Hogyan (ne) posztoljon a család a gyerekről?

Mi a teendő szülőként akkor, ha a család egy másik tagja úgy oszt meg képeket a gyerekünkről, hogy mi azzal nem értünk egyet? Milyen jogszabályok vonatkoznak a posztolásra, és milyen lehetőségeink vannak ilyen esetekben?
fénykép megosztás

Hintalovon

2019.08.30.

Alapítványunkat egy szülő kereste fel azzal a problémával, hogy a nagyszülő rendszeresen képeket és videókat posztol az öt éves fiáról  a közösségi média felületeire. Bár már többször megkérte a nagyszülőt, hogy a jövőben tartózkodjon ezektől, azt a választ kapta, hogy Ő a gyereket megkérdezte és ő is szerette volna, hogy kitegyék  képeket.

A kérdése az volt, hogy milyen jogi szabályozás irányadó a fenti helyzetekre, illetve, hogy miként tud ő fellépni a gyermeke jogainak védelme érdekében. 

A hozzánk forduló szülőt a következőkről tájékoztattuk 

Alapítványunk gyermekjogi megközelítést alkalmaz, mely szerint függetlenül attól, ki keres fel minket, mi az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviseljük. A megkeresésnek megfelelően az alábbi tájékoztatással szolgáltunk az érintett gyermekjogokat illetően:

A 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről szóló törvény a szülői felügyeleti jog jogosítványai között – bár nem megnevezetten – de számontartja azt is, hogy a szülő(k) jogosultak dönteni a gyermekről történő fénykép, videó- vagy hangfelvétel posztolása kapcsán. Amennyiben ők tesznek fel ’bejegyzést’ vagy ’posztot’ pl.: a Facebook vagy Instagram felületére akkor nem csupán arra kötelesek, hogy a gyermekük véleményére tekintettel legyenek, hanem arra is, hogy felmérjék milyen hatással bír, lesz egy ilyen ’poszt’ a gyermek fejlődésére.

Ezek a ’bejegyzések’ sosem lesznek már eltüntethetőek következmények nélkül és részét fogja képezni a gyermek digitális lábnyomának. 

Javaslatunk a szülőknek

Amennyiben a szülők között merül fel konfliktus, a resztoratív technikák alkalmazását javasoljuk. Ezekben az esetekben fontos, hogy mint szülőtársak, mindketten tisztában legyenek a gyermek legfőbb érdekével és a közösségi média helyes használatának szabályaival. Amennyiben egy olyan személy – pl.: nagyszülő, családi barát – tesz közzé képet a gyermekről, neki a közzététel előtt engedélyt kell kérnie a szülői felügyeleti joggal rendelkező személy(ek)től, ennek hiányában adott esetben jogi eljárásokkal is szembe kell nézniük.

A szülő(k) feladata, hogy biztosítsák a gyermek biztonságát, fejlődését, jogainak érvényesülését és véleményének figyelembe vételét korára és érettségére tekintettel. Így elsődleges cél az, hogy a gyermek, amennyiben eléri a meghatározott korhatárt, amikor jogosult saját jogán regisztrálni a közösségi média felületeire, a lehető legkisebb digitális lábnyommal rendelkezzen. Napjaink népszerű közösségi oldalai jelenleg a 13. életévet betöltött gyermekek számára teszik lehetővé a regisztrációt. Amíg azonban nem töltik be a 18. életévüket, a szülők feladata, hogy ezen időszak alatt is segítsék számukra a médiumok megfelelő használatának elsajátítását.

Az esettanulmányaink valódi történeten alapszanak, de a felismerhetőség elkerülése miatt, az érintett gyerek(ek) védelme érdekében minden egyedi körülményt és jellemzőt megváltoztattunk, így bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet. 

Dr. Sánta Nóra

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

×
×

Cart