Hogyan lehet segíteni a gyerekeknek? Nemzetközi workshop a jogellenes gyerekelvitelről

Hogyan tudják segíteni a szakemberek a gyerekeket, ha az egyik szülő engedély nélkül elviszi a gyerekét egy másik országba, és elszakad a másik szülőtől? Mire kell figyelnie egy bírónak, jogásznak, mikor egy jogellenes gyermekelvitel ügyben találkoznak a gyerekekkel?

Hogyan tudják segíteni a szakemberek a gyerekeket, ha az egyik szülő engedély nélkül elviszi a gyerekét egy másik országba, és elszakad a másik szülőtől? Mire kell figyelnie egy bírónak, jogásznak, mikor egy jogellenes gyermekelvitel ügyben találkoznak a gyerekekkel?

Ezekre a kérdésre keresi a választ INCLUDE nevű kutatás, melyet gyerekek részvételével, az Európai Eltűnt Gyerekek Szövetségének koordinálása mellett végezett a Hintalovon Alapítvány. A Gyermekjogi Követek kutatótársakként dolgoztak közel egy éven át, a módszerek kidolgozásától a megfigyelésen és adatgyűjtésen át az eredmények feldolgozásáig. Sőt: március 19-én ők is prezentáltak a partnerek, jogi szakértők előtt.

A belga, ciprusi, görög, holland és horvát szakemberekkel közös workshop célja az volt, hogy bemutassák a magyar és ciprusi kutatások eredményeit, megismerjék a jogellenes elvitellel foglalkozó szakemberek ajánlásait. A workshop tanulságait felhasználva készíti el az Alapítvány partnere, az Antwerpeni Egyetem a szakembereknek szóló ajánlásait.   

Az online eseményen Németh Barbara, Klinger Dóra és Parti-Nagy Elza mutatták be a hazai kutatás eredményeit, ajánlásokat is megfogalmaztak a bíróknak, jogászoknak, szociális munkásoknak arról, hogyan lehet gyermekbaráttá tenni a jogellenes gyermekelviteli ügyek eljárását:

  • Figyeljenek arra, hogy ne mélyítsék a konfliktust a gyermek és szülei között.
  • Osszanak meg minél több információt a gyermekkel a folyamatról, a jogairól, és az esetleges következményekről.
  • Legyenek megbízhatóak és következetesek.
  • Tartsák tiszteletben a gyermek érzéseit.
  • Hallgassák meg figyelmesen.
  • Ne várják el, hogy a gyerek mindent és mindenkit azonnal fogadjon bizalmába.
  • Legyenek türelmesek, és biztosítsanak elég időt.

A magyar tapasztalatokat megerősítették a ciprusi partner, a Hope for Children Cyprus eredményei is. A bemutatott prezentáció elérhető angolul, a teljes jelentés a 2021 júniusi konferencián lesz nyilvános.

A gyerek kollégáinkkal készített tanulmány teljes szövege itt olvasható, angol nyelven.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

csapatépítő követekkel 2022.

Új gyerekekkel bővült a gyermekjogi követ csapatunk

12 új gyerek csatlakozott a Hintalovon csapatához, így szeptembertől a gyermekjogi követek csapata 18 főre nő. Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Csapatépítő tábor a gyermekjogi követekkel

Csapatépítő tábort tartottunk a gyermekjogi követekkel

Hintalovon Alapítvány történetében először csapatépítő tábort szervezett a régi és újonnan csatlakozott gyermekjogi követeknek Balatonbogláron. Köszönjük támogatóinknak, az E.ON Hungária Zrt.-nek és a Kúria Kft.-nek ezt a felejthetetlen három napot.

Nemzetközi konferencia a gyerekrészvétel és a biztonság kérdéseiről

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Tudj meg többet!

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nevelés vagy büntetés? (plakát)

Mi a nevelés célja? Mi a különbség az egészséges fegyelmezés és a büntetés között? Tudd meg szülőknek készült plakátunkról!

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Összeszedtük az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkat!

Cikkajánló

×
×

Cart