3 részes mini-sorozat a biztonságos internethasználatról

Szülőként fontos feladatunk, hogy felkészüljünk a digitális szülőségre és online is biztonságot nyújtsunk a gyerekeknek. Ebben a mini videósorozatban arról beszélgetünk, mit tehet a szülő, hogy biztonságban tudja gyermekét az online térben.

Hintalovon

2020.02.25.

A gyerekek nem csak a valóságban, de az online térben is sokféle veszélynek vannak kitéve. Szülőként fontos feladatunk, hogy felkészüljünk a digitális szülőségre és online is biztonságot nyújtsunk a gyerekeknek.

Ebben a mini videósorozatban Kiss Imre, műsorvezető beszélget szakértőkkel (dr Sánta Nóra, Gyermekjogi Központunk vezetője, Kittka András- Funside School alapítója, Damsa Andrei pszichológus), arról, hogy mit tehet a szülő, hogy biztonságban tudja gyermekét az interneten, az online térben. Gyermekjogi szempontból érdemes átgondolni a gyermek magánélethez, titokhoz való jogát, amikor a biztonsága érdekében a szülő az online tevékenység megfigyelését végzi.
Ebben segít a Világháló/Védőháló három részes sorozata, amelyben kollégánk, Dr. Sánta Nóra tanácsait hallhatjátok.

Az első videóban

olyan gyakran felmerülő kérdéseket járnak körbe jogi, pszichológiai és technológiai szempontból, mint pl. mikor adjunk először okoseszközt gyermekünk kezébe? a sok eszköz és internethasználat valóban függőséget jelent? hogyan tehetjük meg szülőként, hogy ne vigyük túlzásba gyermekünk online tevékenységének megfigyelését?
Ha mindezek a kérdések téged is foglalkoztatnak, nézd meg ezt az első videót, ahol többek között fény derül arra,
hogy miért fontosabb azt tudnunk a gyermekünkről, hogy mennyire érett, mint hogy hány éves?
hogy amellett, hogy mennyi időt tölt a képernyő előtt, miért érdemes azt is tudnunk, hogy milyen céllal és hogyan használja a gyermekünk az internetet, hogy mivel játszik és miért jó, ha érdeklődünk a játékról is?
hogy miért fontosabb a bizalmi kapcsolat gyermekünkkel, mint a tiltás vagy az eszközök korlátozása?
és milyen viselkedésváltozással jár a problémás videójáték használat?

A második videóban

szóba kerül a közösségi média, az internetes bántalmazás vagy más néven cyberbullying, és az ehhez kapcsolódó megoldások, jogi eljárások lehetősége.
Sokszor hallasz arról, hogy a bántalmazások nem maradnak abba, miután a gyermek hazaér az iskolából, mert tovább folytatódik az online térben is? Aggódsz a gyermekedért vagy tehetetlennek érzed magad ebben a helyzetben? Akkor érdemes ebből a videóból tájékozódnod, hiszen a szakemberek által képet kapunk arról, hogy miért és hogyan érdemes foglalkozni az internetes zaklatással, hogy nincs különbség az offline vagy online térben elkövetett bántalmazások között. Ezeken felül a jogi büntetőeljárásokon kívül a szakemberek hangsúlyozzák a mediáció, a resztoratív technikák, a prevenció fontosságát. Ne hezitálj, ha úgy látod, hogy nem tud a konfliktus elülni, ilyenkor érdemes felkeresni egy szakembert, kérjétek közösen az iskolapszichológus segítségét.

A harmadik videóban

végigkövethetjük és megnézhetjük, hogy pontosan hol és mit tudunk beállítani iOS vagy androidos telefonon, hogy az biztonságos legyen egy gyermek számára. Tippeket kapunk arról, hogy milyen alapvető beállításokkal lehet korlátozni az applikációk használatának mennyiségét, hogyan lehet korlátozni egy-egy oldal elérését, miképp lehet az alkalmazáson belüli vásárlásokat letiltani. Ugyanakkor a technikai szempontok mellett a videó megnézése által megismerkedhetünk a mentoráló szülői attitűddel, ami segítséget nyújt abban, hogy megtaláld a középutat a mindent kontrolláló és mindent megengedő attitűd között. A konkrét oldalhasználatok során pedig a későbbiekben megjelenő applikációkról vagy filmekről tájékozódhatsz, hogy az vajon a gyermeket számára való-e.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Cikkajánló

×
×

Cart