Ha meg akarjuk védeni a gyerekeket, figyeljünk oda a véleményükre

Miért fontos a gyerekek véleménye? Hogyan vehetnek részt a gyerekek a közösségi gyerekvédelemben? Tudj meg többet a közösségi gyermekvédelemről!

Hintalovon

2022.06.28.

A gyerekekkel szembeni erőszak hatékony megelőzése és kezelése nem lehetséges a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának 13. átfogó kommentárja (2011) leírta, miért olyan fontos a gyerekek meghallgatása a védelmük érdekében, melyet számos kutatás is alátámasztott. A Hintalovon Alapítvány 2022 nyarán záruló kétéves projektje hasonló tanulságokkal zárult: a közösségi gyermekvédelem is akkor működik jól, ha annak a gyerekek is a részesei. A továbbiakban ezeket a tapasztalatokat összegezzük.

Miért fontos a gyerekek véleménye a biztonságuk szempontjából?

A gyerekek részei a közösségeknek. 

A gyerekeknek is szerepük van abban, hogy mennyire toleráns egy közösség az erőszakkal szemben, és hogyan kezeli azt. Nem passzív tárgyai a felnőttek védelmének, hanem tudásuk, viselkedésük, képességeik révén befolyásuk van a közösségre.

Joguk van részt venni az őket érintő kérdésekben. 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye a gyerekeket aktív jogalanyoknak, kompetens feleknek ismeri el, akiknek joga van ahhoz, hogy véleményüket figyelembe vegyék. “Jogaink nem 18 éves korunktól vannak!” – fogalmazott egy gyerek az erőszakról, bántalmazásról szóló kutatásunkban. 

Akkor fognak segítséget kérni, ha általában figyelünk rájuk. 

A kutatás eredményei szerint ha valamilyen bántalmazó helyzetet tapasztalnak a gyerekek, a legnagyobb részük mesélne erről valakinek. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hogyan reagál erre a környezet. Magyarországon minden 10. gyerek úgy érezte, hogy alig számíthat támogatásra a környezetétől. Fontos, hogy legyen megfelelő, biztonságos tér legyen arra, hogy elmondják a gyerekek, ha bántották őket vagy másokat.  A kutatásban résztvevő egyik gyerek ezt a problémát így fogalmazta meg:

sokszor nem azért nem mondjuk el másnak, mert félünk, hanem mert attól félünk, hogy a másikat nem érdekli.

Növeli a felelősségérzetüket a közösségért és a jogok tiszteletéért.

A gyerekek kompetens félként való kezelése megerősíti az elköteleződésüket jogaik védelme és mások jogainak tiszteletben tartása iránt. Ha részt vesznek valamiben, akkor jobban megértik és könnyebben elfogadják a társas szabályokat és felelősebbek lesznek azok betartásáért, betartatásáért.

Gyakran szívesebben fordulnak a kortársaikhoz, ha bántalmazás éri őket. 

A Hintalovon kutatása rámutatott, hogy egy-egy kivételtől eltekintve a kortársak által elkövetett bántalmazásról elsősorban a barátaiknak mesélnek a gyerekek, ráadásul a válaszadó gyerekek átlagosan magasabbnak érezték a barátaik támogatását, mint a családjukét, hozzájuk nehezebben fordulnak a problémáikkal, mint a barátaikhoz.

Inspirációt ad a szakembereknek.

Budaörssel való együttműködésünk tapasztalatai azt mutatták, hogy a népesség legfiatalabb tagjaira jellemzően még nem úgy tekint a szakma, mint akiknek aktív szerepük lehetne az erőszak megelőzésében, ugyanakkor bevonásuk már rövid távon is energizál, inspirálja a gyerekek védelméért dolgozó szakembereket. Bevonásuk egy kihasználatlan erőforrás is a gyermekvédelem megerősítése felé.

Segít kiállni, ha előtte beszélgetünk róla és tájékozódtak. 

A kutatásunk felfedte, hogy a gyerekek könnyebben felszólalnak az erőszakkal szemben, vagy beleállnak egy bántalmazó szituációba – akár egy felnőttel szemben is – ha elegendő információt kapnak a szülőktől, tanároktól, vagy olvashatnak erről. A hétköznapibb helyzetnek számító bántalmazásról ugyanakkor  (pl. utcai szóbeli agresszió, kortársak gúnyolódása) kevesebb szó esik akár a felnőttekkel történő beszélgetések során, és a tájékozódást segítő csatornákon is. 

A közösségeknek számos lehetősége van arra, hogy megismerje a gyerekek véleményét, odafigyeljen rá, és bevonja őket a közösségek biztonságossá tételéért folyó munkába.

A projekt tapasztalatai megerősítették, hogy:

  • Erre egyéni és kollektív szinten is szükség van. Egyformán fontos, amikor egy egyéni ügyben meghallgatjuk a gyerekeket, és amikor a gyerekek csoportját segítjük abban, hogy érzékenyek legyenek a bántalmazással szemben. 
  • A célok, az elérhető pénzügyi és emberi erőforrások, a rendelkezésre álló idő szerint erre sokféle módszert választhatnak. Akármilyen kicsi vagy nagy szerep, befolyás és felelősség juthat számukra a döntéshozatalban, ha részvételük az etikai alapelvek figyelembevétele mellett történik. 
  • Indirekt módon, hosszú távon az is a gyerekek részvételét segíti, ha a gyerekek véleményére fogékony környezetet próbálunk teremteni (megcélozva a felnőttek szenzitvitásását, kíváncsiságát), vagy olyan tevékenységet folytatunk, ami a gyerekek tájékozottságát, véleményformálását, és -kifejezését segíti.
  • Akárhol is tartunk a közösségi gyermekvédelem felé vezető úton, bármely ponton lehetséges és érdemes elkezdeni ezt. Sosem késő jobban odafigyelni a gyerekek véleményére.

Gyakorlati javaslatok

Hogyan vehetnek részt a gyerekek a közösségi gyerekvédelemben? Mire van ehhez szükség a felnőttektől, és hogyan támogathatják a gyerekeket a gyakorlatban? Milyen szempontokat érdemes átgondolni a gyerekek véleményének figyelembevételéhez?

Töltsd le gyakorlati javaslatainkat az adományboltunkból!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

5+1 indok, amiért érdemes a gyereked bevonni a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a gyerekednek, ha őt is bevonod a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes a gyerekedet is bevonni az őt érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart