A dráma egy jó eszköz, hogy meghalljuk a gyerekek hangját

A gyerekeket érintő döntésekből nem kihagyhatók a gyerekek, a gyerek-részvételi kutatások pedig egy izgalmas és hasznos eszközt nyújtanak a gyerekek véleményének megismerésére.
drámapedagógiával a gyerekek hangjáért

Hintalovon

2020.11.27.

A gyerekeket érintő döntésekből nem kihagyhatók a gyerekek, a gyerek-részvételi kutatások pedig egy izgalmas és hasznos eszközt nyújtanak a gyerekek véleményének megismerésére. De nem mindegy, hogyan és mit kérdezünk a gyerekektől. A hagyományos, kérdőíves vagy fókuszcsoportos módszerekhez képest a drámapedagógia, mint eszköz új kapukat nyit a gyerekek felé, melyet felelősen alkalmazva a fiatalabb gyerekek véleménye is hangot kaphat, akár olyan témákban is, amelyekhez egyébként nehezen tudnának hozzászólni. 

A Hintalovon Alapítvány Gyerekrészvétel Programjának kollégái az INCLUDE című dráma alapú kutatás tükrében osztották meg tapasztalataikat a Magyar Drámapedagógiai Társaság módszertani hétvégéjén, 2020. november 23-án. A Színház– Dráma– Nevelés éves online konferenciáján drámapedagógusok, színházi neveléssel foglalkozó szakemberek vettek részt.

A Hintalovon drámapedagógiai workshopjának célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a dráma nem csak pedagógiai, hanem kutatási célokra is alkalmas, és a kutatás eszköztárából számos megoldás a drámába is átemelhető 

Az improvizációban a kutatók/színjátszók artikulálták a témával kapcsolatos tudásukat (adatgyűjtés); azt valamilyen módon keretezték az improvizációban (elemzés); majd bemutatták a többiek-nek (továbbadás). Az improvizáció ily módon – akár legegyszerűbb megvalósulásaiban is – kutatási tevékenységként képes működni. /Norris, Joe: Dráma mint kutatás. A tanítási dráma mint kutatásmódszertani lehetőség. Fordította: Gagyi Ágnes. In: A dráma mint társadalomkutatás, 2010, L’Harmattan/

A közös gondolkodás lehetőségei

A módszertani workshopon bemutatták az INCLUDE kutatás során alkalmazott drámapedagógiai eszközöket, például a szakértői “Köntös” gyakorlatot, amelyben a résztvevő gyerekek – az anyuka fejébe költözve – tanácsot adtak az anyának, hogyan mondja el a gyerekeknek a költözés hírét. Közös gondolkodásra invitálták a drámapedagógusokat, hogy milyen lehetőségeket kínál egy szakmaközi együttműködés a gyerekek véleményének megismerésére, és a róluk szóló, őket is érintő döntésekben való részvételükre.

A workshopon Klinger Dóra, Gyermekjogi Követ is mesélt a kortárs kutatóként végzett munkájáról és az így szerzett tapasztalatairól. 

Nagyon tetszett, hogy a dráma érzelmileg megteremtette azokat helyzeteket, amik [a kutatás tárgyát adó, szerk.] jogellenes gyermekelvitel során is előfordulnak (pl. váratlan döntés a szülőtől, amibe nincs beleszólása a gyereknek, pedig nagy hatással van az ő életére is), mégsem magát az elvitelt játszottuk el. (…) Annyira érdekes, hogy egy ilyen foglalkozáson egyszerre annyi minden történhet csupán egy termen belül, hogy már csak azért is mást veszünk észre belőle mert a szoba különböző sarkaiban ülünk. (…) Szinte a kortársakat vizsgáltuk, így beleláttunk a fejükbe a drámán keresztül. Már a drámaórák után rögtön átbeszéltük a látottakat, mindenki elmondta az észrevételeit, gondolatait, amit az elemzés során a jogellenes gyerekelvitel helyzetek szempontjából értékeltünk.

A workshopot Balogh Karolina, Klinger Dóra, Márton Gábor Csaba, Németh Barbara a Gyerekrészvétel Program munkatársai tartották.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart