A szexuális visszaélések kérdéséről az egyházban

Dr. Fabiny Tamás szerint zéró toleranciát kell hirdetni a szexuális visszaélések kapcsán: ha szükséges, meg kell tenni az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelni az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtani számukra.

Hintalovon

2019.09.25.

Dr. Fabiny Tamást, Magyarországi Evangélikus Egyház püspökét kérdeztük arról, hogy mit tart kiemelten fontosnak a Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Mi az Ön személyes motivációja a gyermekvédelem témájában?

Az egyház, benne a Magyarországi Evangélikus Egyház is, régi adóssága az, hogy szembenézzen egy valós problémával. Az is baj, hogy számos meglevő jelenséget nem tekintettek / nem tekintettünk problémának, de az még inkább, ha már sokaknak tudomása volt zaklatásokról és hasonló jelenségekről, de azokat óvatosságból, tapasztalatlanságból, vagy éppen a „mundér becsületének” védelmében nem vette komolyan, elbagatellizálta. A 2019 elején elhangzott zsinati elnök-püspöki székfoglalómban a következő szavakkal utaltam erre a kötelességünkre:

„Nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is. Ezen a téren zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik. Az elkövetőknek is meg kell adnunk azt a terápiás és pasztorális segítséget, ami szükséges.  Egyházunk, gyülekezeteink és intézményeink a nők és férfiak Krisztusban megújult közösségének szép példái kell, hogy legyenek, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, és ahol mindenki emberi méltóságát, minden körülmények között, tiszteletben tartjuk.”

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amelyre szeretne választ kapni a konferencia után?

Hogyan tud az egyház hitelesen megszólalni; illetve milyen gyakorlati lépéseket tudunk tenni az érintettek terápiája érdekében, valamint azért, hogy a jövőben ezeket a helyzeteket elkerülhessük.

Van-e olyan nemzetközi példa, amelyet követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában, a visszaélések megelőzésében?

A Lutheránus Világszövetség rendszeresen foglalkozik a szexuális visszaélések megelőzésével. Minden konferencián és jelentősebb eseményen egy etikai kódexet fogadnak el és érvényesítenek. Ennek lefordítása és közkinccsé tétele, magyarországi alkalmazása terveink között szerepel.

Van-e olyan előadás (TED talks, stb.) amelyet ajánlana nekünk a témában?

Soha senkinek c. darab, amelyet a Nézőművészeti Kft. (Scherer Péter, Mucsi Zoltán) hozott létre és visz el közösségekbe, iskolákba. Számomra sokatmondó volt a családon belüli – ebben az esetben egy kislány és a nagyapa közötti – viszony olyan ábrázolása, amelyben sokan magukra ismerhetnek. Az előadást követően mindig van lehetőség pszichológus részvételével megbeszélésre. 

További tartalmak a témában

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Beavatási szertartások: Középiskolások véleményére kíváncsi a Hintalovon

Sokak tapasztalata, hogy a gólyaavatások beavatási szertartásai nem mindenki számára jó élmény. Sokszor megalázóak a feladatok és nem mindig arról szól az esemény, amiről kellene, hogy összekovácsolja a társaságot. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gólyatáborok, gólyaavatók témájában gyűjti a jó gyakorlatokat hogy ezzel segítse a pozitív változást a témában.

Menjen vagy ne menjen? – Gyakori kérdések és válaszok

A gyerekes családok életét nagyban befolyásolja az oktatási intézményekre a járványhelyzetben vonatkozó zárási és nyitási szabályok. Sok kérdést kaptunk az április 19-i újranyitással kapcsolatban, mivel számos egyedi szempont merülhet fel a családok életében, amit mind mérlegelniük kell ahhoz, hogy a legjobban dönthessenek a saját biztonságukról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Összeszedtük az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkat!

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Je Suis Belle x Hintalovon női Póló

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Legyél te is Hintalovas, tarts velünk!

Cikkajánló

×
×

Cart