Dráma alapú kutatás a jogellenes gyermekelvitelről

Az Európai Unióban évente kb. 1300 gyereket visz el az egyik szülő egy másik országba a másik szülő engedélye nélkül. Az INCLUDE kutatásban a gyerekek segítségét kértük, hogy jobban megértsük a gyerekek érzéseit és szükségleteit egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben.

Hintalovon

2020.10.06.

Hogyan tudják segíteni a szakemberek a gyerekeket, ha az egyik szülő engedély nélkül elviszi a gyerekét egy másik országba, és elszakad a másik szülőtől? Mire kell figyelnie egy bírónak, jogásznak, mikor egy jogellenes gyermekelvitel ügyben találkoznak a gyerekekkel? Ezekre a kérdésre keressük a választ INCLUDE nevű kutatásunkban, melyet gyerekek részvételével az Európai Eltűnt Gyerekek Szövetségének koordinálása mellett végzünk. A kutatás részeként 2020. szeptemberében drámafoglalkozásokat szerveztünk, melyek tanulságait most Gyermekjogi Követeinkkel közösen dolgozzuk fel.

Az Európai Unióban évente kb. 1300 gyereket visz el az egyik szülő egy másik országba a másik szülő engedélye nélkül. Jogellenes gyermekelvitel általában akkor történik, ha súlyos családi konfliktus van a külföldön élő vagy több állampolgárságú szülők között. A jogszabályok sok szempontból egyértelmű intézkedéseket írnak elő, de a döntéshozatal és annak végrehajtása során a gyerekek jóllétére mindvégig figyelemmel kell lenni. Az INCLUDE kutatásban a gyerekek segítségét kértük, hogy jobban megértsük a gyerekek érzéseit és szükségleteit egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben.

Gyerekek a kutatásban

Egy év előkészítő munkája után 2020 augusztusában kezdtünk el bevonni a gyerekeket a kutatásba. Egy újfajta megközelítésre és módszertanra volt szükség, hiszen egy nehéz és érzékeny témát kutatunk. Két lépcsőben vontuk be a gyerekeket: Gyermekjogi Követeink kortárs kutatóként vesznek részt benne, felső tagozatos diákokkal pedig három drámafoglalkozást szerveztünk. Szeptemberben a tanítási dráma módszertanát felhasználva egy fiktív történetet követtünk végig a felsősökkel. A cselekmény a jogellenes elvitelhez hasonló, hétköznapi szituációk sorozatából állt (pl. az egyik szülő külföldre költözése, a család másik városba költözése, egy bizalmi személy árulása, stb.). A történet szereplőin keresztül beszélgettünk arról, hogy mitől érzi magát biztonságban egy gyerek, illetve miből érzik azt, hogy figyelnek rájuk és tisztelik őket az egyes helyzetekben.

[woo_product_slider id=”4796″]

“Egészen elképesztő élmény volt látni, hogy hogyan reagálnak a gyerekek a történetre. Teljesen beleélték magukat és bizonyos eseményeknél megterhelő volt számukra a részvétel, ebből is látszik, hogy milyen nehéz, mikor a felnőttek anélkül hoznak döntéseket, hogy konzultálnának a gyerekekkel. Nagyon sokat tanultam a megfigyelésről és a gyerekek reakcióiról” – mesélte Parti-Nagy Elza, Gyermekjogi Követünk, aki két társával együtt kortárs megfigyelőként vett részt a drámafoglalkozásokon.

A foglalkozás utóélete, és a kutatás maga

A kutatás első szakaszának tanulságait októberben dolgozzuk fel a Követekkel, majd megvizsgáljuk azokat a jogellenes elvitel helyzetek szemszögéből. Az eredményekből kutatási jelentés készül, melyet egy nemzetközi szakértők számára rendezett eseményen is bemutatunk. Ennek alapján nemzetközi partnereink, az Antwerpeni Egyetem és az Eltűnt Gyerekek Európai Szövetsége ajánlásokat fogalmaznak meg a jogellenes elvitellel foglalkozó szakembereknek.

Az INCLUDE kutatást a Gyermekrészvétel programunk munkatársai vezetik, az Európai Bizottság Igazságügyi Alapja (DG Justice) támogatásával. A gyerekek kutatásban való részvételét a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekvédelmi irányelve szabályozza, mely összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának 12. számú átfogó kommentárjában megfogalmazott etikai alapelvekkel. Ezek garantálják a gyerekek védelmét, és azt, hogy egyetlen gyerek se váljon mások érdekeinek eszközévé, és ne sérüljenek a jogaik. 

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

Segítség a háború idején

 

Szolidaritás a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekkel és gyerekért dolgozó kollégáinkkal

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok a nőgyógyásznál (plakát)

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Számítanak a szavaid! -Megerősítő mondatok az iskolában

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan reagálhat pozitívan egy tanár a mindennapi helyzetekre. Próbáld ki ezeket a mondatokat!

Cikkajánló

×
×

Cart