Miért ne posztolj mindent a gyerekedről?

A csábítás nagy, hogy fotókat tölts fel a gyerekről a netre, de gyermeked érdekében is nagyon fontos észnél lenni, az internet ugyanis nem felejt.
Posztolás gyerekekről

Hintalovon

2020.01.01.

Büszke szülőként nagy a kísértés, hogy okos, ügyes és gyönyörű gyermekünkkel büszkélkedjünk, amire a közösségi média tökéletes terep lehet. A csábítás nagy, de gyermeked érdekében is nagyon fontos észnél lenni, az internet ugyanis nem felejt. Nézzük, miért ne posztoljunk (sok) mindent!

1. Miért ne tehetnék ki képet a Facebookra/Instagramra/bárhová a saját gyerekemről? Nem értem, mi ezzel a probléma!

Pedig ezzel számos probléma van. Az egyik, hogy az internet egy nagyon széles körnek biztosít hozzáférést a gyerekkel kapcsolatos fotókhoz, felvételekhez, történetekhez, adatokhoz, amikkel vissza lehet élni. A másik, hogy az internet nem felejt, így a gyereked digitális lábnyomát az ő hozzájárulása, beleegyezése nélkül alakítod, amiből később gondja lehet. Az online személyiségünk ma már szerves része az életünknek: nem véletlen, hogy a közösségi média felületeken van minimum korhatár (általában 13 év). Jó lenne, ha a szülők miatt nem lenne masszív digitális személyisége olyan életkorú gyerekeknek, akik jogszerűen nem is lehetnének fenn az oldalon. S végül a „saját gyereked” nem a tulajdonod. Megilleti a magánélet védelme és a biztonság az interneten is.

2. Régen is hordták a szülők a gyerekük képét a pénztárcájukban, ez végül is ugyanaz a helyzet, nem?

Az internet minőségi változást hozott a gyerekekről készült felvételek megismerhetőségében. Egy nagyon agitatív és a gyereke fotóját boldogboldogtalanra rátukmáló szülő sem tudta naponta többször több száz ismerősének (és virtuális „barátjának”) megmutatni a pénztárcájában hordozott fotót, szemben az internettel, ahol a közösségi médiás felületeken ez könnyen elérhető. Ezért igen, van olyan, hogy a méret a lényeg. A sok (korlátozás nélküli, teljes körű) megosztás komoly kockázat a gyerek biztonságára és jóllétére nézve, a boldog szülő-gyerek kapcsolat veszélyeztetéséről nem is beszélve.

3. Én igenis büszke vagyok a gyerekemre és szeretem időről időre megmutatni őt az ismerőseimnek. Nem gondolom, hogy ezzel bármiféle kárt okozhatnék neki.

Ha zárt körben, olyanoknak mutatod meg, akik a gyereket közvetlenül és valóban ismerik, plusz a megosztás előtt a gyereked véleményét kikérted, és ő hozzájárult, akkor valóban kicsi az esélye annak, hogy kárt okozz. De még ezekben az esetekben is ott van annak a kockázata, hogy a gyerekkort mint olyat „árulja ki” a szülő. A gyerekkor ugyanis egy konstrukció. Kevés a saját élményünk, sokat jelentenek a rólunk mesélt történetek, sztorik, a rólunk készült képek. Ezeknek megvan a maga funkciója, és komoly intimitást jelentenek. Ha viszont a történeteim publikusak, ha nem csak az enyémek, ha mások is tudhattak róla, akkor sérül az a bizalom és biztonság, ami ezekhez az emlékekhez és az abban szereplő emberekhez köt engem. Nem ugyanaz vicces ötévesen vagy egy ötévesnek, mint egy kamasznak, vagy mint egy fiatal felnőttnek. A gyerekkorral kapcsolatos viszonyulásaink változását könnyebben le lehet követni, ha csak a fotóalbumot kell eldugni, vagy éppen elővenni. Ha azonban a képeim és történeteim mások számára is hozzáférhetőek, akkor már nem vagyok az „ura” a saját történeteimnek. Ez pedig nem hat jól általában az azokkal való kapcsolatomra, akik ezeket a történeteket/tartalmakat mások számára is hozzáférhetővé tették.

4. Miért baj az, ha kiteszek a gyerekemről egy fotót, ahol szerintem – és a környezetemben lévő más felnőttek szerint – vicces?

Mert nem mindenkinek ugyanaz vicces, és nem ugyanaz vicces a gyerekkor különböző szakaszaiban. Ezenkívül ami az egyik embernek vicces, a másik érezheti megalázónak, vagy lehet számára a helyzet kiszolgáltatott. Az ilyen helyzetekben érdemes végiggondolni, hogy ha rólam készülne egy ilyen fotó, vagy én lennék az adott történet főhőse, akkor akarnám-e, hogy ez mások számára is nyilvános legyen (akár még úgy is, hogy egyébként viccesnek tartom). Ne csináljunk olyat, amit nem szeretnénk, hogy velünk csináljanak – ez egy elég jó hüvelykujjszabály.

5. Hallottam róla, hogy idegenek visszaélhetnek a gyerekem fotójával, de mégis ki és miért akarna visszaélni egy ártalmatlan gyerekfotóval?!

A darkneten elég masszív pedofilhálózatok vannak, ahova a meztelen, félmeztelen, fürdőruhás, pizsamás, fekvő, kitárulkozó vagy éppen felnőttes pozícióban szereplő gyerek képe egy pillanat alatt felkerül, hogy aztán arra vadidegenek maszturbáljanak. Ez az egyik kockázat. A másik kockázat az, hogy bármilyen kép alkalmas lehet arra, hogy amiatt egy gyereket cikizzenek, zaklassanak, vagy trollkodjanak vele. Ez a jelen és a jövő kockázata is. Például az „ötévesen vicces volt Petike, hogy tiszta maszat, ahogy tortát eszik” című kép 15 évesen simán alapja lehet egy online bullying/zaklatási ügynek, ha valaki ráakad a neten. Szakértőnk: Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, és mindig a gyerekek legfőbb érdekét képviseli. www.hintalovon.hu

ne posztolj a gyerekről a net nem felejt
fotók képek a gyerekről engedélye nélkül

+1 Akkor az a megoldás, hogy soha semmilyen fotót ne osszak meg a gyerekemről?

Nem. Azt kérjük csak, hogy legyen minden szülő tudatos és felelős felhasználó, és tartson be néhány alapvető szabályt azzal kapcsolatban, hogy kikkel osztja meg a képeket, sztorikat (valódi, közeli, a gyereket jól ismerő emberek szűk körével), milyen képeket tuti soha ne osszon meg (ahol a gyerek meztelen, kiszolgáltatott, sérülékeny stb. helyzetben van), illetve hogy ne kerüljenek ki olyan képek, történetek, amikhez a gyerek nem adott hozzájárulást. És igen: ha a gyerek túl kicsi ahhoz, hogy valódi hozzájárulást adjon, akkor nem posztolunk róla nyilvánosan.

forrás: Apamagazin https://apamagazin.hu/

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Cikkajánló

×
×

Cart