Átfogó gyermekvédelmi program a III. kerületben

Hintalovon

2021.09.09.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen kiáll a bántalmazás megelőzése és kezelése mellett. 

Az együttműködés során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak. A program az intézményi dolgozókat és a szülőket, gondviselőket segíti a megelőzésben, a hasznos ismeretek elsajátításában.

A III. kerületben megvalósuló gyermekvédelmi program számos elemből áll:

  • Havonta ingyenes jogsegélyszolgálat és tanácsadás a harmadik kerületben élők vagy ott dolgozók számára. Ezen alkalmakkor a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol a laikus és szakmabeli érdeklődők megkereséseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében. 
  • A kerület közösségének érzékenyítése céljából plakátkampányt indított az Önkormányzat. Ebben olyan lényeges témákra hívják fel a figyelmet, mint a bántalmazás különböző formái vagy a gyerekekkel szembeni bántalmazás felismerésének fontossága. 
  • Az érdeklődő harmadik kerületi óvodákban dolgozó szakembereknek tréningek és képzések állnak rendelkezésre. Ennek eredményeképpen 2021. októberére a résztvevő intézmények elkészülnek a saját Gyermekvédelmi Irányelvükkel, amelyet a NEMECSEK Programunk segítségével dolgoztak ki. 
  • Az együttműködés során felmérték a kerületi gyermekvédelemeben dolgozó szakembereket véleményét online igényfelmérés formájában. A válaszok alapján az alapítvány javaslatokat tett az Önkormányzatnak, hogy miképp tudják megerősíteni és hatékonyabbá tenni a szakemberek közötti együttműködést. Így egy olyan szakmai programterv jött lére, amely a jó gyakorlatokat és kezdeményezéseket kiterjeszti nemcsak az óvodákra, hanem a teljes kerületi gyermekvédelmi jelzőrendszerre.  
  • A gyermekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail kurzusok készültek, a szülők és a szakmabeliek számára. A kurzusokra az Önkormányzat honlapján lehet ingyenesen feliratkozni. Az online kurzusok olyan kulcsfontosságú témákat dolgoznak fel, mint a gyerekjogok, az iskolai biztonság vagy a bántalmazás jeleinek felismerése.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hosszú távra köteleződött el a gyermekvédelem fontossága mellett. Az Önkormányzat hisz benne, hogy ki kell állni a gyermekek biztonsága mellett és szembe kell nézni a gyermekbántalmazással. Csak így lehet biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni az intézmények működését. A szülőket és gondviselőket pedig támogatni kell a megelőzésben, a felismerésben és a kezelésben, ezt a munkát támogatja szakmai partnerségével az Alapítvány.

Az együttműködés részletei, a tájékoztató anyagok, ingyenes email-kurzusok elérhetőek a kerület honlapján.

További tartalmak a témában

A gyerekek véleménye mindenhol számít – a NEMECSEK Programban is!

 

Ha meg akarjuk védeni a gyerekeket, figyeljünk oda a véleményükre

Miért fontos a gyerekek véleménye? Hogyan vehetnek részt a gyerekek a közösségi gyerekvédelemben? Tudj meg többet a közösségi gyermekvédelemről!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Gyerekrészvétel a közösségi gyermekvédelem projektben

Hogyan dolgozott a Hintalovon Alapítvány a gyermekjogi követekkel a közösségi gyermekvédelem projektben? Olvasd el a beszámolót!

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Bántalmazásról szülőknek – 6 napos e-mail-kurzus

Mit tehetsz a gyereked biztonságáért? Hogyan ismerhető fel a bántalmazás? Nem vagy egyedül kérdéseiddel! 6 napos e-mail-kurzusunk ebben segít!

Cikkajánló

×
×

Cart