Biztonságban érzik magukat a gyerekek az óvodában?

Létezik olyan óvodai légkör, ahol a gyerekek biztonságban vannak? Ahol nem éri őket hátrányos megkülönböztetés? A gyermekjogok ott vannak a mindennapokban, és nem szólnak másról, mint a gyerekek szükségleteiről.
hogyan egyenek biztonságban a gyerekek az ovikban, kényes kérdések, gyerkejogiok az oviban

Hintalovon

2019.11.28.

A gyermekjogok első hallásra sokak számára igen elvont fogalomnak tűnik, valaminek, ami nagyon specifikus, amihez csak a jogászok értenek. Azonban ez közel sem így van. A gyermekjogok ott vannak a mindennapokban, és nem szólnak másról, mint a gyerekek szükségleteiről. Minden gyerek egyedi igényeinek megfelelő szükségletéről – mondja dr. Lippai Vera, a Gyermekvédelmi Irányelvek Program vezetője.

Ennek biztosítása a felnőttek oldaláról automatikusan kötelezettségekkel jár: olyan környezetet kell megteremtenünk, amelyben kivétel nélkül érvényesülni tudnak ezek a jogok.

Olyan óvodai légkört, ahol a gyerekek biztonságban vannak. Ahol nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Ahol megvigasztalják azt, aki szomorú és meghallgatják azt, aki el akar mesélni egy történetet. Ahol biztosítva van az óvodások egészséges fejlődése.

A gyermekeknek joguk van a biztonsághoz és az erőszaktól való védelemhez is

Rendben van-e például, ha az óvodában a gyerekeket társaik előtt alsóneműre vetkőztetik? Ha belegondolunk, hogy minden gyereknek joga van a magánszférához és ahhoz, hogy a méltóságát tiszteletben tartsák, egyértelmű a nemleges válasz. Persze nem minden helyzetben jutnak eszünkbe a releváns jogok. Célszerű ezért eljátszani a gondolattal: mi történne, ha az adott helyzet szereplői a gyerekek helyett mi, felnőttek lennénk? Evidensnek vesszük, hogy a felnőtt társadalom tagjainak nem kell a kollégáik előtt alsóneműre vetkőzniük, vagy hogy egy munkahelyi szűréskor nem egyszerre hívnak be bennünket vizsgálatra és tesznek fel mindenki előtt kérdéseket az állapotunkkal kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a gyerekek esetében még inkább résen legyünk a jogaikat illetően, hiszen ők fokozottan kiszolgáltatottak, ezért érdekeik védelme ránk, felnőttekre hárul.

Izgalmas, ha ennél a kérdésnél egy kicsit tovább is gondolkodunk: a gyermekeknek joguk van a biztonsághoz és az erőszaktól való védelemhez is. Ha a magánszférához való jogukat tiszteletben tartva nem tartozik egy intézmény napi rutinjába, hogy társaik előtt fehérneműre vetkőztetjük a gyerekeket, akkor ezzel arra is tanítjuk őket, hogy a testüknek vannak olyan határai, amelyekkel kapcsolatban csakis ők hozzák meg a döntéseket. Ez a tudás pedig a testi önrendelkezési jog alapja, amelynek birtokában kevesebb lesz a gyerekekkel szembeni visszaélés, illetve a titokban maradt gyermekbántalmazási ügy.

forrás: Kisalföld 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart