Ez már szexuális zaklatás? – kiadvány gyerekeknek

Az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szóló egyezménye – a Lanzarote Egyezmény – már a gyerekek számára is könnyen megismerhető. A kiadvány elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.

Hintalovon

2019.11.15.

Az Európa Tanács megbízásából kamaszoknak szóló kiadványt készítettünk a szexuális zaklatásról és kizsákmányolásról. A Gyermekjogi Követeink részvételével készült nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést. A beszélgetéseikből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

Az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szóló egyezménye – a Lanzarote Egyezmény – már a gyerekek számára is könnyen megismerhető. A kiadvány elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.  

Miről szól?

A 12-18 évesek számára készült kiadvány a gyerekek kérdéseit helyezi a középpontba, és eseteken keresztül segít eligazodni a szexuális zaklatás és a büntetőügyek kérdéseiben.

  • Kényelmetlen, ahogy rád néz vagy hozzád ér?
  • Körbement pár meztelen kép?
  • Van tanár és diák között szerelem?
  • Hátsó szándékra gyanakodsz?
  • Nem vagy benne biztos, hogy te is akarod?
  • Olyan helyzetbe hoztak, ahol úgy érzed, nem tudsz nemet mondani?
  • Büntetőeljárás indul?

A kiadvány fiatal szereplői hasonló helyzetekbe kerülnek, vagy aggódnak valakiért. A bemutatott jelenetekben felnőttekkel beszélgetnek a jogaikról, a következményekről, és arról, hogy mit tehetnek. A jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

Gyerekek szerepe a kiadvány elkészítésében

Gyermekjogi Követeink a kezdetektől segítették a kiadvány elkészülését. A találkozók egy részére a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületének (KVITT) két tagja is csatlakozott. A gyerekekkel háromszor találkoztunk, hogy megismerjük, mire kíváncsiak, és hogyan és kitől keresnének arra választ. Fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány a valódi kérdésekre valódi választ adjon, hiteles és érthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakítottuk ki a koncepciót, írtuk meg a jeleneteket, párbeszédeket és készítettük el az arculatot.

A Lanzarote Egyezményről

A Lanzarote Egyezményt 2007-ben fogadta el az Európa Tanács Lanzarote szigetén, Spanyolországban. Majdnem a teljes európai kontinens a részese, Magyarország 2010-ben írta alá és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény törvényben tiltja a gyerekek elleni szexuális zaklatást és kizsákmányolást. Kimondja, hogy aki szexuális célokra használ egy gyereket, bűncselekményt követ el. Intézkedéseket ír elő ezek megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása céljából. Az Egyezmény végrehajtását a Lanzarote Bizottság vizsgálja. 2018-ban a Gyermekjogi Követek is elküldték véleményüket az akkor folyó vizsgálathoz.

Kövesd a projektet az Európa Tanács oldalán!

További tartalmak a témában

Boys kutatás

A fiúk nem sírnak – Fiúk szexuális bántalmazása és kizsákmányolása Magyarországon

Kik bántalmaznak fiúkat és miért? Beszélnek-e a fiúk az őket ért szexuális visszaélésekről?Egyedülálló kutatás készült a fiúk szexuális bántalmazásáról

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Beavatási szertartások: Középiskolások véleményére kíváncsi a Hintalovon

Sokak tapasztalata, hogy a gólyaavatások beavatási szertartásai nem mindenki számára jó élmény. Sokszor megalázóak a feladatok és nem mindig arról szól az esemény, amiről kellene, hogy összekovácsolja a társaságot. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gólyatáborok, gólyaavatók témájában gyűjti a jó gyakorlatokat hogy ezzel segítse a pozitív változást a témában.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan?

Cikkajánló

×
×

Cart