Hogyan készül a fesztiválszezonra szülő és gyerek?

A Telenor felkérésére a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány négy generáció képviselőit kérdezte meg arról, hogy milyen bulizási szokásaik voltak/vannak, illetve hogy mit gondolnak a biztonságos fesztiválozásról, és hogyan változtatta meg a bulizási szokásokat a mobilok elterjedése. Az alapítvány az eredményeket 5-5 jó tanácsban foglalta össze.

Hintalovon

2018.06.27.

A Telenor felkérésére a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány négy generáció képviselőit kérdezte meg arról, hogy milyen bulizási szokásaik voltak/vannak…

A Telenor felkérésére a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány négy generáció képviselőit kérdezte meg arról, hogy milyen bulizási szokásaik voltak/vannak, illetve hogy mit gondolnak a biztonságos fesztiválozásról, és hogyan változtatta meg a bulizási szokásokat a mobilok elterjedése. Az alapítvány az eredményeket 5-5 jó tanácsban fogalmazta meg.

Eltérően látja a szülő és a gyerek

Egyre fiatalabb korban kezdik a gyerekek a bulizást és alapvetően biztonságban érzik magukat, amikor elmennek otthonról. A szüleik viszont aggódnak amiatt, hogy egyre több és az éjszakában is egyre intenzívebb élményeket keresnek a fiatalok, ami összességében bajba sodorhatja őket. A fiatalok azt gondolják, hogy szüleikhez képest valóban máshogyan vágnak bele az éjszakába, de alapvetően csak a külsőségek változtak – ők ma is úgy buliznak, mint ahogy a szüleik tették azt 10-20 évvel ezelőtt. 

A megkérdezett tizen-, huszonévesek alapvetően a technikai eszközökben látják a különbséget: “….a mobil miatt könnyebb összeszervezni a találkozókat. Megtudni, hogy ki, hol, merre van, könnyebb informálódni a bulikról, hova érdemes menni, mi van aznap a városban”. A ma harmincas, negyvenes korosztály a mai bulik, fesztiválok hangulatát látják másmilyennek: “Szabadabb és ezzel veszélyesebb lett a környezet. Sokkal tágabbak a határok, az erkölcsi értékek lazábbak. Nagyobb, durvább, több, gyorsabb élményekre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Nagyobb nyomás alatt vannak a mai fiatalok, mint régen, és ezt csak fokozott bulizással tudják kompenzálni.” Az idősebbek, akik gyakran már maguk is szülők, hangot adtak félelmeiknek és aggodalmaiknak, ami a drogok elterjedtségét, vagy a túlzott alkoholfogyasztást illeti.

Van, amiben a szülő és a gyerek is egyetért, ha fesztiválozásról van szó

Egy dologban azonban minden generáció egyetértett: a mobiltelefonok nagyobb segítenek, és biztonságot nyújtanak, mint amekkora kockázatot jelentenek. A felsorolt pozitívumok között kiemelkedőek a biztonságot adó, a szervezést és tájékozódást segítő funkciók – mint az általános elérhetőség, helymeghatározás és fényképező hasznossága. Fesztiválokon a mobilhasználat hátrányaként alapvetően az illuminált állapotban való posztolás és telefonálás, valamint a rablásnak való áldozattá válás jelent meg a válaszok között. 

A fiatalok válaszaiból az is kitűnt, hogy a tudatos mobilhasználattal a buli is nagyobb: „Ha valaki a telefonján lóg, ahelyett, hogy megélné a pillanatot, azzal elveszi a buli élményét.”; ill. “Nem egymással foglalkozunk, hanem sokszor egymás mellett nyomkodjuk a telefont, fotózunk, lessük a reakciókat a social média tevékenységünkre, stb.” 

A kutatás alapján 5-5 tipp szülőknek és fiataloknak a fesztiválszezonra

5 tipp szülőknek a fesztiválszezon nyugalmáért:

5 tipp fiataloknak a fesztiválszezon kimaxolásáért: 

A kutatásról készült rövid jelentés megismerhető itt

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Mi az a grooming és hogyan ismerheted fel?

Plakátunkban összefoglaltuk neked a grooming jeleit és találhatsz pár hasznos tanácsot is, hogy hogyan lehetsz az online térben biztonságban. Válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart