Mit tehet a szülő, ha a gyereke veszélyben van?

Mit tehet egy szülő, ha a gyerekét veszélyben érzi - például egy ismeretlen zaklatja az iskolából haza vezető úton..? Egy konkrét, jogi eseten keresztül mutatjuk be a lehetséges megoldásokat.

Hintalovon

2019.01.06.

Az Alapítványt levélben kereste meg egy édesapa, akinek 10 éves kislányát a megelőző napokban többször is megállította és megszólította egy ismeretlen férfi. Az első megszólítás alkalmával az idegen felnőtt a kislányt haza szerette volna kísérni, másodszorra pedig már erővel megfogta mindkét kezét, és puszit kért tőle. A kislány mindkét alkalommal ügyesen kitért a férfi elől és haza tudott szaladni.  A szülők kérdése arra irányult, hogy mit tehetnek ebben az ügyben? Kihez érdemes fordulniuk és mit tehetnek annak érdekében, hogy a jövőbeni esetleges kiszolgáltatott helyzetektől még jobban meg tudják védeni kislányukat?

A Gyermekjogi Központ rendszeresen publikált, anonimizált esettanulmányai segítenek a felelős felnőtteknek a gyermek legfőbb érdekére fókuszálni a különböző eljárások sor.

Minden gyermeket megillet az erőszakmentes gyermekkorhoz való jog

Ma Magyarországon minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik. A gyermekjogi jogsértések jelentős része rejtve marad, mert a gyerekek – és felnőttek – sem ismerik a gyermekjogokat, vagy éppenséggel nem tudják, hogyan érvényesíthetnék azokat. Magyarországon zéró tolerancia van hatályban a gyermekbántalmazás és gyermekekkel szembeni erőszak valamennyi formájával szemben, az 1991. LXIV. törvény 19. cikk; 1997. XXXI. törvény 6.§ (5) alapján. A jogszabályi rendelkezések nem tesznek különbséget érzelmi, verbális és fizikai erőszak között – minden esetben érvényesülnie kell a gyerekek védelme alapelvének.

Amennyiben felmerült a gyermekbántalmazás gyanúja, a védelem kötelezettsége elsősorban a szülőjé, másodsorban pedig a gyermekvédelmi rendszeré. A védelem kötelezettsége számos formában érvényesülhet – attól függően, hogy milyen típusú erőszakról van szó:

  • az erőszakot alkalmazó felnőtt tájékoztatása, figyelemfelhívás
  • a pozitív (erőszakmentes) gyermeknevelési technikák megismertetése, elsajátítása
  • érzékenyítés az erőszak gyerekekre gyakorolt hatásáról
  • a bántalmazó, veszélyeztető helyzetek megszüntetése.

A fenti védő-óvó intézkedések egy része a szülők által is kezdeményezhető és igénybe vehető, más részük a gyermekvédelmi alapellátás (gyermekjóléti szolgálatok) kompetenciájába tartozik; és mindegyik alkalmazható és elrendelhető hatósági vagy gyermekvédelmi intézkedés keretében.

Mit tehet a szülő?

A gyerekeket a legjobban az őszinte, tiszta és a korának megfelelő kommunikációval lehet felkészíteni az önállóbb életre és megvédeni a kiszolgáltatott helyzetektől. A történetben szereplő kislány nagyon ügyesen kitért és elmenekült a szorongatott helyzetből és gyorsan kért segítséget. Fontos, hogy a gyerekek minden olyan esetben, amikor kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, merjenek és legyen módjuk segítséget kérni. Ehhez jó, ha olyan felnőttek(szülők, pedagógusok, óvónők stb.) veszik körül a gyerekeket, akik odafigyelnek rájuk, komolyan veszik a jelzéseiket és észreveszik, ha viselkedésükben változás áll be. A fent leírt esetben a Gyermekjogi Központ a rendőrségi feljelentés megtételére bíztatta a szülőket, mert ennek következményeképp fantomkép készül, így széles körben lehet a férfit körözni, nemcsak ott, ahol megpróbálta a kislányt megtámadni.

Fontos, hogy a gyerekkel beszélgessenek a történtekről, de ne kérdezgessék túlságosan, ne faggassák. Ha a gyerek jelzi, hogy beszélgetni szeretne, akkor arra készen kell állni, hogy ne váljon a téma tabuvá.  Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ami történt, semmiképp nem a kislány hibája. Az, hogy a férfi kinézte magának, a felnőtt férfi kizárólagos felelőssége.

Az esettanulmány letölthető innen.

Az esettanulmányaink valódi történeten alapszanak, de a felismerhetőség elkerülése miatt, az érintett gyerek(ek) védelme érdekében minden egyedi körülményt és jellemzőt megváltoztattunk, így bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet. 

Dr. Sánta Nóra

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hintalovon notesz- Perfect is boring

Hintalovon notesz – Human is beautiful

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! A noteszeket Hitka Viktória képzőművész tervezte, a szövegeket  a YELON programunk népszerű cikkeiből idéztük.

gyerekekaneten

Hogyan legyél elég jó digitális szülő?- 7 napos email kurzus

A digitális szülőség tanulható! Ismerd meg az alapfogalmakat, használd a lehetséges eszközöket, készülj fel az online biztonságra!

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Cikkajánló

×
×

Cart