sportvilág képviselőit egyaránt megszólító figyelemfelhívó kampány mellett a program ingyenes tanácsadást, letölthető szakmai anyagokat, önállóan elvégezhető gyermekvédelmi kurzusokat  is kínál majd.

További információ:

http://olimpia.hu/kiemelt-hirek/egyuttmukodes-a-gyermekvedelem-jegyeben

Az Alapítvány weboldala

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart