Kapcsolattartás az őszi szünetben

A Gyermekjogi Központunkhoz az elmúlt napokban több esetben érkezett kérdés elvált szülők gyermekükkel történő kapcsolattartásának az újonnan elmaradt őszi szünetet érintő megvalósulásának lehetőségeiről, és hogy hogyan tudnak azok a szülők e kérdésben a gyerekeik érdekében eljárni, akik között egyébként is kifejezetten és hosszú ideje megromlott a kommunikáció és a kapcsolat.

A Gyermekjogi Központunkhoz az elmúlt napokban több esetben érkezett kérdés elvált szülők gyermekükkel történő kapcsolattartásának az újonnan elmaradt őszi szünetet érintő megvalósulásának lehetőségeiről, és hogy hogyan tudnak azok a szülők e kérdésben a gyerekeik érdekében eljárni, akik között egyébként is kifejezetten és hosszú ideje megromlott a kommunikáció és a kapcsolat.

Idén ősszel született egy olyan jogszabályváltozás, melynek eredményeképpen elrendelték, hogy őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki az iskolákban. Az új rendelkezés azonban nem minden oktatási intézményre nézve bizonyult egységes szabályozási iránynak, és több iskola eltérő módon állt a kérdéshez. Ennek következményeként az iskolák egy része ugyanúgy megtartja az előre meghatározott időpontban az őszi szünetet idén, míg másik részük vagy tanítási órák alól mentesíti a gyerekeket, vagy iskolai projektnapokat hirdetett néhány napban az őszi szünet időtartamában. És végül természetesen vannak olyan intézmények is, ahol teljes mértékben eleget tesznek a jelenlegi előírásnak, és meghirdették, hogy az őszi szünet idén egy az egyben elmarad.

A fent említett nem egységes intézményi hozzáállásnak köszönhetően Gyermekjogi Központunkhoz az elmúlt napokban több esetben érkezett kérdés elvált szülők gyermekükkel történő kapcsolattartásának az elmaradt őszi szünetet érintő megvalósulásának lehetőségeiről, és hogy hogyan tudnak azok a szülők e kérdésben a gyerekeik érdekében eljárni, akik között egyébként is kifejezetten és hosszú ideje megromlott a kommunikáció és a kapcsolat.

A megkereséseknek köszönhetően Alapítványunk a köznevelési kérdésekben jelenleg illetékes Belügyminisztériumhoz fordult hivatalos állásfoglalásukat kérve ebben a helyzetben. Levelünkben kérdeztük a Minisztériumot többek között arról, hogy egyáltalán dönthetnek-e az új szabályozással ellentétesen az őszi szünet megtartásáról az oktatási intézmények; hogy a korábban kijelölt őszi szünet időtartama a kapcsolattartások vonatkozásában szünetként értelmezhető-e vagy sem; illetve hogy tekinthető-e a kapcsolattartások hivatalos iskolai szünetekre vonatkozó rendelkezései irányadónak azokban az esetekben, ahol az iskolák hivatalos őszi szünetet nem rendeltek ugyan el de valamilyen más elnevezéssel mégis tanítási szünet van a gyerekek számára érvényben az eredeti őszi szünet időtartamában.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart