Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

2 000Ft10 000Ft

Kiürítés

Leírás

Ajánlások és szempontok a gyerek egyéni igényeihez és szükségleteihez igazítva

Az Alapítvány Gyermekjogi Központja az elmúlt években több, mint 1000 egyedi ügyben adott tanácsot, ennek  nagy része válással, kapcsolattartással volt kapcsolatos. A válás mindig nehéz helyzet és gyerek kapcsolattartási kérdései sokszor akaratlanul is összefonódnak a válást kísérő negatív érzelmekkel így nem könnyű mindig higgadtan és a gyerek érdekének megfelelően cselekedni. Ezzel a kiadvánnyal ebben szeretnénk segíteni a különválás útján a gyerekes szülőket. Kézikönyvünk legfőbb rendezőelve, hogy gyermekközpontú szemléletet alkalmazunk, ami azt jelenti hogy mindig a gyerek legfőbb érdekét vesszük alapul. Bízunk benne, hogy kézikönyvünk segítségével minél több családnak segíthetünk a különválás, gyermekközpontú gyakorlati lépéseiben.

A kapcsolattartás minden esetben a gyerek joga

A gyereknek joga van mindkét szülőjével kapcsolatot tartani, és joga van ahhoz is, hogy szülei minden lehetséges támogatást megadjanak számára ehhez. Ez egy egyszerű és tiszta szabály, melynek érvényesülését a szülők életközösségük megszakadását követően is tudják segíteni együttműködésükkel és rugalmas hozzáállásukkal. A jogszabályok szintén erre ösztönzik a szülőket: a gyerek érdekében gyakorlatilag közösen, de legalábbis együttműködve neveljék őt a különválás után is. Őszintén hisszük, hogy lehet jól válni!
Az összefoglaló  bemutatja a szülői felügyeleti jogok gyakorlásának 3 altípusát, majd a közös felügyelet keretein belül a szülők által könnyen alkalmazható kapcsolattartási rend kialakításában igyekszik útmutatást nyújtani. Az ajánlásban részletesen írunk az alapvető szükségletekről a különböző életkorokban, milyen egyedi szempontokat érdemes figyelembe venni a kapcsolattartási rend kialakításánál.
Fontos látni, hogy minden gyerek egyedi és csak rá jellemző igényekkel, sajátosságokkal rendelkezik. Az egyes szempontok és minták nem kötelező jellegű szabályokként, hanem iránymutatások gyanánt szolgálnak a szülők közötti megállapodásra nézve.
 A kézikönyvben a  szülők találkozhatnak an a kapcsolattartási rend kialakításának legfontosabb szempontjaival, ill. javasolt ütemezésével – a gyerek fejlődési szakaszainak figyelembe vételével –iránymutatásokkal az ünnepnapokra, iskolai szünetekre is.

Az egyes életkori felosztások az ajánlásban:

  • csecsemőkor és 3 éves kor között
  • 3 és 5 éves kor között
  • 6 és 11 éves kor között
  • 12 és 18 éves kor között.
Az ajánlás legvégén pedig praktikus, bárki számára könnyen használható ütemezési munkalapokat kínálunk, mely kinyomtatva azonnal használható is a kapcsolattartási rend megtervezéséhez, nyomon követéséhez.
A kiadvány terjedelem: 40 oldal
Készítette: dr. Varga Felícia és dr. Bárdossy- Sánta Nóra, a Gyermekjogi Központ munkatársai

További információk

Adományösszeg

2000 Ft, 5000 Ft, 10000 Ft