Átfogó gyermekvédelmi program a III. kerületben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen kiáll a bántalmazás ellen. Az együttműködés során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert az önkormányzatnak.

Hintalovon

2021.09.09.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen kiáll a bántalmazás megelőzése és kezelése mellett. 

Az együttműködés során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak. A program az intézményi dolgozókat és a szülőket, gondviselőket segíti a megelőzésben, a hasznos ismeretek elsajátításában.

A III. kerületben megvalósuló gyermekvédelmi program számos elemből áll:

  • Havonta ingyenes jogsegélyszolgálat és tanácsadás a harmadik kerületben élők vagy ott dolgozók számára. Ezen alkalmakkor a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol a laikus és szakmabeli érdeklődők megkereséseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében. 
  • A kerület közösségének érzékenyítése céljából plakátkampányt indított az Önkormányzat. Ebben olyan lényeges témákra hívják fel a figyelmet, mint a bántalmazás különböző formái vagy a gyerekekkel szembeni bántalmazás felismerésének fontossága. 
  • Az érdeklődő harmadik kerületi óvodákban dolgozó szakembereknek tréningek és képzések állnak rendelkezésre. Ennek eredményeképpen 2021. októberére a résztvevő intézmények elkészülnek a saját Gyermekvédelmi Irányelvükkel, amelyet a NEMECSEK Programunk segítségével dolgoztak ki. 
  • Az együttműködés során felmérték a kerületi gyermekvédelemeben dolgozó szakembereket véleményét online igényfelmérés formájában. A válaszok alapján az alapítvány javaslatokat tett az Önkormányzatnak, hogy miképp tudják megerősíteni és hatékonyabbá tenni a szakemberek közötti együttműködést. Így egy olyan szakmai programterv jött lére, amely a jó gyakorlatokat és kezdeményezéseket kiterjeszti nemcsak az óvodákra, hanem a teljes kerületi gyermekvédelmi jelzőrendszerre.  
  • A gyermekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail kurzusok készültek, a szülők és a szakmabeliek számára. A kurzusokra az Önkormányzat honlapján lehet ingyenesen feliratkozni. Az online kurzusok olyan kulcsfontosságú témákat dolgoznak fel, mint a gyerekjogok, az iskolai biztonság vagy a bántalmazás jeleinek felismerése.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hosszú távra köteleződött el a gyermekvédelem fontossága mellett. Az Önkormányzat hisz benne, hogy ki kell állni a gyermekek biztonsága mellett és szembe kell nézni a gyermekbántalmazással. Csak így lehet biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni az intézmények működését. A szülőket és gondviselőket pedig támogatni kell a megelőzésben, a felismerésben és a kezelésben, ezt a munkát támogatja szakmai partnerségével az Alapítvány.

Az együttműködés részletei, a tájékoztató anyagok, ingyenes email-kurzusok elérhetőek a kerület honlapján.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart