Webkamera bekapcsolása online tanítás közben

Mit tehet a szülő, ha a tantermen kívüli oktatásban a pedagógus rendszeresen arra kötelezi a diákokat, hogy webkamerájuk folyamatosan legyen bekapcsolva? A NAIH állásfoglalását kértük.
webkamera, online oktatás, naih

Hintalovon

2020.12.18.

A Hintalovon Gyermekjogi Központjában az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak a tantermen kívüli, digitális munkarendben történő oktatással kapcsolatos, adatvédelmi kérdések. A legtöbb a gyerekek kötelező webkamera használatával volt kapcsolatos, így megkerestük az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, mit gondolnak adatvédelmi szempontból erről a gyakorlatról.

Az elmúlt hetek során több szülő és gyerek is fordult Alapítványunkhoz azzal a kérdéssel, hogy a tantermen kívüli oktatásban a pedagógus rendszeresen arra kötelezi a diákokat, hogy webkamerájuk folyamatosan legyen a tanórák alatt bekapcsolva. A gyerekek nem szeretnék bekapcsolni a webkamerájukat, mert a tavaszi tapasztalok alapján bántalmazás áldozataivá válhatnak. Több esetben számoltak be arról a hozzánk fordulók, hogy  a kortárs közösségekben egymás szobájára való megjegyzések tételével alakultak ki bántalmazási helyzetek.

A NAIH-nak küldött megkeresésünkben kifejeztük, hogy mennyire örülünk annak, hogy  NAIH/2020/7127. sz. tájékoztató anyagjában megjelentek gyermekjogi szempontok is. A tájékoztatóban a Hatóság is hivatkozik a GDPR. 5. cikk (1) bekezdése alapján az adattakarékosság elvére, mely szerint csak olyan adatot lehet kezelni (gyűjteni és tárolni), amely a cél megvalósításához elengedhetetlenül szükséges és azzal arányos. Levelünkben kifejtettük, hogy egyes esetekben indokolt lehet a tanulmányi kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére az online video chat, azonban a hozzánk érkező megkeresések alapján a pedagógusok a legtöbbször egész órán/tanítási idő egésze alatt kérik a diákoktól a webkamera bekapcsolását, nem kizárólag a számonkérés ideje alatt. 

A Hatóság válasz levelében tájékoztatott, hogy álláspontjuk alapján azokon a tanórákon, amelyeken a személyes jelenlét – a hagyományos oktatás keretében is – kötelező, az oktatási intézmény előírhatja a diákok számára a webkamera folyamatos bekapcsolva tartását a tanórákon, az órán való ellenőrzés érdekében. A NAIH álláspontja az, hogy ennek az előírásnak is összeegyeztethetőnek kell lennie a szükségesség és arányosság elvével. Ennek megfelelően az alábbi feltételek teljesülése esetén kötelezheti a pedagógus a webkamera bekapcsolását:

  • kizárólag a jelenlét folyamatos ellenőrzése érdekében írható elő
  • főszabály szerint tilos a tanórák, előadások rögzítése/tárolása
  • adatvédelmi szempontból követelmény az adattakarékosság elve, tehát a webkamera túloldalán kizárólag a gyerek tartózkodjon – és lehetőleg minél kevesebb látszódjon a privát teréből.

A hatóság álláspontja szerint természetesen lehetnek olyan esetek, amikor a diák élethelyzetéből fakadóan el lehet/el kell térni a webkamera folyamatos bekapcsolásának előírásától, de ezeknek a döntéseknek a meghozatala minden esetben az intézmény egyedi helyzet kezelése.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Cikkajánló

×
×

Cart