Ez már szexuális zaklatás? – kiadvány gyerekeknek

Az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szóló egyezménye – a Lanzarote Egyezmény – már a gyerekek számára is könnyen megismerhető. A kiadvány elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.

Hintalovon

2019.11.15.

Az Európa Tanács megbízásából kamaszoknak szóló kiadványt készítettünk a szexuális zaklatásról és kizsákmányolásról. A Gyermekjogi Követeink részvételével készült nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést. A beszélgetéseikből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

Az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szóló egyezménye – a Lanzarote Egyezmény – már a gyerekek számára is könnyen megismerhető. A kiadvány elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.  

Miről szól?

A 12-18 évesek számára készült kiadvány a gyerekek kérdéseit helyezi a középpontba, és eseteken keresztül segít eligazodni a szexuális zaklatás és a büntetőügyek kérdéseiben.

  • Kényelmetlen, ahogy rád néz vagy hozzád ér?
  • Körbement pár meztelen kép?
  • Van tanár és diák között szerelem?
  • Hátsó szándékra gyanakodsz?
  • Nem vagy benne biztos, hogy te is akarod?
  • Olyan helyzetbe hoztak, ahol úgy érzed, nem tudsz nemet mondani?
  • Büntetőeljárás indul?

A kiadvány fiatal szereplői hasonló helyzetekbe kerülnek, vagy aggódnak valakiért. A bemutatott jelenetekben felnőttekkel beszélgetnek a jogaikról, a következményekről, és arról, hogy mit tehetnek. A jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

Gyerekek szerepe a kiadvány elkészítésében

Gyermekjogi Követeink a kezdetektől segítették a kiadvány elkészülését. A találkozók egy részére a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületének (KVITT) két tagja is csatlakozott. A gyerekekkel háromszor találkoztunk, hogy megismerjük, mire kíváncsiak, és hogyan és kitől keresnének arra választ. Fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány a valódi kérdésekre valódi választ adjon, hiteles és érthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakítottuk ki a koncepciót, írtuk meg a jeleneteket, párbeszédeket és készítettük el az arculatot.

A Lanzarote Egyezményről

A Lanzarote Egyezményt 2007-ben fogadta el az Európa Tanács Lanzarote szigetén, Spanyolországban. Majdnem a teljes európai kontinens a részese, Magyarország 2010-ben írta alá és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény törvényben tiltja a gyerekek elleni szexuális zaklatást és kizsákmányolást. Kimondja, hogy aki szexuális célokra használ egy gyereket, bűncselekményt követ el. Intézkedéseket ír elő ezek megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása céljából. Az Egyezmény végrehajtását a Lanzarote Bizottság vizsgálja. 2018-ban a Gyermekjogi Követek is elküldték véleményüket az akkor folyó vizsgálathoz.

Kövesd a projektet az Európa Tanács oldalán!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart