Webkamera bekapcsolása online tanítás közben

Mit tehet a szülő, ha a tantermen kívüli oktatásban a pedagógus rendszeresen arra kötelezi a diákokat, hogy webkamerájuk folyamatosan legyen bekapcsolva? A NAIH állásfoglalását kértük.
webkamera, online oktatás, naih

Hintalovon

2020.12.18.

A Hintalovon Gyermekjogi Központjában az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak a tantermen kívüli, digitális munkarendben történő oktatással kapcsolatos, adatvédelmi kérdések. A legtöbb a gyerekek kötelező webkamera használatával volt kapcsolatos, így megkerestük az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, mit gondolnak adatvédelmi szempontból erről a gyakorlatról.

Az elmúlt hetek során több szülő és gyerek is fordult Alapítványunkhoz azzal a kérdéssel, hogy a tantermen kívüli oktatásban a pedagógus rendszeresen arra kötelezi a diákokat, hogy webkamerájuk folyamatosan legyen a tanórák alatt bekapcsolva. A gyerekek nem szeretnék bekapcsolni a webkamerájukat, mert a tavaszi tapasztalok alapján bántalmazás áldozataivá válhatnak. Több esetben számoltak be arról a hozzánk fordulók, hogy  a kortárs közösségekben egymás szobájára való megjegyzések tételével alakultak ki bántalmazási helyzetek.

A NAIH-nak küldött megkeresésünkben kifejeztük, hogy mennyire örülünk annak, hogy  NAIH/2020/7127. sz. tájékoztató anyagjában megjelentek gyermekjogi szempontok is. A tájékoztatóban a Hatóság is hivatkozik a GDPR. 5. cikk (1) bekezdése alapján az adattakarékosság elvére, mely szerint csak olyan adatot lehet kezelni (gyűjteni és tárolni), amely a cél megvalósításához elengedhetetlenül szükséges és azzal arányos. Levelünkben kifejtettük, hogy egyes esetekben indokolt lehet a tanulmányi kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére az online video chat, azonban a hozzánk érkező megkeresések alapján a pedagógusok a legtöbbször egész órán/tanítási idő egésze alatt kérik a diákoktól a webkamera bekapcsolását, nem kizárólag a számonkérés ideje alatt. 

A Hatóság válasz levelében tájékoztatott, hogy álláspontjuk alapján azokon a tanórákon, amelyeken a személyes jelenlét – a hagyományos oktatás keretében is – kötelező, az oktatási intézmény előírhatja a diákok számára a webkamera folyamatos bekapcsolva tartását a tanórákon, az órán való ellenőrzés érdekében. A NAIH álláspontja az, hogy ennek az előírásnak is összeegyeztethetőnek kell lennie a szükségesség és arányosság elvével. Ennek megfelelően az alábbi feltételek teljesülése esetén kötelezheti a pedagógus a webkamera bekapcsolását:

  • kizárólag a jelenlét folyamatos ellenőrzése érdekében írható elő
  • főszabály szerint tilos a tanórák, előadások rögzítése/tárolása
  • adatvédelmi szempontból követelmény az adattakarékosság elve, tehát a webkamera túloldalán kizárólag a gyerek tartózkodjon – és lehetőleg minél kevesebb látszódjon a privát teréből.

A hatóság álláspontja szerint természetesen lehetnek olyan esetek, amikor a diák élethelyzetéből fakadóan el lehet/el kell térni a webkamera folyamatos bekapcsolásának előírásától, de ezeknek a döntéseknek a meghozatala minden esetben az intézmény egyedi helyzet kezelése.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

×
×

Cart