A dráma egy jó eszköz, hogy meghalljuk a gyerekek hangját

A gyerekeket érintő döntésekből nem kihagyhatók a gyerekek, a gyerek-részvételi kutatások pedig egy izgalmas és hasznos eszközt nyújtanak a gyerekek véleményének megismerésére.
drámapedagógiával a gyerekek hangjáért

Hintalovon

2020.11.27.

A gyerekeket érintő döntésekből nem kihagyhatók a gyerekek, a gyerek-részvételi kutatások pedig egy izgalmas és hasznos eszközt nyújtanak a gyerekek véleményének megismerésére. De nem mindegy, hogyan és mit kérdezünk a gyerekektől. A hagyományos, kérdőíves vagy fókuszcsoportos módszerekhez képest a drámapedagógia, mint eszköz új kapukat nyit a gyerekek felé, melyet felelősen alkalmazva a fiatalabb gyerekek véleménye is hangot kaphat, akár olyan témákban is, amelyekhez egyébként nehezen tudnának hozzászólni. 

A Hintalovon Alapítvány Gyerekrészvétel Programjának kollégái az INCLUDE című dráma alapú kutatás tükrében osztották meg tapasztalataikat a Magyar Drámapedagógiai Társaság módszertani hétvégéjén, 2020. november 23-án. A Színház– Dráma– Nevelés éves online konferenciáján drámapedagógusok, színházi neveléssel foglalkozó szakemberek vettek részt.

A Hintalovon drámapedagógiai workshopjának célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a dráma nem csak pedagógiai, hanem kutatási célokra is alkalmas, és a kutatás eszköztárából számos megoldás a drámába is átemelhető 

Az improvizációban a kutatók/színjátszók artikulálták a témával kapcsolatos tudásukat (adatgyűjtés); azt valamilyen módon keretezték az improvizációban (elemzés); majd bemutatták a többiek-nek (továbbadás). Az improvizáció ily módon – akár legegyszerűbb megvalósulásaiban is – kutatási tevékenységként képes működni. /Norris, Joe: Dráma mint kutatás. A tanítási dráma mint kutatásmódszertani lehetőség. Fordította: Gagyi Ágnes. In: A dráma mint társadalomkutatás, 2010, L’Harmattan/

A közös gondolkodás lehetőségei

A módszertani workshopon bemutatták az INCLUDE kutatás során alkalmazott drámapedagógiai eszközöket, például a szakértői “Köntös” gyakorlatot, amelyben a résztvevő gyerekek – az anyuka fejébe költözve – tanácsot adtak az anyának, hogyan mondja el a gyerekeknek a költözés hírét. Közös gondolkodásra invitálták a drámapedagógusokat, hogy milyen lehetőségeket kínál egy szakmaközi együttműködés a gyerekek véleményének megismerésére, és a róluk szóló, őket is érintő döntésekben való részvételükre.

A workshopon Klinger Dóra, Gyermekjogi Követ is mesélt a kortárs kutatóként végzett munkájáról és az így szerzett tapasztalatairól. 

Nagyon tetszett, hogy a dráma érzelmileg megteremtette azokat helyzeteket, amik [a kutatás tárgyát adó, szerk.] jogellenes gyermekelvitel során is előfordulnak (pl. váratlan döntés a szülőtől, amibe nincs beleszólása a gyereknek, pedig nagy hatással van az ő életére is), mégsem magát az elvitelt játszottuk el. (…) Annyira érdekes, hogy egy ilyen foglalkozáson egyszerre annyi minden történhet csupán egy termen belül, hogy már csak azért is mást veszünk észre belőle mert a szoba különböző sarkaiban ülünk. (…) Szinte a kortársakat vizsgáltuk, így beleláttunk a fejükbe a drámán keresztül. Már a drámaórák után rögtön átbeszéltük a látottakat, mindenki elmondta az észrevételeit, gondolatait, amit az elemzés során a jogellenes gyerekelvitel helyzetek szempontjából értékeltünk.

A workshopot Balogh Karolina, Klinger Dóra, Márton Gábor Csaba, Németh Barbara a Gyerekrészvétel Program munkatársai tartották.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

csapatépítő követekkel 2022.

Új gyerekekkel bővült a gyermekjogi követ csapatunk

12 új gyerek csatlakozott a Hintalovon csapatához, így szeptembertől a gyermekjogi követek csapata 18 főre nő. Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Csapatépítő tábor a gyermekjogi követekkel

Csapatépítő tábort tartottunk a gyermekjogi követekkel

Hintalovon Alapítvány történetében először csapatépítő tábort szervezett a régi és újonnan csatlakozott gyermekjogi követeknek Balatonbogláron. Köszönjük támogatóinknak, az E.ON Hungária Zrt.-nek és a Kúria Kft.-nek ezt a felejthetetlen három napot.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

28 pozitív mondat (Plakát)

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart