Hogyan kezeld, ha rátok nyitott a gyerek szex közben?

Ha a gyerek gondolatai és kérdései mentén együtt feldolgozzuk a történteket, akkor benne is a helyére kerül, ami történt, így pedig kisebb eséllyel okoz majd számára félelmetes, szorongató érzéseket.
szexuális felvilágosítás mikor hogyan mit mondjon a szülő

Hintalovon

2019.10.11.

Éppen élvezitek egymás társaságát, amikor egyszer csak egy ártatlan szempár mered rátok az ajtóból. Ha valami, akkor ez egy igazi szülői vészhelyzet, melyben kiemelten fontos jó válaszokat adnunk.

Ránk nyitott a gyerek a reggeli szex közben, én meg első zavaromban gyorsan kiküldtem a hálószobából. Mi mást tudtam volna csinálni?

Természetes reakció a zavar és a félelem, viszont gondoljunk bele, hogy ha mi megijedünk egy ilyen helyzettől, mi játszódhat le a gyerek fejében. Ő valószínűleg nem érti, hogy mi rosszat tett, miért küldték ki, mivel ijesztett meg minket. Ha máskor bejöhet a hálószobába, most miért küldjük ki, miért emeltük meg a hangunkat? Ilyen esetben érdemes mielőbb beszélni vele, ellenőrizni, hogy van, s adott esetben megnyugtatni. Ami pedig a legfontosabb: válaszolni a kérdéseire – véletlenül se hagyjuk magára ezzel az élménnyel! Ha ő nem hozza fel, érdemes nekünk megemlíteni, finoman rákérdezni, hogy ő hogy élte meg, vagy csak arról biztosítani, hogy ha kérdezni vagy mondani szeretne valamit, akkor örömmel meghallgatjuk. Mutassunk példát azzal, hogy őszintén beszélünk a kialakult helyzetről, ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnénk.

Mit mondjak neki, ha felöltöztem és kimentem hozzá? Hazudjak, beszéljek améhekről meg a virágokról, esetleg valami mást?

Hazudni nem éri meg. Ha féligazságokból és mesékből építünk várat, aminek nincsen stabil alapja, az egész össze fog omlani. Nálunk van a tudás és a tapasztalat, nagy eséllyel gondoljuk túl mi a helyzetet. Egy gyerek fejében ezerféle kép élhet a látottakról, hallottakról, a legfontosabb, hogy ezt megtudjuk. Kérdezzük meg, hogy ő mit értett a helyzetből, hogy kellő mértékben és szinten tudjunk arra reagálni. Arra, és semmi másra. Ha túl sokat és hosszasan magyarázkodunk, az csakis a saját feszültségünk levezetésére jó, de egyáltalán nem biztos, hogy a gyereket is érdekli.

Az olyan rózsaszínű történetek, mint a méhek és virágok vagy épp a gólyamese, félreinformálják a gyereket és kiváló táptalaját képezik egy későbbi szexuális erőszaknak.

Mennyire menjek bele a részletekbe?

Annyira, amennyire szükséges. Ha túl kevés információt adunk, miközben a gyereknek kérdései, érzései vannak a történtekkel kapcsolatban, akkor máshol fog válaszokat keresni. Ezek lehetnek a kortársak, más felnőttek, rosszabb esetben az internet, ahol pillanatok alatt eljuthat a pornóhoz.

Ha viszont túl sok információt adunk, amire a gyereknek nincs is igazából igénye, túlszexualizáljuk a beszélgetést, ami ártalmas lehet. Meg kell találni azt a középutat, ami az adott élethelyzetben lévő gyereknek ott és akkor a legmegfelelőbb.

Mennyit számít a gyerek neme és kora?

Gyakorlatilag semennyit sem. Nem a kor vagy a nem határozza meg, milyen tudással bírunk egy adott témában, sokkal inkább a korábbi tapasztalatok és ismeretek. Gondoljunk bele, mennyire más fogalma és tudása van a szexről egy 8 éves gyereknek, aki rendszeresen él át szexuális zaklatást, és annak, aki egy felhőtlen, biztonságos környezetben nő fel. Kérjük meg arra, mesélje el, hogy mit látott, mit gondol a látottakról, így megismerjük a gyerek szavait, amiket később mi is használni tudunk, ha szükséges. Ha előkerül a szex mint fogalom, akkor nyugodtan kérdezzük meg, hogy hallott-e már róla, tud-e róla valamit.

Hogyan érjem el, hogy ez ne legyen egy roppant kellemetlen beszélgetés?

Nem kell, hogy az legyen.

Sajnos a szexualitásról beszélni továbbra is roppant kínos témának számít, főleg családon belül. Ezt a tabut viszont érdemes mielőbb megtörni, hogy a felnövekvő gyereknek, kamasznak ne csak az legyen természetes, hogy szexel vagy épp szerelembe esik, hanem az is, hogy erről lehet otthon beszélni, kérdezni és tanácsot kérni.

Ha ezzel a mentalitással tudunk hozzáállni, ezek a beszélgetések egyre kevésbé lesznek kellemetlenek.

Előfordulhat, hogy a beszélgetés terhe alatt mi is leblokkolunk, vagy a gyerek olyat kérdez, amire nem tudunk rögtön válaszolni. Ez teljesen rendben van. Nyugodtan mondjuk meg neki, hogy a kérdése jó és fontos, épp ezért szeretnénk jól válaszolni rá: adjon nekünk egy kis időt, hogy végiggondolhassuk. Kérjük meg, hogy térjünk vissza a témára később, de akkor ezt tartsuk is be!

Soha ne maradjon egy ilyen beszélgetés sem lezárás nélkül!

Hogyan kezeljem, ha nagyobb társaságban is előkerül a téma, vagyis a gyerekem elkezd sztorizni arról, amikor anya és apa szerették egymást?

Ha a gyerek gondolatai és kérdései mentén együtt feldolgozzuk a történteket, akkor fejben ő is helyre tudja tenni, és kisebb eséllyel fogja később felemlegetni. Ha mégis megteszi, akkor tartsuk szem előtt, hogy a szexualitás nem egy bűnös dolog. Ha túl hevesen reagálunk és azonnal lekeverjük a gyereket, ismét azt élheti meg, hogy valami rosszat tett. Pedig nem. Reagáljunk finoman, esetleg csempésszünk egy kis humort a helyzetbe. Ha viszont azt látjuk, hogy továbbra is kérdései vannak a történtekkel kapcsolatban, otthon beszéljük át újra, kérdezzünk rá, hogy mi foglalkoztatja.

Szakértőnk: Drescher Barbara, Yelon-chat ügyeletvezető A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www. yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.

Mit csináljak, hogy ez többet ne forduljon elő? Jó ötlet-e a hálószobaajtó kulcsra zárása, vagy egyszerűen a gyerekkorhoz hozzátartozik, hogy látjuk/halljuk szexelni a szüleinket? 

Fontos, hogy elválasszuk egymástól a szülőségünket és felnőtt párkapcsolatunkat. Nem az a baj, ha szexuális életet élünk, hanem az, ha ebbe bevonódik a gyerek. Gondoljuk végig közösen a partnerünkkel, hogy számunkra melyek azok a megoldások, amelyek kényelmesek tudnak lenni és a gyerek biztonságát is garantálják. Egy gyerek fejlődéséhez sem tartozik ugyanis hozzá, hogy olyan dolgokat lásson vagy halljon, amelyekre nem áll készen. Odafigyeléssel, törődéssel és őszinteséggel viszont a legkellemetlenebb helyzet is kezelhetővé válik. Bevezethetünk például új közös családi szokásokat, miszerint megkérjük a gyereket, hogy mindig kopogjon az ajtón, és várja meg a választ, mielőtt benyit. Ilyen esetben viszont ne felejtsük a kölcsönösség elvét, azaz mi is tegyünk így, ha bemennénk az ő szobájába. Ezzel nemcsak a fenti helyzeteket előzhetjük meg, de arra is megtanítjuk a gyereket, hogy neki is megvan a saját személyes tere, és joga van eldönteni, mikor és kit enged be oda.

forrás: Apa magazin

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart