Új nemzetközi kutatásban veszünk részt

Gyermekrészvétel programunkkal részt veszünk egy nemzetközi projektben, melynek célja, hogy elkészüljön egy segédanyag azoknak a szakembereknek, akik a gyermekek jogellenes elvitelével foglalkoznak. Szeretnénk gyakorlati segítséget nyújtani a szakembereknek, hogy a gyerekek jóllétét és jogait figyelembe tudjanak eljárni és támogatni a családokat, amikor az egyik szülő engedély nélkül elviszi a gyerekét egy másik országba, és elszakad a másik szülőtől. 

A gyerekekkel közösen

Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a gyerekek véleményét arról, mitől érzik magukat biztonságban, illetve a felnőttek mely megnyilvánulásából érzik azt, hogy odafigyelnek rájuk és tisztelik őket, még a kiszolgáltatott helyzetekben is. Erre utal a projekt angol neve is: INCLUDE, hiszen a gyerekek bevonásával készül egy kézikönyv. Kutatást végzünk 10-17 éves gyerekek segítségével, hogy feltárjuk a gyerekek érzéseit és szükségleteit különböző hétköznapi, sérülékeny helyzetekben. A fókuszcsoportos, drámatechnikát alkalmazó kutatásból zárójelentés készül, melyet felhasználva készülnek majd el a szakembereknek szóló ajánlások. Ősztől Gyermekjogi Követeink a kutatási eredmények képviseletében is részt vesznek majd. 

Nemzetközi partnerségben

A projektben az Eltűnt Gyerekek Európai Hálózatával (Missing Children Europe), a ciprusi Hope for Children szervezettel, és az Antwerpeni Egyetemmel közösen dolgozunk. A gyerekrészvétel módszertanának kidolgozásáért Alapítványunk felelt, mely két országban, Magyarországon és Cipruson valósul meg. Ennek véglegesítése miatt két kollégánk a múlt héten Nicosia-ban a Hope for Children szervezetnél járt.

Az INCLUDE projekt megvalósulását az Európai Unió támogatja. A projekt hivatalos megnevezése: “INCLUDE: A gyermekek bevonása a határokon átnyúló családi vitákban a jobb és gyermekbarátabb ügykezelés, eljárása és döntésvégrehajtás érdekében” (ref. INCLUDE-JUST-AG -2018 / JUST-JCOO-AG-2018-831587).