Biztonságban érzik magukat a gyerekek az óvodában?

Létezik olyan óvodai légkör, ahol a gyerekek biztonságban vannak? Ahol nem éri őket hátrányos megkülönböztetés? A gyermekjogok ott vannak a mindennapokban, és nem szólnak másról, mint a gyerekek szükségleteiről.
hogyan egyenek biztonságban a gyerekek az ovikban, kényes kérdések, gyerkejogiok az oviban

Hintalovon

2019.11.28.

A gyermekjogok első hallásra sokak számára igen elvont fogalomnak tűnik, valaminek, ami nagyon specifikus, amihez csak a jogászok értenek. Azonban ez közel sem így van. A gyermekjogok ott vannak a mindennapokban, és nem szólnak másról, mint a gyerekek szükségleteiről. Minden gyerek egyedi igényeinek megfelelő szükségletéről – mondja dr. Lippai Vera, a Gyermekvédelmi Irányelvek Program vezetője.

Ennek biztosítása a felnőttek oldaláról automatikusan kötelezettségekkel jár: olyan környezetet kell megteremtenünk, amelyben kivétel nélkül érvényesülni tudnak ezek a jogok.

Olyan óvodai légkört, ahol a gyerekek biztonságban vannak. Ahol nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Ahol megvigasztalják azt, aki szomorú és meghallgatják azt, aki el akar mesélni egy történetet. Ahol biztosítva van az óvodások egészséges fejlődése.

A gyermekeknek joguk van a biztonsághoz és az erőszaktól való védelemhez is

Rendben van-e például, ha az óvodában a gyerekeket társaik előtt alsóneműre vetkőztetik? Ha belegondolunk, hogy minden gyereknek joga van a magánszférához és ahhoz, hogy a méltóságát tiszteletben tartsák, egyértelmű a nemleges válasz. Persze nem minden helyzetben jutnak eszünkbe a releváns jogok. Célszerű ezért eljátszani a gondolattal: mi történne, ha az adott helyzet szereplői a gyerekek helyett mi, felnőttek lennénk? Evidensnek vesszük, hogy a felnőtt társadalom tagjainak nem kell a kollégáik előtt alsóneműre vetkőzniük, vagy hogy egy munkahelyi szűréskor nem egyszerre hívnak be bennünket vizsgálatra és tesznek fel mindenki előtt kérdéseket az állapotunkkal kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a gyerekek esetében még inkább résen legyünk a jogaikat illetően, hiszen ők fokozottan kiszolgáltatottak, ezért érdekeik védelme ránk, felnőttekre hárul.

Izgalmas, ha ennél a kérdésnél egy kicsit tovább is gondolkodunk: a gyermekeknek joguk van a biztonsághoz és az erőszaktól való védelemhez is. Ha a magánszférához való jogukat tiszteletben tartva nem tartozik egy intézmény napi rutinjába, hogy társaik előtt fehérneműre vetkőztetjük a gyerekeket, akkor ezzel arra is tanítjuk őket, hogy a testüknek vannak olyan határai, amelyekkel kapcsolatban csakis ők hozzák meg a döntéseket. Ez a tudás pedig a testi önrendelkezési jog alapja, amelynek birtokában kevesebb lesz a gyerekekkel szembeni visszaélés, illetve a titokban maradt gyermekbántalmazási ügy.

forrás: Kisalföld 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

Cikkajánló

×
×

Cart