A szexuális visszaélések kérdéséről az egyházban

Dr. Fabiny Tamás szerint zéró toleranciát kell hirdetni a szexuális visszaélések kapcsán: ha szükséges, meg kell tenni az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelni az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtani számukra.

Hintalovon

2019.09.25.

Dr. Fabiny Tamást, Magyarországi Evangélikus Egyház püspökét kérdeztük arról, hogy mit tart kiemelten fontosnak a Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Mi az Ön személyes motivációja a gyermekvédelem témájában?

Az egyház, benne a Magyarországi Evangélikus Egyház is, régi adóssága az, hogy szembenézzen egy valós problémával. Az is baj, hogy számos meglevő jelenséget nem tekintettek / nem tekintettünk problémának, de az még inkább, ha már sokaknak tudomása volt zaklatásokról és hasonló jelenségekről, de azokat óvatosságból, tapasztalatlanságból, vagy éppen a „mundér becsületének” védelmében nem vette komolyan, elbagatellizálta. A 2019 elején elhangzott zsinati elnök-püspöki székfoglalómban a következő szavakkal utaltam erre a kötelességünkre:

„Nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is. Ezen a téren zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik. Az elkövetőknek is meg kell adnunk azt a terápiás és pasztorális segítséget, ami szükséges.  Egyházunk, gyülekezeteink és intézményeink a nők és férfiak Krisztusban megújult közösségének szép példái kell, hogy legyenek, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, és ahol mindenki emberi méltóságát, minden körülmények között, tiszteletben tartjuk.”

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amelyre szeretne választ kapni a konferencia után?

Hogyan tud az egyház hitelesen megszólalni; illetve milyen gyakorlati lépéseket tudunk tenni az érintettek terápiája érdekében, valamint azért, hogy a jövőben ezeket a helyzeteket elkerülhessük.

Van-e olyan nemzetközi példa, amelyet követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában, a visszaélések megelőzésében?

A Lutheránus Világszövetség rendszeresen foglalkozik a szexuális visszaélések megelőzésével. Minden konferencián és jelentősebb eseményen egy etikai kódexet fogadnak el és érvényesítenek. Ennek lefordítása és közkinccsé tétele, magyarországi alkalmazása terveink között szerepel.

Van-e olyan előadás (TED talks, stb.) amelyet ajánlana nekünk a témában?

Soha senkinek c. darab, amelyet a Nézőművészeti Kft. (Scherer Péter, Mucsi Zoltán) hozott létre és visz el közösségekbe, iskolákba. Számomra sokatmondó volt a családon belüli – ebben az esetben egy kislány és a nagyapa közötti – viszony olyan ábrázolása, amelyben sokan magukra ismerhetnek. Az előadást követően mindig van lehetőség pszichológus részvételével megbeszélésre. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Biztonságos, egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható – mi az? Az óvszer

Miért a biztonságos szex a jó szex? Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat, mely jó kiindulási alap lehet a biztonságos szexről szóló beszélgetéseknek.

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart